4.4.1 Opiskeluhuollon keskeiset periaatteet

Yhteisöllinen opiskeluhuolto

Monialainen opiskeluhuollon ohjausryhmä on koko koulun yhteinen. Se vastaa yleisestä suunnittelusta, kehittämisestä, ohjauksesta ja arvioinnista.

Lukion opiskeluhuoltoryhmä vastaa koulun yhteisöllisestä oppilashuollon suunnittelusta, kehittämisestä, toteuttamisesta ja arvioinnista. Ryhmään kuuluvat rehtori, opinto-ohjaajat, erityisopettaja, terveydenhoitaja, psykologi ja kuraattori. Opiskeluhuoltoryhmää johtaa rehtori. Ryhmän keskeinen tehtävä on yhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen sekä muun yhteisöllisen oppilashuollon toteuttaminen.

Lukion opiskeluhuoltoryhmä

  • tekee kokonaistarvekartoituksen ja määrittelee käytettävissä olevat opiskeluhuoltopalvelut
  • suunnittelee toimenpiteet yhteisöllisen oppilashuollon edistämiseksi ja tukitoimien järjestämiseksi
  • ohjaa yhteistyön järjestämisen kodin ja koulun ja muiden hyvinvointia tukevien tahojen kanssa
  • järjestää opiskeluhuollon toteutuksen seurannan (omavalvonta)
  • kokoontuu vähintään neljä kertaa lukuvuodessa.

Yksilökohtainen opiskeluhuolto

Yksilökohtainen opiskeluhuolto käynnistyy opiskelijan, hänen ryhmänohjaajansa, opettajan, huoltajan tai muun henkilön toimesta silloin, kun herää huoli opiskelijan hyvinvointiin, terveyteen tai opiskeluun liittyvässä asiassa. Asiantuntijaryhmä kootaan opiskelijan tarpeiden mukaan.

Yksilökohtainen opiskeluhuolto edellyttää aina opiskelijan ja tarpeen niin vaatiessa huoltajan suostumusta. Opiskelijan osallisuus, toivomukset ja mielipiteet otetaan huomioon häntä koskevissa toimenpiteissä ja ratkaisuissa opiskelijan iän sekä henkilökohtaisten edellytysten mukaisesti. Opiskelijan yksilöidyllä kirjallisella suostumuksella hänen asiansa käsittelyyn voi osallistua asiantuntija tai opiskelijan läheinen.

Yksilökohtaisessa opiskelijahuollossa yhteistyö eri toimijoiden kesken lähtee opintojen ohjauksesta, jolla ensisijaisesti pyritään tukemaan opiskelijan jokapäiväistä hyvinvointia. Opintojen eteneminen ja suunnittelu ovat keskeinen osa ohjausprosessia, jonka tavoitteena on suunnitelma jatko-opinnoista.