Luonnonmaisemien tulkintaa / ESITELMÄN OHJEET
Miniesitelmä: luonnonmaiseman tulkinta
- Luonnonmaiseman tulkinta / 10 p.
- Palauta tai jaa esitelmä sähköpostiin (hanna.numminen@edupori.fi) viimeistään ma 3.5. 2021.
-
- Valitse pinnanmuodoiltaan mielenkiintoinen paikka ja tee siitä miniesitelmä. Tee sitä lyhyt PowerPoint tai muu vastaava (noin 4 diaa).
- Aloitusdia: aihe ja tekijä
- Sijainti kartalla ja sanallinen selitys sijainnista / indeksikartta ja tarkempi kartta. Missä maanosassa ja missä valtiossa muodostuma sijaitsee.
- Pari havainnollista kuvaa alueesta. Kuvasta pitää tehdä tulkintoja eli siitä tulisi näkyä muodostuma hyvin. Tietoa muodostuman synnystä kannattaa hakea googlaamalla muodostuman nimi ja maantiede.
- Miten ja milloin maisema on syntynyt?
- Millaista ihmisen toimintaa on alueella?
- Muuta mielenkiintoista aiheesta?
- Valitse pinnanmuodoiltaan mielenkiintoinen paikka ja tee siitä miniesitelmä. Tee sitä lyhyt PowerPoint tai muu vastaava (noin 4 diaa).
Suomi jaetaan kuuteen päämaisema-alueeseen
Maisemakuvasta pystyy päättelemään monia asioita alueesta:
- Maisemasta voi tehdä päätelmiä luonnonmaantieteellisiä päätelmiä alueen ilmastosta, kasvillisuudesta, pinnanmuodoista ja niiden synnystä ja maaperästä.
- Jos kuvassa näkyy ihmistoimintaa tai ihminen on muokannut maisemaa, voi kuvasta tehdä myös ihmismaantieteellisiä päätelmiä esim. näkyykö kuvassa teollisuutta, liikennettä, maanviljelystä tai asutusta.
- Jos samalta alueelta on saatavissa kartta, kannattaa myös sitä käyttää apuna päätelmien teossa. Kartalta voi etsiä esim. onko lähellä vesistöjä, kuinka korkealla alue sijaitsee merenpinnasta, paikkojen nimiä yms. Lisäksi kartasta saattaa selvitä alueen tarkka sijainti, jos asteverkko on piirretty näkyviin
- Suomen päämaisema-alueet ovat: Saaristo-Suomi, Etelä-Suomi, Järvi-Suomi, Pohjanmaa,Vaara-Suomi ja Lappi.