Luku 5: Sääilmiöitä
Luvun 6 muistiinpanot
SÄÄ ja säähäiriöt
- Sää on tila, jonka muodostavat tietyllä alueella tiettynä aikana vaikuttavat säätekijät: ilmanpaine, kosteus, tuulen suunta ja voimakkuus, pilvisyys, erilaiset sateet ja sähköilmiöt.
- Säähavaintoja tehdään maahavaintoasemilla, säätutkilla, sääsatelliiteilla, meressä kelluvilla poijuilla ja lentokoneitse.
- Havaintojen perusteella laaditaan sääennuste, joka kuvaa alailmakehän tulevaa tilaa kuvaava malli.
- Suomen säätiloihin vaikuttaa eniten, että sijaitsemme polaaririntaman alueella, missä kohtaavat napa-alueen kylmä ilmamassa ja lämmin hepoasteilta tuleva ilmamassa. Tämän johdosta Suomen yli kulkee usein liikkuvia matalapaineita.
LIIKKUVAT MATALAPAINEET ATLANTILLA
- Polaaririntamassa lämmin, kostea ilmamassa työntyy kylmän kuivemman ilmamassan alueelle muodostaen siihen lämpimän ilman kielekkeitä.
- Lämmin ilma nousee kevyempänä kylmän ilmamassa päälle ja alueella muodostuu matalapaine.
- Länsi- ja lounaistuulet kuljettavat liikkuvaa matalapainetta eli syklonia itään tai koilliseen 20- 80 km/h polaarisuihkuvirtauksen reittiä mukaillen.
- Liikkuvien matalapaineiden reitit siirtyvät auringon zeniittiaseman ja polaarisuihkuvirtauksen mukana vuodenaikojen mukaan.
- Euroopassa talvella liikkuvat matalapaineet aiheuttavat Välimeren ilmaston talvisateet.
- Muina vuodenaikoina matapaineiden reitti on pohjoisempana.
Suomen toukokuisia säitä
https://www.youtube.com/watch?v=JYKRTkqKt3w
https://www.youtube.com/watch?v=59VXzPJQbfA&list=PLM1kf6ZAqdbYj3IzaaLfNlr1_9farXAmB
PITKÄKESTOISET SÄÄHÄIRIÖT, joissa ilmavirtauksissa ja merivirtauksissa tapahtuu muutoksia joksikin aikaa.
ENSO- säähäiriö ja siihen kuuluvat El Nino ja La Nina vaikuttaa Tyynellämerellä. Niihin liittyy Päiväntasaajan virran suunnan ja voimakkuuden muutokset. Tarkkaa syytä ei tiedetä.
- Tavallista voimakkaampi normaalitilanne, jossa Päiväntasaajanvirta suuntautuu länteen, jolloin Etelä- Amerikan rannikolla on kovaa kuivuutta ja Aasian rannikolla on rankkasateita, kutsutaan La Ninaksi.
- Noin neljän vuoden välein pasaatituulet heikkenevät ja Päiväntasaajanvirta suuntautuu itään ja tuo Etelä- Amerikan rannikolle lämmintä vettä. Kalansaalit pienevät siellä ja voi tulle alueelle poikkeuksellisia rankkasateita. Aasian rannikolla ja Oseaniassa kärsitään kuivuudesta.
ENSO, La Nina, El Nino
Intian valtamerellä vaikuttaa IOD (Indian Ocean Dipole) eli Intian valtameren dipoli.
-
- IOD on yhteydessä Tyynen valtameren ENSO-ilmiöön siten, että El Niñon aikana syntyy todennäköisemmin IOD:n positiivinen vaihe. Sen vaikutuksesta Intian valtameren länsiosien lämpötila kohoaa useita asteita itäosia lämpimämmäksi. Näin länteen muodostuu voimakas matalapaine ja itään korkeapaine. Tämän seurauksena Australiassa esiintyy poikkeuksellista kuivuutta ja maastopaloja, kun taas Itä-Afrikassa on rankkasateita ja tulvia.
NAO- säähäiriö Atlantin valtamerellä vaikuttaa Euroopan säätiloihin etenkin talvella.
- Positiivisen NAO- indeksin aikana Azorien saarella on voimakas korkeapaine ja Islannissa syvä matalapaine. Keski- ja Pohjois- Eurooppaan tulee lauhaa ja sateista ilmaa ja voi olla lauha talvi.
- Negatiivisen NAO- indeksin aikana ilmanpaine-erot eivät ole näin suuret. Tällöin Keski- ja Pohjois- Eurooppaan tulee idästä kylmää ja kuivaa ilmaa ja voi tulla erittäin kylmä talvi.