30 Atlantilta puhaltavat kosteat ja lämpimät tuulet

Kirjoita muistiinpanot siistillä käsialalla ympäristöopin vihkoosi. Älä kiirehdi!

Tavoitteet ja keskeiset sisällöt:


Oppilas

  • perehtyy ilmastoon vaikuttaviin tekijöihin


Sää vaihtelee päivittäin ja jopa tunneittain mutta ilmasto pysyy lähes samana lyhyellä aikavälilläSää on ilmakehän hetkellinen tila mutta ilmasto on säätilojen pitkäaikainen keskiarvo. Kun tehdään ilmastodiagrammeja, niihin otetaan mukaan 30 vuoden jokaisen kuukauden keskilämpötilat ja sademäärät, joista vielä lasketaan keskiarvo. Näin yhden poikkeuksellisen kuukauden vaikutus diagrammiin on muutaman prosentin luokkaa. Ilmaston ja sään välistä rajaa on kuitenkin joskus vaikea määrittää tarkasti. Esimerkiksi El Niño-ilmiötä voidaan pitää sekä ilmasto- että sääilmiönä.

Ilmastoon vaikuttavat eniten sijainti päiväntasaajaan nähden eli leveyspiiri, korkeus merenpinnasta, etäisyys mereen ja merivirrat. Säämuuttujat, jotka muodostavat ilmaston ovat lämpötila, sademäärä, tuulen nopeus ja sen suunta sekä ilman suhteellinen kosteus. Koska ilmakehän kiertoliike ja siihen liittyvien matalapaineiden sekä myrskyjen synty ja reitit ovat erilaisia eri vuosina, vaikuttaa se sekä ilmasto- että sääilmiöihin.

Leveyspiirikään ei yksinään määrää ilmastoa. Esimerkiksi Suomi, Ruotsi ja Norja sijaitsevat lähes samoilla leveyspiireillä mutta silti ilmastossa ja sääoloissa on suuria eroja. Lämpimän Golfvirran tuoma kosteus tiivistyy Skandien länsipuolella sadetta aiheuttaviksi pilviksi, kun taas itäpuoliset alueet saavat sateita huomattavasti vähemmän. Tämä saakin aikaan Iso-Britannian, Islannin ja Norjan meri-ilmaston, jossa talvet ovat leutoja ja kesät viileitä. Tanskassa vallitsee samainen meri-ilmasto, joka siirryttäessä Fennoskandiassa itäänpäin muuttuu mantereisemmaksi.


Maapallo jaetaan lämpötilan mukaisesti neljään lämpövyöhykkeeseen: kuuma, lämmin, lauhkea ja kylmä vyöhyke. Näiden vyöhykkeiden rajat noudattavat leveyspiirejä, eli rajat ovat päiväntasaajan suuntaisia.

Lämpövyöhykkeen sisällä sademäärät ja kuukausien väliset lämpötilat voivat vaihdella. Tästä syystä lämpövyöhykkeiden sisällä on erilaisia ilmastoalueita.

  • Lämmin vyöhyke ulottuu Välimeren alueelle, jossa on talvisateiden ilmasto.
  • Lauhkealla vyöhykkeellä on kolme ilmastoaluetta: meri-ilmasto, väli-ilmasto ja mannerilmasto
  • Kylmällä vyöhykkeellä on kaikkialla maapallolla samanlainen ilmasto: kylmä ilmasto.
Oppikirjan kuvat

30.1. Bergen on Norjan toiseksi suurin kaupunki. Se sijaitsee alueella, jossa sataa usein ja runsaasti. Vuotuinen sademäärä on Bergenissä noin 2 250 mm vuodessa. Helsingissä sataa noin 630 mm vuodessa.
30.2 Murmanskin satama pysyy läpi talven sulana Golfvirran ansiosta.
30.3. Irlannin pääkaupunki Dublin on väkiluvultaan suurin piirtein Helsingin kokoinen kaupunki. Siellä sataa usein. Sademäärä on noin 1000 mm vuodessa.
30.4. Kesä-ja heinä- ja elokuu ovat Barcelonassa kuumimmat ja kuivimmat kuukaudet.

Lue lisää:
Ilmatieteenlaitos, ilmasto
Ilmatieteenlaitos, ilmastonmuutos

Kirjoita kommenttiin linkki omille sivuillesi, kun olet kirjoittanut muistiinpanot vihkoosi ja kopioinut ne Peda.netin OmaanTilaan ympäristöopin hakemistoosi. Muistithan katsoa ja lukea sivun linkit.

Malli: 
Olen kirjoittanut kappaleen muistiinpanot vihkooni ja kopioinut sivut Peda.netin OmaanTilaan ympäristöopin hakemistooni. Linkki sivuilleni on tässä.