ET2 (kevät 2023)
OPINTOJAKSON ET2 ESSEEOHJE
Essee kirjoitetaan kansalaisvaikuttamisesta. Tähän tehtävään saat oppitunneilla pohjaa ja vinkkejä (erityisesti Studeon luku 5).
AIHE: Kansalaisvaikuttamista on monenlaista, laillista ja laitonta. Perehdy yhteen kansalaisaktivismin muotoon ja esittele sitä aktiivisten toimijoiden (henkilöt, järjestöt, puolueet) kautta. Aiheeksi käy esim. poliittinen puolue, ilmastovaikuttaminen (Elokapina, Greenpeace), ihmisoikeustyö (Amnesty, Human Rights Watch), valkohattuhakkerit, kansalaisoikeusliike, apartheidin vastainen liike (Nelson Mandela) ja monet muut.
Essee on hyvää tasoa, kun siinä käsitellään yhtä kansalaisvaikuttamisen muotoa ja esitellään sen tavoitteita ja toimintaa. Keskeiset henkilöt, järjestöt ja tapahtumat on esitelty. Lähteet on merkitty työhön. Kieli on asiallista ja oikeinkirjoitukseen on kiinnitetty huomiota. Tekstiä ei ole plagioitu mistään. Pituus on vähintään 2 sivua. Työssä voi olla myös aiheeseen liittyviä kuvia (merkitse myös kuvien lähteet). Syventävällä pohdinnalla ja analyysillä kansalaisvaikuttamisen mahdollisuuksista yhteiskunnan muuttamiseen voit nostaa esseen arvosanaa.
Yleiset ohjeet kotiesseen tekemiseen:
Laita työn alkuun oma nimesi, opintojakso, johon työ liittyy ja palautuspäivämäärä
Esseessä on oltava alku, keskikohta ja loppu. On tärkeää, että alku ja loppu muodostavat parin: alussa esitetään jokin ongelma, johon lopussa esitetään vastaus. Yleinen ohje rakenteeksi:
Johdanto
Tehtävänä on johdatella lukija käsiteltävään aiheeseen, selvittää työn tarkoitus ja aiheen rajaus. Johdannossa tekijä voi myös kertoa, miksi haluaa tutkia juuri kyseistä aihetta.
Käsittelyjakso
Jaotellaan loogisesti ja jäntevästi. Asian täytyy edetä ja muodostaa johdonmukainen ja jäntevä kokonaisuus. Tekstin pitää olla selkeästi kirjoittajan omaa. Lähdemateriaalia referoidaan ja eri lähteiden tietoja yhdistellään. Omat johtopäätökset ja koonnit erotetaan muiden tekstistä.
Yhteenveto
Kootaan esseen pääkohdat ja tulokset kokonaisuudeksi, tehdään johtopäätöksiä ja pohditaan niitä. Tiivistelmässä ei enää esitetä uutta, lähteisiin perustuvaa tietoa, mutta kirjoittajan oma persoonallinen näkemys esitettyihin asioihin voi näkyä.
Lähdeluettelo
Olennaisena osana esseetä on osoittaa lukijalle, millaiseen lähdeaineistoon ja kirjallisuuteen työ perustuu. Lähdeluetteloon otetaan vain se aineisto, jota esseessä on käytetty.
1. Painetut lähteet
Lahtinen, Minna: Suomen naisten historia. WSOY 2008.
2. Lehdet, sanomalehdet ja artikkelikokoelmat
Tarmo, M. 1987. Sukupuolimuuttuja psykologisessa tutkimuksessa. Psykologia 22 (2), 94-99.
Artikkelien kirjoittaja(t) ilmoitetaan yleensä artikkelin lopussa, joten poimi ne sieltä. Viitataan tietysti kirjoittajaan, ei itse lehteen (kunnia sille, jolle se kuuluu!).
3. Sähköiset lähteet
Ylioppilastutkintolautakunta. https://www.ylioppilastutkinto.fi, viitattu 13.3.2020
Eli laita verkkosivun nimi ensin, sitten suora linkki ja lopuksi vielä kerro, milloin olet sivulla käynyt.
Työskentelyohjeita:
-
perehdy hyvin aiheeseen, lue eri lähteitä, älä kirjoita ylös heti ensimmäisenä löytämiäsi asioita. Hyvä keino on tehdä ensin muistiinpanot tai ajatuskartta ja sitten kirjoittaa sen pohjalta yhtenäinen teksti.
-
omat mielipiteet erotetaan tosiasioista. Omat esimerkit osoittavat, että olet ymmärtänyt teoriat ja faktat ja osaat soveltaa niitä.
-
Pysy otsikon alla, älä kirjoita aiheen ulkopuolelta. Aiheen taustat voi esitellä lyhyesti siten, että ne liittyvät esseessä käsiteltävään kysymykseen.
Jos essee tai tutkielma on yli neljä tekstisivua, niin viimeistään silloin on syytä tehdä sisällysluettelo ja kansilehti. Ei haittaa jos ne tekee lyhyempäänkin työhön:
Kansilehti
Työn nimi
Tekijä
Opintojakso
Oppilaitos
Päiväys
JAKSOSUUNNITELMA ET2, 10.-11. LK
ti 14.2. Tervetuloa pohtimaan yhteiskunnallisia asioita! Aloitus, tavoitteet, suoritusohjeet. Kriittinen ajattelu.
ke 15.2. Argumentoinnin taito
to 16.2. Maailmankuvan päivittäminen
ti 21.2. Ajattelun vinoumat
ke 22.2. Koulu ja tiede
to 23.2. Media vallankäyttäjänä ja maailman(kuvan) muokkaajana
ti 28.2. Taiteen vaikutus maailmankatsomukseen
ke 1.3. Yhteiskunnan, politiikan ja kulttuurien vaikutus maailmankatsomukseen
to 2.3. Kulttuuriperintö
hiihtoloma
ti 14.3. Yhteisöllisyys ja yksilöllisyys
ke 15.3. Taloudellinen ja poliittinen valta
to 16.3. Yhteiskunnalliset rakenteet
ti 21.3. KOE
ke 22.3. Aktiivinen kansalaisuus. Poliittinen vaikuttaminen
to 23.3. Vuolle-opiston vierailu
ti 28.3. Aikalaiskritiikki ja kansalaisaktivismi
ke 29.3. Kulutuspäätökset
to 30.3. Ihmisoikeudet - esitykset
ti 4.4. Ihmisoikeudet - esitykset
ke 5.4. Kestävä kehitys
to 6.4. Historiasta voi oppia. Palaute. Jakso päättyy