Puutiainen eli punkki

Kirjoita muistiinpanot siistillä käsialalla ympäristötiedon vihkoosi. Älä kiirehdi!

Punkit eli puutiaiset ovat runsastuneet voimakkaasti Suomessa ja muualla Euroopassa. Syyksi tähän arvellaan globaalin ilmastonmuutoksen vaikutusta joko suoraan puutiaisiin ja/tai niiden isäntäeläimiin.

Suomessa esiintyy kaksi ihmiselle haitallista puutiaislajia: tavallinen puutiainen (Ixodes ricinus) ja taigapunkki eli Siperian puutiainen (Ixodes persulcatus). Taigapunkki ja tavallinen puutiainen näyttävät paljain silmin katsottuna samanlaisilta ja ne pystyvät elämään luonnossa samoilla alueilla. Molemmilla lajeilla on myös samat isäntäeläimet: luonnonvaraiset nisäkkäät, lemmikki- ja kotieläimet sekä ihminen.

Turun ympäristö ja Saaristomeren saaret ovat perinteisesti olleet maamme pahinta puutiaisaluetta.

Punkin poistaminen iholta – toimi näin!

Punkin kiinnityttyä ihoon se tulee poistaa mahdollisimman nopeasti.

  • Poistaminen sujuu helpoiten punkkilassolla tai ohutkärkisillä pinseteillä, joilla saadaan hyvä ote mahdollisimman läheltä ihoa.
  • Punkki irtoaa helpoiten vetämällä se ylöspäin suuntautuvalla liikkeellä hitaasti ja varovasti irti. Joskus imukärsä jää ihoon, mutta se poistuu ajan myötä itsestään eikä yleensä aiheuta mitään haittaa. Vältä punkin kiertämistä tai liiallista puristamista.
  • Punkin irrottamisen jälkeen ihokohta voidaan vielä puhdistaa desinfioivalla aineella. Tällä toimenpiteellä saadaan vähennettyä ihotulehduksen riskiä, mutta borrelioosin ehkäisyssä sillä ei ole osoitettu olevan vaikutusta.




Lue lisää alla olevasta linkistä.
Puutiainen eli punkki
Punkin purema

Kirjoita kommenttiin linkki omille sivuillesi, kun olet kirjoittanut muistiinpanot vihkoosi ja kopioinut ne Peda.netin OmaanTilaan ympäristöopin hakemistoosi. Muistathan katsoa ja lukea sivun linkit.