8 Puiston tammi ruokkii itsensä ja monia muita

Kirjoita muistiinpanot siistillä käsialalla ympäristöopin vihkoosi. Älä kiirehdi!

Tavoitteet ja keskeiset sisällöt:


Oppilas


  • tekee havaintoja puistossa tai pihalla




Oppikirjan kuvat sivut 36-37.

Millainen suhde kuvan eliöillä on tammeen?

Närhi käyttää tammenterhoja ravinnokseen ja hyödyttää tammea pudottamalla terhoja uusille kasvupaikoille. Molemmat hyötyvät. Naakka pesii tammen kolossa. Naakka hyötyy, tammelle ei ole hyötyä eikä haittaa.

Kirva käyttää tammen lehtien nesteitä ravinnokseen. Kirva hyötyy, tammelle kirvoista on haittaa.
Leppäpirkko syö kirvoja. Sekä leppäpirkko, että tammi hyötyvät. Sinitiainen ja kirjosieppo syövät kirvoja. Sekä tammi, että linnut hyötyvät. Linnut saattavat myös pesiä tammen koloissa. Se on tammen kannalta yhdentekevää.


Kääpä (kuvassa tammen yleinen kääpä, rikkikääpä) on loinen. Se imee ravintoa tammesta ja siitä on tammelle haittaa.

Sieni
(kuvassa tammihiippo) lahottaa kuolleita osia, kuten tammen pudonneita lehtiä. Se on tammen kannalta hyödyllinen tai yhdentekevä.


Lisätietoa

  • Tammen tieteellinen nimi on Quergus robur.
  • Tammi on omassa elinympäristössään tärkeä avainlaji, koska se tarjoaa ravintoa ja elinpaikan jopa 500 eri eliölajille.
  • Puut yhteyttävät tehokkaimmin, kun vuorokauden keskilämpötila on noin 15–18 °C. Silloin niillä jää elintoimintoihin kuluneen sokerin jälkeen mahdollisimman paljon energiaa kasvua varten. Tämä aika on Suomessa lyhyt.
  • Tammi on kestävää puuainesta. Siitä tehtiin entisaikoina tärkeitä tavaroita, kuten tuulimyllyn osia ja tynnyreitä. Nykyään tammesta tehdään esimerkiksi parkettilattioita.

Lue lisää alla olevista linkeistä.
Tammi, Quercus robur  
Satukirjamainen Paavolan tammi nousi nettijulkkikseksi
Paavolan tammi. Lohjansaari

Kirjoita kommenttiin linkki omille sivuillesi, kun olet kirjoittanut muistiinpanot vihkoosi ja kopioinut ne Peda.netin OmaanTilaan ympäristöopin hakemistoosi. Muistithan katsoa ja lukea sivun linkit.