Minä viestijänä

Minä viestijänä

Ensin omasta taustastani sen verran, että olen alunperin täysin ruotsinkielinen. Kotona olemme puhuneet vain ruotsia ja kaikki koulunikin olen lukioon saakka käynyt ruotsiksi. Aloin puhua suomea kunnolla vasta 13-vuotiaana kavereiden kanssa ja kuinka siinä kävikään! Muutinkin 21-vuotiaana Jyväskylään opiskelemaan ja elän tällä hetkellä täysin suomenkielistä elämää! Pystyn mielestäni sympatisoimaan varsin hyvin vieraskielisten oppilaiden kanssa. Tiedän, ettei suomi aina ole helpoin kieli oppia tai varsinkaan uskaltaa ottaa käyttöön oppimisen jälkeen. Tämä henkilökohtainen kokemus on ehdottomasti voimavara ja plussa tulevassa työssä, vaikka en koe olevani oikeutettu toimimaan äidinkielen opettajana suomeksi. Asiasta voi kuitenkin olla hyötyä muissa opetettavissa aineissa.

Olen monesti pohtinut, mikä on sosiaalisten taitojen ja viestintätaitojen suhde toisiinsa. Omasta mielestäni olen varsin sosiaalinen ihminen ja tulen helposti toimeen ihmisten kanssa, mutta tarkoittaako tämä, että olen automaattisesti taitava viestijä? Ei välttämättä. Usein menen täysin lukkoon silloin, kun hyviä viestintätaitoja tarvitsisi eniten. Osaan “höpöttää” ihan riittävästi arkisissa tilanteissa, mutten ole mikään puheenpitäjä. Isoille yleisöille puhuminen jännittää, jopa pelottaa. Sen sijaan esimerkiksi muusikkona “välispiikit” kyllä hoituvat ongelmitta. Jostain kumman syystä esiintymis- ja viestintätaidot paranevat soitin lähellä. Taidan silloin tuntea oloni turvalliseksi, tiedän mitä olen tekemässä ja puhuminen hoituu siinä samalla, ikään kuin huomaamatta.

Osaan mielestäni pitää hyviä oppitunteja ja esitelmiä, koska olen saanut harjoitella juuri näitä viestintätaitoja paljon. Ryhmän koko tai ryhmään kuuluvien henkilöiden iällä ei ole niin väliä jännityksen kannalta. Luotan itseeni, koska olen yleensä tehnyt huolelliset valmistelut, mutta osaan tarvittaessa improvisoidakin. Olen toiminut opettajana monenlaisten ryhmien kanssa ja antanut myös yksityistunteja harmonikan- ja pianonsoiton opettaajana. Mielestäni opettajana olemisessa korostuu viestin selkeys. Viestijänä kehittyminen opettajan roolissa jatkuu varmasti läpi uran. Harjoittelun aikana olemme ohjaajan kanssa keskustelleet jonkin verran “sanattomasta pedagogiikasta” ja siitä, että monesti “less is more”. Ylimääräinen höpöttely ja selostus ei yleensä tuo mitään lisäarvoa opetukseen mitä ohjeistuksiin tulee ja tämän olen saanut nähdä ja kokea itse harjoittelutuntien aikana.

Omia esitelmiä pitäessä korostuu usein sama ongelma kuin ennenkin - ajankäyttöä voisi vielä harjoitella. Osaan yleensä puhua luontevasti ja sujuvasti, mutta tästä huolimatta selkeyden suhteen olisi omasta mielestäni parantamisenkin varaa. Ihailen ihmisiä jotka kykenevät ilmaisemaan itseään yksinkertaisesti ja selkeästi. Välillä omat ajatukset kulkevat nopeammin kuin suu ja sen huomaa silloin tällöin puheestakin.


Pidän itseäni varsin taitavana kirjoittajana. Osaan esittää viestini selkeässä muodossa kunhan vain löytyy riittävästi aikaa ja saan keskittyä rauhassa sen muotoiluun. Lukijanakaan ei ole varsinaisia ongelmia tullut vastaan. Luen kenties keskivertoa hitaammin, mutta väitän osaavani sisäistää tekstin asiat tehokkaammin sillä tavalla ja pidän uuden tiedon liittämisestä jo aiemmin opittuun. Assosioiminen lukiessa auttaa muistamaan ja sisäistämään.

“Some-viestinnässä” koen olevani taitava. Pyrin esittämään viestini kompaktissa muodossa ja välttämään väärinkäsityksiä. Minä jopa pidän “chattiargumentoinneista”. Tässäkin yhteydessä selkeys korostuu ja haluaisin oppia toimimaan samalla tavalla muissakin tilanteissa.

Kuuntelijan roolissa viihdyn varsin hyvin ja osaan mielestäni antaa tilaa, mutta myös kysyä oikeat kysymykset oikeaan aikaan. Kuuntelijana on tärkeää, että toiselle osapuolelle välittyy kuva aidosta kiinnostuksesta. Löydän itseni suhteellisen usein kuuntelijan, tai jopa “terapeutin” roolista. Tämä on myös tärkeä taito tulevan ammattini kannalta, opettajana. Opettajan viestintätaitoja olen kuitenkin harjoitellut aika paljon vuosien varrella ja niissä koen olevani jo aika hyvä ja riittävän selkeä. Aina voi kuitenkin oppia lisää ja kehittyä. Hyvä äänenkäyttö on itseäni erityisen kiinnostava seikka. Hyvä viestijä osaa myös artikuloida hyvin ja tietää miten käyttää omaa ääntään parhaalla mahdollisella tavalla.

Haluaisin osata esittää viestini yhtä selkeästi suullisesti kuin kirjallisesti. Olen aina ihaillut hyviä puheenpitäjiä. Hyvin jäsennelty puhe, johon liittyy myös harkittua nonverbaalista viestintää on tehokas ja vaikuttava ilmaisutapa. “Tositilanteissa” menen kuitenkin joskus lukkoon. Esimerkkejä tästä on puheenvuorot kokouksissa tai eriävän mielipiteen esittäminen tilanteessa kuin tilanteessa. Silloin en jostain syystä usko omiin viestintätaitoihini tarpeeksi.

Olen pariin otteeseen saanut kuulla olevani “epävarma itsestäni” näissä tilanteissa ja haluaisin kehittyä varmemmaksi. Yleensä minulla on selkeä ajatus ja/tai argumentti, mutta pelkään epäonnistuvani sen esittämisessä tai kuulijoille syntyvän väärinkäsityksiä. Mitä isompi ryhmä, sitä enemmän pelkään keskusteluun ja argumentointiin osallistumista. Pienryhmissä, tuttujen ihmisten kanssa tai toisen vieraankin henkilön kanssa jutellessa kahdestaan ei ole tämäntyyppisiä ongelmia.

Äidinkieleni on tosiaan ruotsi ja tästä johtuen olen suurella todennäköisyydellä taitavampi viestijä ruotsiksi. Oma äidinkieli antaa paljon mahdollisuuksia identiteetin ilmaisemiseen. Tunnen kielen muodot, rakenteet ja sanaston, ja minulla on enemmän vaihtoehtoja valittavana ruotsiksi. Jyväskylässä sekä kirjalliset että suulliset suomen kielen taitoni ovat kuitenkin kehittyneet todella paljon. Välillä viestinnälliset ongelmani johtuvat silti yksinkertaisesti kielen riittämättömästä hallinnasta ja omasta uskonpuutteesta - varsinkin mitä suomen kielen suullisiin taitoihin tulee.


Viestijänä haluan kehittyä seuraavissa asioissa:

  1. Esittämään viestini selkeämmin suullisesti ja oppia jäsentämään sanomani hyvin ajatuksissani, jotta sen esittämistä ei tarvitse pelätä. Haluan välttää kaikki “niinkut” ja keskittyä asiaan.
  2. Muotoilemaan kirjoitukseni “kauniimmin” ja oppia käyttämään suomen kielen hienouksia ja mahdollisuuksia sanoman selkeydestä tinkimättä.
  3. Luottamaan itseeni ja uskaltamaan esittää mielipiteeni, vaikka kyseessä olisikin vieraampi tai jäykempi tilanne, jossa en tunne kaikkia henkilöitä.

Yliopiston opintoihin liittyvässä projektityöskentelyssä olen saanut harjoitella erityisesti kohtaa kolme, sillä uuden kurssin alussa ei yleensä tunne ryhmän muita henkilöitä entuudestaan. Voisi väittää, että aluksi tilanteet ovat jokseenkin jäykkiä, mutta hyvin on yleensä sujunut siitä huolimatta ja olen huomannut uskaltavani esittää omia mielipiteitä rohkeammin kuin aikaisemmin.

Kuuntelemisen taitojen tärkeys

Kuuntelemisen taidot ovat kokeneet jonkinasteisen pienen romahduksen viime vuosina. Keskittyneen kuuntelemisen sijaan ihmiset pyrkivät olemaan läsnä lähes koko ajan myös muita viestintävälineitä käyttämällä, toisin sanoen tietokoneita, tabletteja ja älypuhelimia käyttämällä. Tämä kehityssuunta on huolestuttava siinä mielessä, että todella harva ihminen kykenee olemaan läsnä kahdessa paikassa yhtä aikaa. Puhun tässä myös omista kokemuksista. Voin kuvitella pystyväni “räpläämään kännykkää” samaan aikaan kun kuuntelen, mutta todellisuudessa suurin osa keskittymisestä kyllä menee näytön tuijottamiseen. On omien havaintojen perusteella jokseenkin harvinaista olla nykypäivänä täysin läsnä kuuntelijana.

Nykyajan haasteet eivät tietenkään poista tai edes vähennä kuuntelemisen taitojen tärkeyttä tai tarvetta tulla kuulluksi. Olen monesti huomannut, miten hyvä keskustelu antaa huikean paljon energiaa ja voimaa, vaikka saattaisi olla paljonkin murheita taustalla. Mieltä painavista asioista puhumisella ja kuulluksi tulemisella on voimaannuttava vaikutus. Nautin todella paljon pitkistä lounaskeskusteluista hyvässä seurassa.

Kuuntelijana voi aina kehittyä, varsinkin kontekstisidonnaisuuden suhteen. Tunnen monta hyvää kuuntelijaa ja koen olevan vaikeaa selittää tai eritellä mitä tekee heistä hyviä kuuntelijoita. Aidon välittämisen tunteen ja empatian merkit koostuvat loppupeleissä hyvin pienistä asioista. Tarkentavat kysymykset ja nyökytykset eivät aina riitä, joskus hyvä kuuntelija antaa puhujan puhua loppuun eikä silloinkaan kommentoi juuri mitään - silti tiedät tulleesi kuulluksi. Hyvällä kuuntelijalla on hyvät sosiaaliset taidot ja tilannetajua. Hän ymmärtää, millä tavalla kannattaa kuunnella missäkin tilanteessa.

Itse pyrin antamaan kuuntelijana riittävästi tilaa puhujalle, mutta välillä huomaan kuinka innostun kommentoimaan esille tulleet asiat liikaakin, enkä välttämättä anna puhujan puhua loppuun. Koulun näkökulmasta opettaja ei saisi täydentää oppilaiden lauseita liikaa, vaan antaa heikommankin viestijän puhua loppuun laittamatta sanoja toisen suuhun. Toisaalta, joissakin tilanteissa kysymyksiä kysymällä ja täydennysvaihtoehtoja tarjoamalla voi osoittaa kuuntelevansa aktiivisesti ja ehkä tukea ja auttaa puhujaa välittämään viestinsä parhaalla mahdollisella tavalla. Oppilaiden kuunteleminen on ehdottoman tärkeää. Luottamussuhde kärsii, jos oppilaat kokevat etteivät heitä kuunnella riittävästi.

Summa summarum, kuuntelemisen taitoja voi harjoitella, mutta hyväksi kuuntelijaksi voi tulla vain harjoittelemalla kuuntelemista mahdollisimman monipuolisesti ja erilaisissa konteksteissa. Hyvä kuuntelija asennoituu tietoisesti olemaan hyvä kuuntelija ja osaa tehdä havaintoja sekä puhujan toiminnasta että omasta toiminnastaan. Kuunteleminen ei saa vaikuttaa teennäiseltä ja tilannetaju on ratkaiseva tekijä kuuntelulähestysmistavan valinnassa.

Itsearvio

Oppiminen suhteessa kurssitavoitteisiin

Olen kurssin aikana saanut perehtyä kattavasti äidinkielen ja kirjallisuuden alakoulun oppiaineen näkökulmasta, mutta samalla olen myös tutkinut itseäni ja omaa kieli-identiteettiäni. Ymmärrän, mistä seikoista identiteetti rakentuu ja miten paljon se on oman kielen varassa. Olen pohtinut ja ymmärrän paremmin nykyään kielen merkityksen erilaisissa tilanteissa ja osana yksilön ja yhteisöjen toimintaa. Osaan tuottaa erilaisia tekstejä. Tulkinta- ja tuottamisprosessien ohjaamisessa voin vielä kehittyä ja uskon, että tässä auttaa tulevan työelämän tuoma kokemus ja varmuus.

Ymmärrän kielen tilanteisuuden ja variaation. Olen jo pitkään osannut ilmaista itseäni tilanteen vaatimalla tavalla. Haluan osata ohjata tulevia opetusryhmiä paremmin tutustumaan rohkeasti kirjallisuuteen ja kulttuuriin. Koen monilukutaidon opettamista haastavana asiana, sillä opettajan on ohjattava oppilasta itsenäineen ja omaehtoiseen tekemiseen ja ymmärtämiseen. Olen tietoinen äidinkielen opetuksen haasteista ja omista kehittämistavoitteista.

Arvosana: 4


Minä kieli- ja viestintäasiantuntijana
-sivusto


Oppimisympäristössäni olen mielestäni koonnut kattavasti ajatuksia äidinkielen opettamiseen liittyvistä seikoista sekä pohtinut omia viestintätaitoja laajassa mittakaavassa ja tullut tietoiseksi oman taustan vaikutuksesta ajatteluun ja opetusfilosofiaan. Olen perehtynyt opetussuunnitelmaan erityisen perusteellisesti ja koostanut siihen liittyen merkittävimmät ajatukset ja ideat. Sivuston luominen on tukenut kieli- ja viestintäasiantuntijuuteni kehittymistä ja olen tämän osalta onnistunut hyvin tehtävänannossa ja kurssin tavoitteiden saavuttamisessa. Sivuston materiaaleista ja tehtävistä on varmasti hyötyä tulevaisudessa.

Arvosana: 4


Aktiivinen ote
omaan ja ryhmän oppimiseen

Työskentelin kurssin aikana aktiivisesti yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi, mutta aktiivisuudessa olisi ollut vielä parantamisen varaa. En aina perehtynyt tehtäviin niin paljon kuin olisi voinut, enkä ottanut niin paljon vastuuta omasta oppimisestani kuin olisin voinut. Ryhmätöihin panostin mielestäni kuitenkin hyvin.

Arvosana: 3