4.2 Ohjaus

4.2 Ohjaus ja Pomarkun lukion ohjaussuunnitelma

Ohjaustoiminta muodostaa lukion toiminnassa kokonaisuuden, joka tukee opiskelijaa lukio-opintojen eri vaiheissa sekä kehittää hänen valmiuksiaan tehdä koulutusta ja tulevaisuutta koskevia valintoja ja ratkaisuja. Ohjaustoiminta tukee opiskelijoiden hyvinvointia, kasvua ja kehitystä, tarjoaa aineksia itsetuntemuksen ja -ohjautuvuuden lisääntymiseen sekä kannustaa aktiiviseen kansalaisuuteen. Opiskelijoiden yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja toimijuutta kehitetään ja pidetään yllä lukio-opintojen ajan. Ohjauksen avulla edistetään koulutuksen yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä ehkäistään syrjäytymistä. Opiskelijoiden opintojen sujumista seurataan ja heidän opintojensa etenemistä tuetaan. Opiskelijoiden opiskelun ja hyvinvoinnin seuraamisesta ja tukemisesta huolehditaan yhteistyössä huoltajien ja opiskeluhuoltohenkilöstön kanssa.

Ohjaus on lukiokoulutuksen henkilöstön tavoitteellisesti johdettua yhteistä työtä. Opinto-ohjaajalla on päävastuu opinto-ohjauksen käytännön järjestämisestä sekä ohjauksen kokonaisuuden suunnittelusta ja toteutuksesta. Ryhmänohjaaja toimii opiskelijaryhmänsä lähiohjaajana. Aineenopettaja ohjaa opiskelijaa opettamansa aineen opiskelutaidoissa, auttaa häntä kehittämään oppimaan oppimisen taitojaan ja tukee opiskelijoiden jatko-opintovalmiutta ja työelämätuntemusta oman oppiaineensa osalta. Opiskelija on ohjauksessa aktiivinen ja osallistuva toimija. Jokaista opiskelijaa kunnioitetaan yksilönä, jolla on oikeus ohjaukseen. Ohjausta voidaan järjestää kurssimuotoisena opetuksena, henkilökohtaisena ja pienryhmäohjauksena, vertaisohjauksena sekä näiden yhdistelmänä.

Opiskelijan tulee saada lukio-opintojensa aikana ohjausta opiskelunsa ja valintojensa tueksi. Ohjauksen avulla opiskelija ymmärtää erilaisten lukioaikaisten valintojen vaikutuksen ura- ja jatko-opintomahdollisuuksiinsa. Opiskelijan opiskelutaidot sekä kyky arvioida taitojaan kehittyvät. Häntä tuetaan tunnistamaan vahvuutensa ja kehittymistarpeensa oppijana sekä käyttämään hänelle soveltuvia opiskelumenetelmiä. Opiskelijaa harjaannutetaan omien valintojen suunnitteluun ja tekemiseen sekä vastuuseen valinnoistaan. Tavoitteena on, että opiskelija sisäistää elinikäisen oppimisen merkityksen. Ohjauksessa käsitellään monipuolisesti ja ennakkoluulottomasti erilaisia jatko-opintoihin ja urasuunnitteluun liittyviä vaihtoehtoja opiskelijan omien suunnitelmien ja valintojen tueksi sekä ohjataan opiskelijaa näihin liittyvässä tiedonhaussa. Opiskelijan lukio-opintojen etenemisen sekä jatko-opintoihin ja työelämään siirtymisen tueksi opiskelija laatii itselleen henkilökohtaisen suunnitelman, joka pitää sisällään opiskelusuunnitelman, ylioppilastutkintosuunnitelman sekä jatko-opinto- ja urasuunnitelman. Opiskelija päivittää suunnitelmiaan oppilaitoksen ohjaushenkilöstön tuella.

Ohjauksen merkitys korostuu koulutuksen nivel- ja siirtymävaiheissa. Oppilaitos antaa tietoa lukiokoulutuksesta perusopetuksen oppilaille, heidän huoltajilleen, opinto-ohjaajille ja opettajille sekä tarjoaa heille mahdollisuuksia tutustua opetukseen lukiossa. Lukio-opintonsa aloittavat opiskelijat perehdytetään oppilaitoksen toimintaan sekä opiskelun käytänteisiin. Opiskelijoille järjestetään lukioaikana mahdollisuuksia tutustua sekä työelämään että opiskeluun jatko-opiskelupaikoissa. Jatko-opintoihin siirtymiseen kiinnitetään huomiota lukio-opintojen loppuvaiheessa.

Opiskelijan tulee saada tietoa siitä, mitkä ovat eri toimijoiden tehtävät ohjauksen kokonaisuudessa sekä missä asioissa ja miten opiskelija voi saada heiltä tukea. Osaksi opetussuunnitelmaa laaditaan ohjaussuunnitelma, joka osaltaan toimii koko oppilaitoksen ohjaustyön kehittämisen välineenä. Ohjaussuunnitelmasta tulee käydä ilmi ohjaustoiminta ja sen tavoitteet, ohjaukseen liittyvien tehtävien ja työn jakautuminen lukion koko henkilöstön kesken, ohjaus koulutuksen nivelvaiheissa, kuvaus ohjausta koskevan yhteistyön järjestämisestä keskeisten yhteistyökumppaneiden, kuten jatko-opintopaikkojen, työelämän ja muiden lukion ulkopuolisten tahojen, kanssa. Ohjaussuunnitelmasta tulee käydä ilmi myös huoltajien kanssa tehtävä ohjaukseen liittyvä yhteistyö.

Ohjaustoiminta muodostaa lukion toiminnassa kokonaisuuden, jonka tarkoituksena on tukea opiskelijaa lukio-opintojen eri vaiheissa sekä kehittää hänen valmiuksiaan tehdä koulutusta ja elämänuraa koskevia valintoja ja ratkaisuja.

Lukion opinto-ohjausta järjestetään kurssimuotoisena, henkilökohtaisena ja pienryhmäohjauksena. Ohjauksen tehtävänä on edistää koulutuksellista, etnistä ja sukupuolten välistä tasa-arvoa ja opiskelijoiden hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä.

Tehtävien jakautuminen eri opettajille

Lukion ohjaustoimintaan osallistuvat kaikki koulun opettaja- ja ohjaushenkilöstöön kuuluvat. Opinto-ohjaajalla on päävastuu opinto-ohjauksen käytännön järjestämisestä sekä ohjauksen kokonaisuuden suunnittelusta ja toteutuksesta. Hän huolehtii uusien oppilaiden perehdyttämisestä yhdessä ryhmänohjaajien kanssa, seuraa oppilasyhteisön opiskelua sekä ihmissuhteita ja huolehtii keskeisesti oppilaiden ohjaamisesta oikeille jatko-opinto- sekä ammattiurille. OPO ohjaa myös keskeisesti opiskelijoita YO-kirjoitussuunnitelmansa tekemisessä.

Ryhmänohjaaja seuraa ohjaamansa vuosikurssiryhmän koulunkäyntiä todistusten sekä muulta henkilökunnalta saamansa palautteen perusteella ja huolehtii viime kädessä poissaolojen kontrollista. Ohjaaja tarkkailee myös ryhmän sosiaalista liikehdintää ja ihmissuhteita sekä huolehtii pääsääntöisesti yhteydenpidosta koteihin. Keskeinen osa ryhmänohjaajan työtä on perehdyttää ensimmäinen vuosikurssi uuteen koulumuotoon.

Aineenopettaja ohjaa oppilaita opiskelemaan opettamaansa oppiainetta, niin että opiskelu on tavoitteellista, tuloksellista sekä mielekästä. Samalla opettaja tukee koulun laajempien kasvatustavoitteiden toteutumista osana opettamansa aineen opiskelua. Aineenopettaja toimii lisäksi oman aineensa erityisohjaajana opiskelijoiden YO-kirjoitusvalmistautumisessa.

Erityisopettajan ohjaustoiminta keskittyy hänen opettamiensa opiskelijoiden tukemiseen, niin että nämä pääsevät mahdollisuuksien mukaan osallisiksi samasta ohjauksesta kuin muut oppilaat. Keskeistä on ongelma- ja ratkaisukeskeinen ohjaus, tarpeen vaatiessa yhteistyössä oppilashuoltohenkilöstön kanssa.

Rehtori koordinoi ohjausta yhdessä opinnonohjaajan kanssa. Samalla rehtori johtaa vaikeimpien ohjauksellisten ongelmien selvittämistä ja laatii päälinjat yhteistyölle koulun ulkopuolisten tahojen kanssa. Rehtori koordinoi ja tukee myös työelämäyhteyksien hyödyntämistä eri oppiaineiden opetuksen osana, niin että opiskeltavan aineen antamat tiedot ja taidot liittyvät työelämän vaatimuksiin ja mahdollisuuksiin.

Opiskelijaa ohjataan suunnittelemaan oma henkilökohtainen opiskelusuunnitelmansa ja seuraamaan sen toteutumista. Opiskelijalle annetaan opinto-ohjausta opiskelun tueksi ja valintojen tekemiseksi siten, että hän pystyy suunnittelemaan lukio-opintojensa sisällön ja rakenteen omien voimavarojensa mukaisesti.

Lukio-opiskelusta ja lukio-opintoihin hakeutumisesta tiedotetaan perusopetuksen päättövaiheessa oleville oppilaille, heidän huoltajilleen, oppilaanohjaajille ja opettajille. Lukio-opintonsa aloittavat opiskelijat perehdytetään oppilaitoksen toimintaan sekä lukio-opiskelun ohjeisiin ja menettelytapoihin.

Opiskelijoiden yhteisöllisyyttä pyritään kehittämään ja pitämään yllä lukio-opintojen ajan. Opiskelijoiden opiskelun ja hyvinvoinnin seuraamisesta ja tukemisesta huolehditaan yhteistyössä kotien kanssa. Opiskelijoiden opinto-ohjelmat tarkistetaan säännöllisesti sekä heidän opintojensa etenemistä seurataan.

Kaikkien opettajien tehtävänä on ohjata oppilasta oppiaineiden opiskelussa sekä auttaa häntä kehittämään oppimaan oppimisen taitojaan ja oppimisen valmiuksiaan sekä ennaltaehkäistä opintoihin liittyvien ongelmien syntymistä. Jokaisen opettajan tehtävänä on oppilaiden persoonallisen kasvun, kehityksen ja osallisuuden tukeminen.

Ohjaus tukee ennaltaehkäisevän toiminnan lisäksi erityisesti niitä oppilaita, joilla on opiskeluun liittyviä vaikeuksia tai jotka ovat vaarassa jäädä koulutuksen tai työelämän ulkopuolelle perusopetuksen jälkeen. Siirryttäessä jatko-opintoihin tehdään tarvittaessa yhteistyötä kohdeoppilaitosten ohjaushenkilöstön kanssa erikseen sovittavalla tavalla.

Ohjaus nivelvaiheissa

Ohjauksen painopiste on nivelvaiheissa eli välittömästi lukion alussa, jolloin henkilökohtainen ohjaussuunnitelma käydään läpi ja arvioidaan oppilaan lukio-opintojen suunnitelman toteutumismahdollisuudet ja lukio-opintojen lopussa, jolloin paneudutaan jatko-opintosuunnitelmaan.

Lukio-opintojen aikana kuitenkin valmistellaan jatko-opintosuunnitelmaa jakamalla tietoa eri koulutusmahdollisuuksista ja niiden soveltuvuudesta sekä seurataan aktiivisesti oppilaiden menestystä eri opettajien taholta.

Ohjausta koskeva yhteistyö

Lukion opinto-ohjaus pyrkii toimimaan kiinteässä yhteistyössä paikkakunnan elinkeinoelämän kanssa. Opintoihin kuuluu myös vierailut ja tutustumiskäynnit jatkokoulutuspaikkoihin (esim.yliopistot ja ammattikorkeakoulut) sekä vierailut koulutusmessuilla. Mahdollisuuksien mukaan myös eri alojen asiantuntijat esittelevät koulutustaan ja työtehtäviään lukiossa.

Myös yhteistyö koulun henkilökunnan (opettajat, terveydenhoitaja, koulukuraattori, erityisopettaja ym.) kanssa on välttämätöntä tehokkaalle opinto-ohjaukselle.