Muut tehtävät (jota emme toteuta) 16x45min
Kamishibai teatteri -
Tämä tehtävä soveltuu tehtäväksi Joukkue, jossa on hyvä olla jälkeen.
Tavoitteet:
Kuvataide
T4 ohjata oppilasta käyttämään monipuolisesti erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja ilmaisun keinoja sekä harjaannuttamaan kuvan tekemisen taitojaan
T6 ohjata oppilasta tutustumaan erilaisiin kuvallisen viestinnän tapoihin ja käyttämään kuvallisen vaikuttamisen keinoja omissa kuvissaan
T9 innostaa oppilasta kokeilemaan eri aikojen ja kulttuurien kuvailmaisun tapoja omissa kuvissaan
Englanti
T7 ohjata oppilasta harjoittelemaan vuorovaikutusta aihepiireiltään monenlaisissa tilanteissa rohkaisten viestinnän jatkumiseen mahdollisista katkoksista huolimatta
sisältö: äidinkieli, kuvaamataito, tunnetaidot.
Aloitus:
- kamishibain historiasta kertominen
- esimerkkiin tutustuminen ja idean kertominen
Ohjeet:
- Oppilaat ovat tehneet luokassa pienryhmissä oman hahmon. Hahmoilla on luokan yhteinen pelipaita ja jokainen hahmo on nimetty oppilaiden toimesta. Hahmojen ympärille on kirjoitettu englanniksi hyvän ystävän piirteitä adjektiiveilla, verbeillä ja pidemmillä virkkeillä.
- Tarkoituksena on tehdä samoissa pienryhmissä oman hahmon sisältävä kamishibai esitys. Teemana voi olla esimerkiksi tilanne, jossa hyvän ystävän piirre tulee ilmi. Esimerkkinä tilanne jossa ystävä lohduttaa, kun kaverin reppu on mennyt rikki tai kaveri ei saa potkaistua palloa maaliin ja ystävä tulee kannustamaan ja opettaa miten kannattaisi potkaista palloa, jotta se osuisi maaliin. Esityksen kesto 2-5min.
- Oppilaat suunnittelevat 4 kuvan sarjan valitsemastaan tilanteesta ja piirtävät ne erillisille papereille.
- Oppilaat suunnittelevat jokaiselle kuvalle joko selostuksen tai vuorosanat sekä mahdollisesti äänimaiseman, joka kuvaa kuvassa olevaa tilannetta.
- Vuorosanat tai selostus voi hyödyntää aiemmassa Joukkue, jossa on hyvä olla tehdyn hahmon ympärille kirjoitettuja sanoja/virkkeitä. Selostuksen tai vuorosanojen tulee sisältää englantia ja saa sisältää myös suomea. Esimerkiksi kuvan selostus voi ensin tulla suomeksi ja sitten tilannetta kuvaava virke englanniksi TAI selostus suomeksi ja vuorosanat englanniksi. Oppilaiden kanssa voi yhdessä muistutella mieleen hyvän ystävän piirteitä englanniksi.
- oppilaat harjoittelevat esityksensä niin, että jokainen tietää oman roolinsa esityksessä.
- oppilaat esittelevät kamishibai tyylillä oman esityksensä muille.
Opettajan olisi hyvä:
- Muistuttaa oppilaita tekemään kuvista selkeät niin että myös kaukana istuvat katsojat saavat kuvasta selvää.
- Muistuttaa oppilaita tekemään vuorosanat/selostuksen liittyen kuvaan, ajoitus ja selkeys
Ajoitus:
1.tunnilla; historiaa, ohjeet, tunnin kulku (noin 15 min) ja suunnittelua + tekemistä loppuaika
2. tunnilla; kuvien viimeistely (10min) vuorosanat/selostus kuville (20min) harjoittelu (noin. 10min)
3. tunnilla: oman esitelmän muistuttelu mieleen ja kokonaisuuden viimeistely (10min), esitykset ja palaute (30-35min)
HUOM! Jos tehtävää haluaa syventää niin olisi hyvä varata ainakin yksi oppitunti lisää, jotta suunnittelule ja toteutukselle jää riittävästi aikaa. Tässä toteutuksessa pää pointti on selkeän esityksen tekemisessä.
Lähteitä:
https://sites.utu.fi/iki-taru/taidelahtoiset-menetelmat/kamishibai-teatteri/
MOK-esittely
Jäävuori - tehtävä
- Tavoitteet L3 ja L2
- 45min oppilaat saavat laittaa post-it lappuja, post-it lapuille voi kirjoittaa asian englanniksi/suomeksi
- 45min käydään läpi opettajan johdolla laput, ihanteellista olisi jos kaikki istuisivat ringissä ja olisi avoin ja turvallinen ilmapiiri
- Alustetaan jäävuoriteoria oppilaille sopivalla tavalla eli yksinkertaistetaan teoriaa. Opettaja voi myös alustuksessa "kielisuihkuttaa" yksinkertaisia sanoja englanniksi.
- Opettajalle tiedoksi: Freud käytti jäävuorimetaforaa helpottaakseen mielen osien ymmärtämistä. Jäävuoren huippu, se osa jonka voimme nähdä, on kuin tietoinen mieli. Tällä osalla on tekemistä kaiken sen kanssa, jonka voimme kokea tiettynä hetkenä: havainnot, muistot, fantasiat ja tunteet.Upoksissa oleva jäävuoren osa saattaa olla hieman näkyvissä, aivan kuten mielemme lähes tietoinen osa. Sillä on tekemistä kaiken sen kanssa, mitä pystymme muistamaan. Nämä ovat aikoja, joita emme voi enää kokea nykyhetkessä, mutta jotka voimme tuoda lähemmäs tietoista mieltämme. Jäävuoren suurin osa, joka on täysin vedenpinnan alapuolella, on tiedostamaton osuus. Tämä on paikka, johon mielemme varastoi kaikki muistot, tunteet ja ajatukset, ja tähän osioon tietoisuus ei pääse. Se varastoi asiat, joita voi olla vaikea hyväksyä, tai jotka ovat epämiellyttäviä, tuskallisia, levottomuutta aiheuttavia ja ennen kaikkea ahdistavia.
- Taululla on jäävuori. Linkki kuvaan: https://tieku.fi/ilmasto/katso-lista-maailman-suurimmat-jaavuoret-suuntaavat-kohti-varmaa-kuolemaa
- Oppilaat miettivät mitä heistä näkyy muille luokkalaisille esim. hymy ja iloisuus. Pinnan alla voi olla kuitenkin muutakin, esim. koira on kipeä jonka takia on alakuloinen.
- Oppilaat käyvät anonyymisti lisäämässä post-it lappuja jäävuoreen, joko pinnan alle tai veden yläpuolelle. Post-it laput voi lisätä suomeksi tai englanniksi.
- Huom. opettajan pitää olla sensitiivinen, koska esiin voi tulla hyvin rankkojakin aiheita.
-Tavoitteena on, se että oppilaat harjoittelevat itsetuntemusta. Tavoitteena on myös auttaa oppilaita ymmärtämään muita oppilaita.
-Lähteet: https://mielenihmeet.fi/sigmund-freudin-persoonallisuusteorian-mallit/
Vahvuudet - tehtävä
- Laaja-alaiset tavoitteet L3, L5 ja L2
- englanti: T4 ohjata oppilasta ymmärtämään, että englanniksi on saatavilla runsaasti aineistoa ja valitsemaan niistä omaa oppimistaan edistävää, sisällöltään ja vaikeustasoltaan sopivaa aineistoa
T6 ohjata oppilasta ottamaan vastuuta omasta kielenopiskelustaan ja kannustaa harjaannuttamaan kielitaitoaan rohkeasti ja myös tieto- ja viestintäteknologiaa käyttäen sekä kokeilemaan, millaiset tavat oppia kieliä sopivat hänelle parhaiten
T11 tarjota oppilaalle mahdollisuuksia tuottaa puhetta ja kirjoitusta aihepiirejä laajentaen sekä kiinnittäen huomiota myös keskeisiin rakenteisiin ja ääntämisen perussääntöihin
- Kuvaamataito: T2 rohkaista oppilasta keskustelemaan havainnoistaan ja ajatuksistaan sekä harjoittelemaan näkemystensä perustelemista ja
T3 innostaa oppilasta ilmaisemaan havaintojaan ja ajatuksiaan kuvallisesti ja muita tiedon tuottamisen tapoja käyttäen ja T5 ohjata oppilasta tavoitteelliseen kuvallisten taitojen kehittämiseen yksin ja yhteistyössä muiden kanssa
- sisältö: englannin kieli, hyvinvointitaidot ja kuvaamataito
- Tavoitteena oppia tunnnistamaan itsestä vahvuuksia ja muista oppilaista. Tämä tehtävä olisi tarkoitus tehdä jäävuoritehtävän jälkeen.
- 45min alustetaan vahvuudet ja aloitetaan tekemään omaa alteregoa, joka perustuu omiin vahvuuksiin. Alteregoon voi lisätä myös vahvuudet, joita haluaisi tulevaisuudessa kehittää itsessään. Huom. muista selittää altergo käsite.Alter ego= tarkoittaa toista minää, hahmoa, joka edustaa sinua, mutta voi olla hieman erilainen kuin oikea sinä
- 45min ryhmissä aloitetaan tekemään n.2min pituisia videoita alteregoista. Videot tehdään ipadeilla. Videoissa otetaan kuvia ja alteregoa liikutetaan hieman pikkuhiljaa niin se saadaan näyttämään videolta.
-45min viimeistellään alteregot ja näytetään esitykset muille oppilaille älytaululla.
- Ekana herätellään oppilaille mieleen mitä vahvuustaidot ovat. Aluksi oppilaat saavat pienissä ryhmissä kirjoittaa flingaan erilaisia vahvuuksia joita he tietävät. Tässä opettaja voi auttaa ja antaa ideoita oppilaille, jos on vaikeaa. Tukena voi käyttää Kukoistava tehtäväkirja s. 112.
-Tämän jälkeen käydään vastaukset läpi. Lisäksi käydään vahvuuksia englanniksi ja tukena tämä kuva. https://www.freeed.com/articles/26290/my-strengths-vahvuudet-englanniksi
-Oppilaat pääsevät kirjaamaan paperille omia vahvuuksiaan tai vahvuuksia joita he haluaisivat ensikis yksin, he voivat kirjoittaa vahvuuksia englanniksi tai suomeksi. Näiden vahvuuksien pohjalta päästään suunnitteleemaan alteregoa.
-Tämän jälkeen ruvetaan tekemään alter egoja. Alteregot tehdään kartongille, johon ne voi itse suunnitella ja värittää värikynillä. Ne voivat olla mitä tahansa. Tämän jälkeen alteregot leikataan irti kartongista. Huom. ole valmis ideoimaan oppilaiden kanssa alteregoja ja antamaan esimerkkejä.
-Lopuksi pienissä ryhmissä alter egoista kuvataan kuvasarja-video ipadeilla. Huom. tee mallikuvasarja ipadilla, jotta osaat käyttää sovellusta ja opastaa videon teon selkeästi oppilaille.
- Roolit olisi hyvä käydä oppilaiden kanssa läpi. Tehtävässä voi mainita esimerkiksi "kuvaaja", "käsikirjoittaja", "äänen lisääjä" ja "hahmojen liikuttelija" -roolit.
- Kuvasarjaan voi lisätä ääntä, mutta sen pitää olla englanniksi.
- Oppilaat saavat harjoitella tiedonhakua ja etsiä ipadeillä englannin kielisiä fraaseja tai mitä haluaakaan lisätä videoon.
Alter egot voivat esim. taistella videossa, ystävystyä tai rakastua. Jonkilainen pieni draamankaari tulisi olla. Oppilaille voisi ohjeistaa siten, että videossa tulisi olla ”alku – haaste – ratkaisu,”Tämän tulisi yhdistää myös vahvuuksiin; esimerkiksi jos vahvuutena on ystävällisyys, hahmo voi auttaa toista hahmoa vaikeassa tilanteessa. Tärkeintä kuitenkin on se, että alteregojen vahvuudet tulisivat jotenkin esiin videolla. Oppilaat voivat myös miettiä yhtläisyyksiä heidän alteregoistaan esim. ei jätä kaveria yksin ja videossa alteregot pelastavat, vaikka yksinäisen linnun.
-Videot käydään läpi yhdessä.Oppilaiden kanssa käydään pienimuotoinen reflektointikeskustelu, jossa oppilaat saavat pohtia, miltä heidän alter egonsa tuntui ja miten se kuvasti heidän omia vahvuuksiaan. Tämä auttaa yhdistämään oppimisen kokemuksena ja tukee itsetuntemusta.Tämän jälkeen oppilaat pääsevät kertomaan alteregonsa vahvuudet ja miten ne näkyivät videolla.
-Lähde: wikipedia, https://peda.net/jyvaskyla/poske/opspedagogisetmateriaalit/hyvinvoinnin-vuosikello/3.-4.lk-tuntisuunnitelmat/3.-4.lk-tuntisuunnitelmat/3.-4.lk-vahvana-arjessa.pdf:file/download/8302fbe06bf769657a34b867bff25855d67eaeaf/3.-4.lk%20VAHVANA%20ARJESSA.pdf
-jyväskylän pedanetsivujen mukaan tehdään jokainen tehtävä
Leikataan lehdistä -tehtävä
Tavoitteet:
Englanti
T4 ohjata oppilasta ymmärtämään, että
englanniksi on saatavilla runsaasti aineis-
toa ja valitsemaan niistä omaa oppimistaan
edistävää, sisällöltään ja vaikeustasoltaan
sopivaa aineistoa
Kuvaamataito
T4 ohjata oppilasta käyttämään monipuo-
lisesti erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja
ilmaisun keinoja sekä harjaannuttamaan
kuvan tekemisen taitojaan
Oppilaat leikkaavat englannin kiellisistä lehdistä ja sarjakuvista itseään ja omaa lämäänsä kuvastavia tekstejä ja kuvia. Näistä jokainen oppilas tekee A3 kokoiselle paperille "mosaiikin", eli kokoaa osat yhteen niin että ne kuvastavat jotain.
Aluksi:
- Oppilaille kerrotaan mosaiikista, mitä se tarkoittaa ja miten sellaisia tehdään. Keskustellaan onko oppilaat nähneet jossain mosaiikkeja. Käydään läpi tehtävänanto.
Tehtävänanto:
Tehdään "Minä koostun monesta osasta" aiheiset mosaiikit, joihin leikataan ja liimataan englannin kielisistä lehdistä, sarjakuvista ja julisteita itseä kuvaavia, itselle tärkeitä asioita, sanoja, lauseita ja kuvia. Valmiit työt nimetään taidenäyttelyä varten, ja niistä kirjoitetaan lyhyt kuvaus.
Tunnin aluksi suunnitellaan, minkä kuvan haluaisi paperille koota. Annetaan esimerkkejä esim. kasvoista, lempieläimistä, harrastuksesta yms. Tässä oppilailla vapaat kädet ja tuetaan autonomiaa sekä oppilaan omaa luovuutta.
Oppilaille annetaan 5 minuutin kirjoitusharjoitus, jossa he saavat kirjoittaa 5 minuutin ajan putkeen, mitä mieleen tulee kun aihe on "näistä asioista minut on tehty". Annetaan ohjeeksi kirjoittaa esim. tärkeistä asioista itselle, millainen on, mistä pitää, ketä elämään kuuluu, mitä unelmia on.
Kirjoittamistuokion jälkeen oppilaat pääsevät etsimään leikattavia osia, oppilaita ohjeistetaan sommittelemaan palaset ennen liimaamista.
-Oppilaat saavat paljon aikaa tehtävään ja painotetaan sitä, että tehtävässä on tarkoitus oikeasti paneutua miettimään itseään ja sitä millainen on.
Seuraavalla tunnilla oppilaat saavat jatkaa mosaiikin tekemistä. Tunnin alkuun otetaan tehtävä, jossa jokainen oppilas saa kirjoittaa nimensä keskelle paperia, ja luokkalaiset tekevät kaverikierroksen. Tämä tarkoittaa, että koko luokka kiertelee luokkahuoneessa ja käy kirjoittamassa jokaisen paperiin jotain hyvää toisesta. Tämä motivoi oppilaita jatkamaan mosaiikkia ja voi antaa lisää ideoita omaan. Lisäksi tämä vahvistaa myös ryhmän yhteenkuuluvuutta.
Tämän jälkeen tehdään mosaiikit loppuun ja valmiit työt voidaan laittaa seinälle. Kun kaikki ovat valmiita, voidaan töistä pitää pieni taide näyttely.
Tunnin sisällöllisissä tavoitteissa pyritään hyvinvoinnin vuosikellon "unelmoin, iloitsen ja kiitän", sekä "tunnen tunteeni ja osaan rauhoittua" toteuttamiseen. Toteutuminen näkyy mosaiikin suunnittelussa, kirjoittamistehtävään rauhoittumisessa sekä kaverikortti tehtävässä.
Toisen tunnin jälkeen oppilaat saavat tehtäväksi etsiä netistä tai kotoa jonkin taideteoksen ja kirjoittaa sitä kuvaavia sanoja englanniksi sekä keksiä teokselle uuden nimen englanniksi.
Taidenäyttely:
- Viimeisellä tunnilla pidetään taidenäyttely töistä. Luokassa tehdään tilaa, jotta oppilaat mahtuvat kiertelemään. Jokainen saa valita paikan omalle teokselleen.Kotitehtävän alustamana tunnin alussa kirjoitetaan työlle kuvaus ja nimi englanniksi (tukena voi käyttää suomenkielisiä sanoja). Oppilaat kiertelevät luokassa katselemassa toistensa teoksia. Jokaisen teoksen vieressä on tyhjä paperi, johon oppilaat kirjoittavat jotain positiivista teoksesta englanniksi (sama idea kun kaverikortissa).
Kun taidenäyttely on pidetty, oppilaat palaavat omalle paikalleen ja käydään keskustelua mosaiikeista sekä taidenäyttelystä, minkälaisia tunteita heräsi, miltä tuntui saada kommentteja muilta. Tämän jälkeen annetaan oppilaille vielä mahdollisuus esitellä oma työ luokan edessä mikäli haluaa kertoa siitä lisää.
Our Dream Island - tehtävä
4 x 45 min
Tavoitteet
Kuvataide
T4 ohjata oppilasta käyttämään monipuolisesti erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja ilmaisun keinoja sekä harjaannuttamaan kuvan tekemisen taitojaan
Englanti
T7 ohjata oppilasta harjoittelemaan vuorovaikutusta aihepiiriltään monenlaisissa tilanteissa rohkaisten viestinnän jatkumiseen mahdollisista katkoksista huolimatta
Laaja-alaiset tavoitteet
L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen
Tehtävänanto:
Oppilaat tekevät pienryhmissä Unelmien saaren, johon he kokoavat asioita, esineitä tai hahmoja, joita heidän mielestään voisi olla heidän unelmien saarella. Oppilaat käyttävät saarta suunnitellessa englannin kieltä ja kaikki asiat mitä saareen piirretään/maalataan/askarrellaan kirjataan myös englanniksi lopputulokseen. Pyritään myös käyttämään englannin kieltä saarta suunnitellessa. Tehdään saari monimateriaalisesti ja erilaisia kuvataiteen keinoja käyttäen. Käytetään esim. Maalaamista, piirtämistä, 3D rakentamista. Kun saaret on valmiita, ryhmät kuvaavat saaresta esittelyvideon ipadilla. Videot katsotaan viimeisen oppitunnin aikana.
Tarvittavat välineet:
- Kartonki (1 per ryhmä)
- Maalaustarvikkeet
- Vesiväritarvikkeet
- Värikynät
- Vahaliidut
- Materiaaleja kolmiulotteisiin rakennelmiin (esim. Puupalikoita, silkkipaperia, vanua, luonnonmateriaaleja, muovailuvahaa jne.)
- Ipadit/tabletit
Työvaiheet:
Oppitunti 1:
- Jaetaan ryhmät (3-4 henkilöä/ryhmä)
- Ensin suunnitellaan yhdessä, mitä kaikki ryhmän jäsenet toivoisivat saarelle laitettavan
- Sovitaan myös tehtävän jako, kuka tekee mitäkin
- Opettajan hyvä tarkistaa ennen seuraavaa vaihetta, onko tehtävänjako kaikille selvä ja tasapuolinen
- Ryhmät saavat kartongin, johon alkavat hahmottelemaan saarta
- Lopputunti käytetään saaren tekemiseen
Oppitunti 2:
- Jatketaan saaren tekemistä
- Pyritään saamaan saaret ainakin lähes valmiiksi
- Opettaja tarkastelee kokoajan oppilaiden välistä vuorovaikutusta, ryhmätyötaitoja sekä englannin kielen käyttöä osana vuorovaikutusta
Oppitunti 3:
- Saarien viimeistelyä
- Aloitetaan esittelyvideoiden kuvaaminen tableteilla
- Kuvataan videot kameranrullaan ja editoidaan imoviessa tai muussa sovelluksessa
- Pidetään huolta työnjaosta myös videoiden teossa
Oppitunti 4:
- Jatketaan esittelyvideoiden kuvaamista, jos jäänyt kesken
- Katsotaan kaikkien videot yhdessä
- Annetaan palautetta muille ryhmille
Arviointi:
- Formatiivinen arviointi
- Peukkuäänestys kokonaisuuden lopuksi
- Vertaispalaute saarista ja esittelyvideoista