Moduuli 4: Digitalisoituva koulu

Digitalisoituva koulu


Kuvan lähde: https://harto.wordpress.com/2016/05/02/sosiaalinen-media-uudessa-opsissa-esitys/

Maailman ja yhteiskunnan muutokset, kuten digitalisaatio, ovat aiheuttaneet sen, että lasten ja nuorten maailma on toisenlainen kuin se on ollut aiemmilla sukupolvilla. Nämä muutokset on tunnistettu niin kansainvälisesti kuin kansallisesti ja muun muassa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet heijastavat näitä muutoksia. Väistämättä siis koulukin on mukana tässä muutoksessa.

Koulun rooli digitalisaation näkökulmasta

Nykyteknologialla on oppimisprosessissa suuri merkitys. Perinteisen oppikirjan tai opetustilan vaihtaminen sähköiseen ei sinällään välttämättä tuota mitään lisäarvoa oppimisprosessiin. Opetus- ja oppimisprosessin kehittäminen vaatii tilojen, teknologian ja pedagogisten mallien yhtäaikaista kehittämistä. (Kuuskorpi, Kuuskorpi, Sipilä, Heikkinen & Tamminen, 2011). Pedagogisesti tarkoituksenmukaisesti käytettynä teknologia voi tukea oppimistavoitteiden saavuttamista (Kumpulainen & Mikkola, 2015). Koska pedagogiset valinnat ovat opettajan tehtävä, opettajan rooli prosessissa on oleellinen. (Kuuskorpi ym., 2011)

Mattilan ja Miettusen (2010) mukaan oppilaan suhde teknologian käyttöön on henkilökohtainen. Näin ollen tarkoituksenmukaisin ratkaisu teknologian opetuskäytössä on henkilökohtainen päätelaite. Tämä edellyttää toki nopeita yhteyksiä sekä langattomia, liikkumisen vapautta tukevia ratkaisuja. Jos koulun resurssit eivät mahdollista henkilökohtaisten laitteiden hankkimista oppijoille, kannattaa rohkeasti harkita oppijoiden omien laitteiden hyödyntämistä.

Lähteet:

Kumpulainen, K. & Mikkola, A. (2015). Oppiminen ja koulutus digitaalisella aikakaudella. Teoksessa M. Kuuskorpi, (toim.) Digitaalinen oppiminen ja oppimisympäristöt. Tampere: Juvenes Print – Suomen Yliopistopaino Oy. luettavissa: http://digi-ope.com/tablet/wp-content/uploads/2015/03/Digit_oppiminen_netti.pdf

Kuuskorpi, M., Kuuskorpi, T., Sipilä, K., Heikkinen, J. & Tamminen, R. (2011). Oppimismotivaation muutokset opetustila- ja oppimateriaaliuudistusten yhteydessä. Teoksessa M. Kankaanranta & S.

Mattila. P. ja Miettunen, J. (2010). Luokkahuoneen evoluutio tulevaisuuden oppimisympäristöksi. Julkaisussa K. Vähähyyppä. Koulu 3.0. Opetushallitus. Luettavissa http://www.oph.fi/download/121845_koulu_3.0.pdf




Asiantuntijoiden näkökulmia koulun tulevaisuuteen, digitalisaatioon ja oppimiseen

Tutustu artikkelien ja videoiden avulla opetuksen asiantuntijoiden näkemyksiin oppimisesta, koulun tulevaisuudesta ja digitalisaatiosta. Millaisia ajatuksia asiantuntijoiden näkökulmat sinussa herättävät? Mistä olet samaa/ eri mieltä? Mitä mieltä sinä olet koulun digitalisaatiosta? Kirjoita oma näkökulmasi kommenttikenttään. Mikäli teemaa on jo kommentoitu, voit halutessasi peilata omia ajatuksiasi myös aiemmin esitettyihin näkökulmiin. Myös kurssin opettaja osallistuu keskusteluun.


Digitalisaatio koulussa - päälle liimattua vai tarkkaan harkittua -artikkelissa neljä asiantuntijaa tuo esiin oman näkökulmansa koulun digitalisaatioon liittyen. Artikkeli on julkaistu Lastensuojelun Keskusliiton kuukausijulaisussa 8/2017.

Tulevaisuuden oppiminen - tulevaisuuden ammattilaiset on osa DNA:n tuottaman dokumenttiprojektia. Videolla asiantuntijat kertovat, miten oppimista ja koulujärjestelmää tulisi heidän mielestään kehittää.


HundrED -hankkeessa haastateltu Harvardin yliopiston vieraileva professori Pasi Sahlberg kertoo videolla oman näkemyksensä koulun digitalisaatiosta.



Maarit Korhosen puheenvuorosta Campus 2014 -seminaarissa.
https://youtu.be/9Xcj_M732dc


Sir Ken Robinsonin puheenvuorosta TED -konferensissa.



Sir Ken Robinson: Bring on the learning revolution!
TED Talk 2010
(
https://www.ted.com/talks/sir_ken_robinson_bring_on_the_revolution)