Building better mental health and well-being, 21.-27.8.2022 Split, Kroatia
Kurssi kesti seitsemän päivää. Se sisälsi luentoja, käytännön harjoituksia sekä tutustumista Kroatiaan.
Päivä 1.
Käytännön infoa Kroatiasta sekä kroatialaisen sanan Pomalo:n oppiminen – ottaa rennosti, aina on myös huominen. Tutustumisharjoitus sai pohtimaan, että mihin aikaansa käyttää ja mihin aikaansa haluaisi käyttää.
Päivä 2.
Opettajan tapa opettaa antoi käytännön esimerkin siitä, kuinka tärkeä merkitys opettajalla on motivaation ylläpitäjänä. Aivojumpat herättelivät päivään ja pallojen heitto –harjoitus antoi esimerkiksi siitä, että pallot on vaikea pitää ilmassa, ellei keskity. Mindfulnesiin perehtymistä ja esimerkkejä, miten opastaa lapsia siihen. Kroatian koulujärjestelmästä keskustelemista ja alkuopetusopettajien arvostamista.
Päivä 3.
Käytännön hengitys- ja rentoutumisharjoituksia: jos opastaa oppilaita niihin, on hyvä itsekin niitä harjoitella. Iltapäivän stressi-luento sai pohtimaan omia stressireaktioita, Yhden vuoden sääntö: onko asia niin merkittävä, että muistaa tämän vielä vuodenkin päästä.
Päivä 4.
Mindfulness-taitojen harjoittelua käytännössä. Pitää huolehtia omasta itsestään, jotta voi auttaa muita.
Päivä 5.
Hengitys- ja rentoutumisharjoituksia sekä luonnon tärkeyttä. Voisiko luontoa käyttää hyödyksi omassa työssään enemmän?
Päivä 6.
Pelit innostavat kaikenikäisiä oppimaan. Kroatiassa koulupsykologeilla on pienemmät oppilasalueet ja työ on psykologien kesken haluttua työtä – mikä tekisi työstä Suomessa houkuttelevamman? Kroatiassa kouluissa on myös puheterapeutteja. Mindfulness-harjoitukset pysäyttivät keskittymään hetkeen. ”Ice breaker” –tehtävät antoivat vinkkejä opetukseen, mutta veivät myös epämukavuusalueelle.
Päivä 7.
Viimeinen luento käsitteli työn haastavuutta ja oman motivaation vaikutusta oppilaisiin. Mielenkiintoista oli havaita oppilaiden ja työntekijöiden haasteiden olevan samanlaisia ympäri Eurooppaa.
Tiina Mykrä ja Annakaisa Varjus