34 Havupuun kätköissä ja pihalla ruokailemassa

Kirjoita muistiinpanot siistillä käsialalla ympäristöopin vihkoosi. Älä kiirehdi!

Maanantai 16.3.
Tavoitteet
ja keskeiset sisällöt: 

Oppilas

  • oppii havupuiden merkityksen lintujen suojapaikkana ja ruoan lähteenä
  • ymmärtää lintujen talviruokinnan hyödyt ja haitat




Oppikirjan kuva 34.1.

Hömötiainen (Parus montanus) on pieni musta-harmaa-valkoinen tiainen, joka liikkuu muiden tiaisten kanssa talvella sekaparvissa. Hömötiainen vierailee myös lintulaudalla.

Oppikirjan kuva 34.2.
Viherpeipot (Carduelis chloris) vierailevat lintulaudoilla varsinkin kevättalvella. Ne saattavat liikkua parvina ja tyhjentää lintulaudan nopeasti.

Oppikirjan kuva 34.3.
J
okaisessa kuusen kävyn käpysuomussa on kaksi tummaa siementä. Niitä syövät niin käpytikat (Dendrocopos major), oravat kuin metsämyyrätkin. Kuvan käpy on oravan syömä. Käpytikan syömissä kävyissä on käpysuomut kiinni kävyn rungossa, mutta harittavat avonaisina. Puuta, jossa käpytikka syö kävyistä siemeniä, kutsutaan pajapuuksi. Se asettelee kävyn puunrunkoon hakkaamaansa koloon pystyyn, ja alkaa takoa peitinsuomuja irti. Näitä auki hakattuja käpyjä on pajapuun alus täynnä, joka paljastaa tikan vakiopaikan helposti.

Oppikirjan kuva 34.4.

Eri lintulajit syövät mielellään erilaista ravintoa. Keltasirkku (Emberiza citrinella) pitää erityisesti kaurasta, tiaiset ja käpytikka rasvasta ja suurin osa talvilinnuista auringonkukan siemenistä.


Lue lisää:
Lintujen talviruokinta

Kirjoita kommenttiin linkki omille sivuillesi, kun olet kirjoittanut muistiinpanot vihkoosi ja kopioinut ne Peda.netin OmaanTilaan ympäristöopin hakemistoosi. Muistithan katsoa ja lukea sivun linkit.

Malli: 
Olen kirjoittanut kappaleen muistiinpanot vihkooni ja kopioinut sivut Peda.netin OmaanTilaan ympäristöopin hakemistooni. Linkki sivuilleni on tässä.