Ajankohtaista

Maskisuositus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on päivittänyt kansalaisille tarkoitettua maskisuositusta. Kasvomaskin käyttöä suositellaan 12 vuotta täyttäneille. Taustalla on Maailman terveysjärjestö WHO:n suositus, jonka mukaan 12-vuotiaiden ja sitä vanhempien tulisi noudattaa aikuisten maskisuositusten periaatteita. 

Epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa uusi maskisuositus koskee myös Oulun peruskouluja kuudennesta luokasta lähtien. Oulun steinerkoulun johtoryhmä on kokouksessaan 12.1.2021 päättänyt, että noudatamme kaupungin linjausta ja suosittelemme maskin käyttöä sisätiloissa kuudennesta luokasta lähtien ruokailua lukuun ottamatta. Opettaja jakaa kullekin oppilaalle maskin pääaine- ja muiden tuntien alussa. Terveydellisistä syistä johtuen oppilaalla on lupa visiirin käyttöön. Tässä tapauksessa koulu hankkii visiirin, mutta oppilaan tulee itse huolehtia visiirin säännöllisestä puhdistamisesta.

Suositus astuu voimaan välittömästi.

Kouluterveydenhoitajan vastaanottoajat

Tervehdys kaikille!
 
Olen aloittanut uutena kouluterveydenhoitajana koulullanne. Minut saa kiinni numerosta p. 040-3524283 ja wilmaviestillä.

Olen paikalla ma-ke 8-16 ja to 8-14. 
Päivystystuntia pidän klo 11.30-12 ja klo 13-13.30. Päivystystunnille voi tulla ilman ajanvarausta hoitamaan terveyteen liittyviä asioita. 
 
Yhteistyöterveisin Mervi Kaveri, terveydenhoitaja
 
 
 
 

Maskisuositus luokille 7-9

Terveydenhuoltoviranomainen on päättänyt THL:n ohjeistuksen mukaisesti, että myös yläkouluissa otetaan kasvomaskit käyttöön. Maskisuositus on voimassa tällä erää 18.1.2021 saakka.
 
Maskin käyttöön on vahva suositus. Maskia käytetään aina sisätiloissa, syömistä lukuun ottamatta.
 
Koulu antaa kaikille oppilailleen tarvittavan määrän kertakäyttöisiä kasvomaskeja. Terveydellisistä syistä johtuen oppilaalle voidaan antaa lupa visiirin käyttöön. Tässä tapauksessa koulu hankkii visiirin, mutta oppilaan tulee itse huolehtia visiirin säännöllisestä puhdistamisesta.

Opiskeluterveydenhuollon tiedote

Opiskeluterveydenhuolto

Opiskeluterveydenhuollon tilat löytyvät kellarikerroksesta, Taidekoulun siivestä. Terveydenhoitaja Mervi Pirkola on siirtynyt toisiin tehtäviin 7.1.2021 alkaen. Uutena terveydenhoitajana aloittaa Mervi Kaveri 26.1. Hän on paikalla neljänä päivänä viikossa. Ajat tarkentuvat myöhemmin.

Opiskelijan terveydenhoito

Lukiossa opiskelevana sinut kutsutaan ensimmäisenä opiskeluvuonna terveystarkastukseen (Valtioneuvoston asetus 338/2011 koulu- ja opiskeluterveydenhuollon järjestämisestä). Määräaikaiset lääkärintarkastukset tehdään koululla lukion 2.vuosikurssin tytöille, pojille lääkärintarkastus tehdään kutsuntaterveystarkastusten yhteydessä. Terveystarkastusten ajankohdasta tiedotetaan Wilman kautta. Terveystarkastusten lisäksi voit varata itsekin ajan terveydenhoitajalle terveyteesi ja hyvinvointiisi, opiskeluongelmiin, mielenterveyteen, seksuaaliterveyteen ja rokotuksiin liittyvissä asioissa. Oululaisille 16-20v. nuorille kuuluu maksuton ehkäisy. Voit varata käynnin ehkäisyn aloitukseen terveydenhoitajalta. Peruthan aina aikasi, jos et pääse tulemaan vastaanotolle!

Opiskelijan sairaanhoito

Mikäli opiskelijalla on jokin jatkuva lääkitys tai sairaus, joka on hyvä huomioida koulussa, tulee siitä tiedottaa opettajia. Tarvittaessa tehdään lääkehoidon suunnitelma. Hakeudu hyvinvointikeskuksen akuuttivastaanotolle kiireellisissä ja kiireettömissä sairauksissa ja tapaturmissa. Äkillisissä, lyhytaikaisissa sairauksissa alaikäiset voivat olla huoltajan ilmoituksella pois 1-3 päivää, täysi-ikäisille riittää omailmoitus. Muistathan sairastuessasi olla yhteydessä myös opettajaasi/ryhmänohjaajaasi!

Koulutapaturmissa ensiavun antaa terveydenhoitaja, opettaja tai joku muu koulun henkilökuntaan kuuluva. Jatkohoito tapahtuu tarvittaessa hyvinvointikeskuksessa ja klo 15 jälkeen OYS:n yhteispäivystyksessä. Akuutissa tilanteessa oppilas voi mennä mihin hyvinvointikeskukseen tahansa. Steinerlukiota lähimpänä on Kontinkankaan hyvinvointikeskus. Opiskelijat on vakuutettu koulumatkalla ja koulussa sattuvien tapaturmien varalta. Tapaturman sattuessa opettaja, koulusihteeri tai muu tilannetta todistanut henkilö tekee vakuutusyhtiölle tapaturmailmoituksen.

Hyvinvointikeskuksessa lääkärin vastaanottokäynnistä sairausasioissa peritään 18v täyttäneeltä käyntimaksu (v. 2018: 20,90€) kolmelta ensimmäiseltä käynniltä kalenterivuodessa. Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä ajasta peritään 15v täyttäneeltä sakkomaksu (51,40€).

Päivystys

Ilta, yö- ja viikonloppupäivystys toimii Oulun seudun yhteispäivystyksessä: OYS, Kajaanintie 50, sisäänkäynti A1, puh. 08 315 2655.

Mielenterveyspalvelut

Mielenterveyteen liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyden opiskeluterveydenhuoltoon ja varata ajan terveydenhoitajalle. Kriisitilanteissa ja äkillisissä mielenterveyden ongelmissa voit mennä hyvinvointikeskuksen akuuttivastaanotolle ilman ajanvarausta tai soittaa Lasten ja nuorten mielenterveyspäivystykseen ma-pe klo 11-13 välillä p. 044 703 5919 ja yli 18v. Aikuisten mielenterveyspäivystykseen, ma–to klo 8–16 ja pe 8–15. p. 044 703 5940. Soita päivystysnumeroon ennen kuin lähdet psykiatriseen päivystykseen. 

Oulun opiskeluterveydenhuollossa toimii psykiatrinen sairaanhoitaja Merja Lundbom, jonka työpanos on suunnattu lukioissa opiskeleville nuorille. Hän tekee ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä ja yhteistyötä opiskelijan huoltajien, koulun henkilökunnan, muun sosiaalisen verkoston sekä eri viranomaistahojen kanssa opiskelijan tarvitseman tuen turvaamiseksi. Ajanvaraus tapahtuu puhelinnumerosta 040-1454924, Wilman tai terveydenhoitajan kautta.

Päihdepalvelut

Päihdepäivystys ilman ajanvarausta ma - to klo 8-15.30 ja pe klo 8-15, Yrttipellontie 6 (2.krs). Voit tulla päihdepäivystykseen aikaa varaamatta ja ilman lähetettä.  Muina aikoina ota yhteyttä Oulun seudun yhteispäivystykseen, Kajaanintie 50, sisäänkäynti A1, p. 08 315 2655.

Suun terveydenhuolto

Oulun kaupungin suun terveydenhuolto järjestää opiskelijoiden hammashoidon. Voit varata ajan soittamalla suun terveydenhuollon keskitettyyn ajanvaraukseen, puh. (08) 5584 6430.

 

Ohjeita oppilaille: korona-aikana koulussa

Koronaepidemian jatkuessa koulussa noudatetaan seuraavia käytäntöjä:

1) Koulutiloissa oleskelua vältetään oppitunteja ja ruokailua lukuunottamatta. Opettaja hakee oppilaat ulkoa aamulla ja välituntien jälkeen. Luokanopettaja tai -valvoja ilmoittaa miltä ovelta oppilaat haetaan aamulla. Oppitunnin päättyessä opettaja ohjaa oppilaat pihalle. Kaikki välitunnit vietetään ulkona säästä riippumatta, joten oppilailla tulee olla lämpimät, säänmukaiset varusteet. Pääsääntöisesti oppituntien päätyttyä koulun tiloihin ei voi jäädä viettämään aikaa. Jos oppilaan pitää odottaa kyytiä koululla, niin vanhempi sopii asiasta luokanopettajan kanssa erikseen. Oppitunteja järjestetään mahdollisuuksien mukaan ulkona.

2) Koulupäivän aikana huolehditaan mahdollisimman hyvin turvaväleistä. Sisälle tullessa ovelle ei keräännytä tiiviiksi joukoksi, vaan järjestäydytään turvavälit huomioiden luokkakohtaisiin ryhmiin ja alaluokilla jonoihin. Turvavälit säilytetään myös WC-tiloihin jonotettaessa sekä luokkiin kävellessä ja niistä poistuttaessa. Käytävillä ei saa oleilla. Ruokailuun jonotettaessa ja ruokailun aikana vältetään lähikontaktia ja säilytetään 1–2 metrin turvaväli muihin ruokailijoihin.

3) Kouluun tultaessa pestään kädet huolellisesti 20 sekunnin ajan, tai jos tämä ei ole mahdollista, käytetään käsihuuhdetta. Kädet pestään myös ennen ruokailua ja välituntien jälkeen. Käsihuuhdetta käytetään ennen ja jälkeen ruokailun, aivastamisen tai yskimisen jälkeen sekä tarpeen mukaan päivän mittaan. Koulussa noudatetaan muutenkin hyvää koronaetikettiä sekä sisällä että ulkona, ja halaamista ja muuta kosketusta vältetään. Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttöinen nenäliina. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kontaktia vaativat leikit ja pelit on kielletty. Kasvomaskien käytössä toimitaan Valtioneuvoston ohjeistuksen mukaan.

Tietoa huoltajille: koronaepidemian jatkuessa

Koronavirusepidemian jatkuessa koulussa toimitaan tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä julkisessa liikenteessä. https://www.oulunjoukkoliikenne.fi/tiedotteet/-/asset_publisher/2fVr/content/kasvomaskisuositus-oulun-joukkoliikenteeseen/6584597

Opetushallitus on antanut ohjeita kouluille, jotta koronavirustartuntojen riski ei kasva. Vältämme tarpeettomia lähikontakteja ja huolehdimme tartuntoja ehkäisevästä hygieniasta.

Ruokasalia käytetään porrastetusti. Hygieniasta huolehditaan ruuanvalmistuksen ja -jakelun sekä syömisen aikana. Epidemian kehittymistä seurataan ja mukautetaan aterian järjestäminen kulloisenkin tilanteen mukaiseksi.

Oppilaan poissaolojen osalta noudatetaan koulun normaaleja poissaolokäytäntöjä. Poissaoloon tulee aina hakea lupa Wilmassa ja koulu harkitsee, onko luvan myöntämiselle perusteita. Kouluun ei voi tulla infektio-oireisena. Ennen kouluuntuloa pitää olla yksi oireeton päivä. Myös yleisiä karanteeniohjeistuksia on noudatettava. Huoltajan tulee ilmoittaa oppilaan sairaudesta johtuvasta poissaolosta Wilmassa mahdollisimman pian. Jos lähipiirissäsi on varmistettu koronavirustapaus, viranomaiset määrittelevät, ketkä jäävät karanteeniin. Jos lapsi sairastuu päivän aikana, siirretään oireinen lapsi välittömästi aikuisen kanssa erilliseen tilaan odottamaan huoltajaa.

Hengitysoireinen lapsi kannattaa viedä herkästi koronavirustestiin soittamalla ensin Oulun kaupungin koronaneuvontaan numeroon 08 558 41414 (ma–to klo 8–16, pe klo 8–15). Iltaisin ja viikonloppuisin soita Oulun seudun yhteispäivystyksen numeroon 08 315 2655. Ennen testituloksen valmistumista on vältettävä kontaktia muihin. Jos oireet myöhemmin alkavat uudelleen tai lisääntyvät, tulee hakeutua uuteen testiin.

THL:n päivitetyn karanteeniohjeistuksen mukaan kouluun ei saa myöskään tulla, jos takana on matka tai välilasku matkustusrajoitusten kohteena olevaan maahan, vaan oppilaan tulee pysyä omaehtoisessa karanteenissa 14 vuorokautta. Lisätietoa löytyy THL:n sivulta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia

Vanhempien tapaamisissa (esim. kehityskeskustelut) sekä muussa asioinnissa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksiä. Tapaamisten suunnittelussa otetaan huomioon perheiden mahdollisuudet käyttää etäyhteyksiä. Lähitapaamisissa otetaan huomioon hygieniaohjeet.

Leirikouluja ja muita vierailuja tai opintomatkoja voidaan järjestää kotimaassa paikallisen epidemiatilanteen sen salliessa. Ulkomaille suuntautuvat leirikoulut ja kulttuurimatkat on toistaiseksi peruttu tai siirretty myöhempään ajankohtaan.

Oulun steinerkoulu on valmistellut suunnitelman tilanteeseen, että opetus jouduttaisiin koronapandemian toisen aallon takia siirtämään etäopetukseksi tai lähi- ja etäopetuksen vuorotteluksi.

Maksullista iltapäivätoimintaa järjestetään toimintapaikan saaneille oppilaille. Huoltajien käynti koulun sisätiloissa pidetään mahdollisimman vähäisenä. Yhteydenpito hoidetaan Wilma-viesteillä tai puhelimitse.

Seuraamme Valtioneuvoston, THL:n ja OPH:n kouluille antamia ohjeita ja suosituksia ja tiedotamme Wilmassa epidemiatilanteessa Oulun seudulla mahdollisesti tapahtuvien muutosten aiheuttamista vaikutuksista koulunkäyntiin. Vaikka koronatartunta ei omalla kohdalla huolestuttaisi, pidetään mielessä että meidän kaikkien tehtävä on suojella myös muita.

Lähiopetus lukiossa

Hyvät lukiolaiset,

Jotta pystymme jatkamaan lähiopetusta mahdollisimman pitkään, toimimme seuraavien ohjeiden mukaan:

  1. Kouluun tullaan vain terveenä. Opiskelijan ei pidä osallistua lähiopetukseen tai muuhun oppilaitoksen tiloissa järjestettävään toimintaan, jos hänellä on sairastumiseen viittaavia oireita.

  2. Kouluun ei voi jatkossa tulla infektio-oireisena tai sen jälkeen ennen kuin mahdollinen koronavirustartunta on suljettu pois testillä. Myös yleisiä karanteeniohjeistuksia on noudatettava.

  3. Jos perheenjäsen sairastuu hengitystieinfektioon, muut terveet perheenjäsenet voivat mennä kouluun tai töihin, jos se on välttämätöntä. Jos lähipiirissä on varmistettu koronavirustapaus, terveysviranomaiset määrittelevät, ketkä jäävät karanteeniin.

  4. Jokainen pesee kätensä huolellisesti 20 sekunnin ajan aina kouluun tullessaan sekä ennen kotiin lähtöä. Lisäksi kädet pestään ennen ruokailua, ulkoa sisälle tultaessa sekä aivastamisen tai yskimisen jälkeen. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään saatavilla olevaa käsihuuhdetta.

  5. Koulutiloissa oleskelua vältetään oppitunteja ja ruokailua lukuunottamatta. Opettaja hakee opiskelijat ulkoa aamulla ja välituntien jälkeen pääovelta. Oppitunnin päättyessä opettaja ohjaa opiskelijat ulos. Kaikki välitunnit vietetään ulkona säästä riippumatta, joten opiskelijoilla tulee olla lämpimät, säänmukaiset varusteet. Oppituntien päätyttyä koulun tiloihin ei voi jäädä viettämään aikaa. Oppitunteja järjestetään mahdollisuuksien mukaan ulkona.

  6. Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttöinen nenäliina. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella.

  7. Koulupäivän aikana huolehditaan mahdollisimman hyvin turvaväleistä. Sisälle tullessa ovelle ei keräännytä tiiviiksi joukoksi, vaan järjestäydytään turvavälit huomioiden luokkakohtaisiin ryhmiin. Turvavälit säilytetään myös WC-tiloihin jonotettaessa sekä luokkiin kävellessä ja niistä poistuttaessa. Käytävillä ei saa oleilla. 

  8. Lähiopetuksessa olevien ruokailu järjestetään porrastetusti. Ruokailuun jonotettaessa ja ruokailun aikana vältetään lähikontaktia ja säilytetään 1–2 metrin turvaväli muihin ruokailijoihin.

  9. Kotimaan opintomatkoja ja vierailuja koulun ulkopuolelle voidaan järjestää epidemiatilanteen sen salliessa. Ulkomaan leirikoulut ja kulttuurimatkat on toistaiseksi peruttu. Asiointi tapahtuu ensisijaisesti puhelimitse tai joko Wilman tai sähköpostin välityksellä.

Terveydenhuollon ja opiskelijahuollon palveluista tiedotetaan erikseen.

Kevään 2020 ylioppilaiden ylioppilasjuhlat pyritään järjestämään lauantaina 29.8. klo 10. Tarkemmat ohjeet annetaan mahdollisimman pian.

Yllä olevat ohjeet perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Opetus- ja kulttuuriministeriön suositukseen (4.8.2020) ja Opetushallituksen ohjeistukseen lukio-opetuksen järjestämisestä 1.8.2020 alkaen. Tiedotamme Wilmassa epidemiatilanteessa Oulun seudulla mahdollisesti tapahtuvien muutosten aiheuttamista vaikutuksista lukio-opiskeluun. Vaikka koronatartunta ei omalla kohdalla huolestuttaisi, pidetään mielessä että meidän kaikkien tehtävä on suojella myös muita.

Oppikirjat

Englanti: Otava Insights 1-8

Ruotsi: Otava Megafon 1-3, Fokus 1-7

Kemia: Otava Mooli 1-5

Psykologia: Oivallus 1-6

Fysiikka: Sanomapro FY1-8

Matematiikka: Sanomapro Tekijä lyhyt 2-7 ja pitkä 2-11

Matematiikka MAY01: Sanomapro Yhteinen Tekijä

Matematiikka yläkoulu: Sanomapro Kuutio

Matematiikka: Sanomapro Kymppi 6 (6. luokka, monivuotinen kirja)

Fysiikka yläkoulu: Sanomapro FYKE Fysiikka

Kemia yläkoulu: Sanomapro FYKE Kemia

Saksa (alakoulu): Otava So ein Zufall 1 ja 2

Saksa (yläkoulu): Sanomapro Licht an 1 ja 2, Plan D 1-2,

Englanti (alakoulu): Sanomapro Go for it 3-6; Otava All Stars 3-6 

Sanomapro Yippee 6 

Historia (lukio): Sanomapro Historia ajassa 

Englanti (yläkoulu): Sanomapro Spotlight 7 ja 8, On the Go 3

Uskonto (lukio): Otava Valo 1-6

Maantiede: Geos 1-4 + abikurssi

Biologia: Bios 1-5

Terveystieto: Terve! 1-3 + abikurssi

Filosofia: Idea 1-4 (myös muiden kustantajien kirjat hyväksytään)

Yhteiskuntaoppi: SanomaPro Jokaisen yhteiskunta, Jokaisen talous, Jokaisen maailma, Jokaisen laki (myös muiden kustantajien kirjat hyväksytään)

Lukion psykiatrinen sairaanhoitaja

Oulun opiskeluterveydenhuollossa toimii psykiatrinen sairaanhoitaja Merja Lundbom, jonka työpanos on suunnattu lukioissa opiskeleville nuorille. Hän tekee ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä ja yhteistyötä opiskelijan huoltajien, koulun henkilökunnan, muun sosiaalisen verkoston sekä eri viranomaistahojen kanssa opiskelijan tarvitseman tuen turvaamiseksi. Ajanvaraus tapahtuu puhelinnumerosta 040-1454924, Wilman tai terveydenhoitajan kautta.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä