HI2

Jokeri nationalismista

8.2 Vertaile tekstikatkelmissa (aineistot 8.C ja 8.D) esitettyjä näkemyksiä nationalismista, ja arvioi niiden paikkansapitävyyttä Euroopan 1800–1900-lukujen historian valossa. (18 p.)

Leonard Woolfin tekstikatkelma on kirjoitettu maailmansotien välissä vuonna 1930. Tekstiä leimaa tuolloinen epävakaa maailmantilanne. Woolf ei näe mitään hyvää nationalismissa vaan pikemminkin hän näkee sen syyksi kansainvälisiin ongelmiin. Woolfin tekstikatkelma viittaa hyvin kansallisosialismin orastavaan nousuun Saksassa. 

Miika Tervosen tekstikatkelmassa nationalismia käsitellään laajemmasta ajatuskuviosta käsin. Nationalismi sai Euroopan hajanaiset kansakunnat yhdistymään valtioiksi ja loi pohjaa länsimaiselle demokratialle. Nationalismi muutti länsimaiden ajattelutavan yhteiskunnasta. Tervosen näkemystä tukee 1800-luvun siirtomaavaltapolitiikka ja sitä seuranneet ensimmäinen ja toinen maailmansota ja sen jälkeinen uudelleen järjestäytyminen. 

Tehtävä Kiinan ulkopolitiikasta

Selvitä Kiinan ulkopolitiikan päälinjat 1900-luvulta näihin päiviin.



Keisarin valta romahti 1912 ja Kiina julistettiin tasavallaksi. Kiina muuttui kommunistiseksi valtioksi vuonna 1949. Kiina katsoi edelleen pärjäävänsä ilman ulkomaita (etnosentrisyys). 1966 Mao aloitti kulttuurivallankumouksen. Tarkoituksena oli puhdistaa maa vanhoista ajatuksista, tavoista, perinteistä ja kulttuurista. Mao puhdisti kommunistipuolueen vastustajistaan. Maon kuolema 1976 aloitti Kiinan valtaisan modermisaation. Taloutta uudistettiin ja voimavaroja siirrettiin tieteisiin. Perustettiin eritysalueita, jotka saivat tehdä taloudellista yhteistyötä länsimaiden kanssa. Länsimaat investoivat paljon Kiinaan. Kiina-ilmiössä Kiinan talous kasvoi valtavasti ja tuotantoa siirrettiin Kiinaan halvan työvoiman vuoksi. 2000-luvulla Kiinasta on tullut maailman toiseksi suurin talous ja se on saanut lisää valtaa maailmassa. Kiina on suhtautunut välinpitämättömästi länsimaihin, koska täällä on arvosteltu Kiinan ihmisoikeustilannetta ja Tiibetin tilannetta. Kiinan ja Venäjän suhteet ovat lämmenneet koko 2000-luvun ajan. Suhde USA:han on kireä kauppapakotteiden takia. Kiinalla suhteita Pohjois-Koreaan on arvosteltu länsimaissa. Kiina vahvistanut suhdettaan myös Afrikan maihin.

Videotehtävä ensimmäisen maailmansodan taustoista

 

Katso video ja vastaa kysymykseen: mitä syitä videossa esitetään ensimmäisen maailmansodan syttymiselle?

Syitä 1. maailmansodan syttymiselle oli Euroopan jännittynyt tilanne, kilpailu siirtomaista, sotateknologian kehitys, taloudellinen kilpailu ja valtioden yhteensopimattomat intressit. Vallanpitäjät toimivat osittain itsekseen eivätkä miettineet sodan seurauksia. Saksan ja Ranskan välit kireät entuudestaan. Nationalismi





Essee vastauksien pisteyttämistehtävä

Vastaus 1 
a= 1 b= 13
KIrjoittaja on löytänyt pilakuvan sanoman, mutta sen käsittely jää puuttumaan. Kirjoittaja ei myöskään ota lähdekriikkiä huomioon vastauksessaan. Syyt Saksan tappiolle kirjoittaja on selittänyt hyvin. Vastauksesta löytyy kaikki oleellinen. 



Vastaus 2 
a = 5 b = 10

Kirjoittaja eksyy b kohdassa asian ulkopuolelle. Toisaalta tehtävän ulkopuolelle eksyminen ei haittaa, koska kirjoittaja vastaa kuitenkin myös tehtävän kysymykseen. Pilakuvan tulkinta on monipuolista a kohdassa. Pilakuvan vastauksesta puuttuu lähdekritiikki. A ja b kohdan vastaukset eivät juurikaan erotu toistaan vastauksesta mikä vaikeuttaa sen lukemista.

Jokeri nationalismista

8.1 Erittele, miten elokuvakatkelmissa (aineistot 8.A ja 8.B) kuvataan nationalismia ja minkälaisia tunnuspiirteitä siihen liitetään. (12 p.) 

Leni Riefenstahlin propagandaelokuva Tahdon riemuvoiton esittää Hitlerin toiminnan myönteisessä valossa. Elokuvassa nationalismi kuvataan ihmisiä yhdistävänä aatteena. Saksan kansa on ylivoimainen ja kansallinen itsetunto vaatii vahvaa johtajaa ja aatetta. Tulevaisuudessa nuoret tulevat elämään "puhtaassa" ja "saksalaisille" tarkoitetussa yhteiskunnassa joka hallitsee koko maailmaa. 

Charles Chaplinin Diktaattorissa tehdään pilaa Hitleristä ja hänen aatteistaan. Kansallissosialistisen puolueen toiminta ja aatteet esitetään karrikoidussa ja humoristisessa valossa. Tarkoitus on saada ihmiset ajattelemaan mistä oikein on kyse. Nationalismista esitetään sen hulluimmat skenaariot ja tuodaan Hitlerin valtapyrkimykset huumorilla esiin.