Kansainvälisen toiminnan tavoitteet

KA1
Tönnön koulussa on menossa yksi Erasmus+ projekti. KA1-projektin aiheena on Europe: First Countdown. Sen kautta koulumme henkilökunta osallistuu eri puolilla järjestettäviin täydennyskoulutuskursseihin.

Tällä hankkeella on tarkoitus uudistaa, lisätä ja vahvistaa koulun henkilökunnan tvt-taitojen osaamista, alkuopetuksen englannin opetuksen valmiuksia sekä yleisesti ottaen vahvistaa koulun henkilökunnan englannin kielen taidon kehittymistä. Lisäksi pitkän ajan tähtäimenä on kansainvälistää koulumme toimintaa, nähdä ja kokea uusia tapoja tehdä opetustyötä, saada uusia ideoida sekä verkostoitua ja luoda kontakteja Eurooppaan. Vastaavasti näillä kansainvälisillä kursseilla on tarkoitus myös avartaa silmiä sen suhteen, mitkä asiat ja toimintatavat ovat meillä Suomessa hyvin. Välillä on mentävä kauas nähdäkseen lähelle.

 Hankkeen myötä käynnistyy koululle kansainvälinen toiminta, johon koko koulumme henkilökunta osallistuu. Ensimmäinen päämäärä on avata Tönnön koulun ovia Eurooppaan, verkostoitua Euroopassa ja vahvistaa omaa itsetuntoa ja itseluottamusta sen suhteen, että voimme jatkossa laajentaa kansainvälistymistä myös oppilaiden liikkumiseen. Kansainvälisyystoimintamme kehittämissuunnitelmaan kuuluu, että 5-10 vuoden sisällä olemme hakemassa K2-hanketta, joka mahdollistaa oppilaiden aktiivisemman osallistumisen. Hanketta on esitelty myös koulumme oppilaiden huoltajille syyslukukauden vanhempainillassa. Oppilaat ja huoltajat ovatkin erittäin kiinnostuneita osallistumaan hankkeeseen mukaan. 

Koulullamme ei siis ole ollut minkäänlaista kansainvälistä toimintaa aiemmin ja monikulttuurisuus on ollut läsnä lähinnä vain muiden koulujen tai kollegoiden/vierailijoiden vieraillessa meidän koulullamme, ja hetkellisesti koulumme arjessa valmistavan opetuksen ryhmän opiskellessa meillä muutaman kuukauden. Näistä kokemuksista olemme saaneet lisää inspiraatiota ja innostusta siihen, että koulumme kansainvälistäminen on seuraava tärkeä kehityskohteemme. Koulumme henkilökunta on sitoutunut tähän projektiin, ja kaupungimme opetustoimi sekä muut kansainvälisillä kursseilla käyneet kollegat ovat meitä myös tähän projektiin kovasti kannustavat. Koulumme henkilökunta kokee, että ansainvälisyysprojektimme ja etenkin siihen liittyvät kurssit ovat jatkossa erittäin tärkeä osa ammatillista kehittymistä, joka samalla vahvistaa itsetuntoamme osana kaupungimme kansainvälistä toimintaa.  

Koulumme opetushenkilökunnan itsetunnon vahvistaminen näkyy varmuutena opettaa englantia sekä käyttää englanninkielisiä ohjelmia hyödyksi eri oppiaineissa (tvt-taitojen vahvistaminen). On tärkeää konkreettisesti kokea, että me pärjäämme maailmalla ja me kyllä osaamme. Vastaavasti on yhtä tärkeää päästä näkemään, kokemaan ja oppimaan jotain sellaista, jota ei pysty omalla maaperällä kokemaan. Haluamme kovasti laajentaa yhteistyötä Suomen rajojen ulkopuolelle ja nämä kurssit ovat tärkeä kanava myös yhteistyöverkkojen luomiseksi Eurooppaan. Tavoitteena on luoda yhteys muualle Eurooppaan, joka voisi näkyä tässä vaiheessa esim. kummiluokkatoiminnan käynnistämisellä ja myöhemmin sen kehittämisellä. TVT-taitojen ja englannin kielen taitojen vahvistaminen on myös tämän vuoksi tärkeää, koska kansainvälisessä yhteistyössä tarvitaan juurikin näiden kahden asian käytännön osaamista. Tämän hankkeen kautta voimme toteuttaa yhteisiä projekteja kummiluokan kanssa sekä pitää yllä kansainvälistä vuorovaikutusta kielitaidon ylläpidossa ja kulttuurillisessa vuorovaikutuksessa.