Koulupsykologi

Toiminnan kuvaus

Yhteisöllisessä opiskeluhuoltotyössä psykologin tehtävänä on tuoda psykologista tietotaitoa osaksi kouluyhteisön arkea ja lisätä yhteisössä psykologisen asiantuntijuuden kautta ymmärrystä erilaisista yhteisö- ja ryhmätasojen ilmiöistä, ongelmista, rakenteista ja toimintakäytänteistä. Psykologi edistää ja tukee suunnitelmallisesti yhteisön psyykkistä hyvinvointia ja turvallisuutta sekä koulunkäyntiä, opiskelua ja oppimista tukevan myönteisen opiskeluilmapiirin muodostumista.

Yksilökohtaisessa opiskeluhuollossa psykologin tehtävänä on tukea oppilaita, opiskelijoita ja perheitä kehitykseen, psyykkiseen terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä. Psykologi antaa psyykkistä hyvinvointia tukevaa, edistävää ja palauttavaa keskustelu- ja muuta tukea lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen. Psykologi selvittelee ja arvioi kehityksessä, koulunkäynnissä, opiskelussa ja oppimisessa esiin tulevia haasteita tarvittaessa myös psykologisen tutkimuksen avulla. Arvioiden ja tutkimusten tulosten pohjalta psykologi suosittelee tarpeellisia tukitoimia ja suunnittelee sekä toteuttaa niitä yhdessä koulun muun henkilökunnan kanssa. Lisäksi psykologi osallistuu perusopetuslain mukaisen oppimisen tuen järjestämiseen opetushenkilöstön kanssa tapauskohtaisesti sovitulla tavalla.

Tarvittaessa psykologi konsultoi huoltajan luvalla erikoissairaanhoitoa, sosiaalihuoltoa tai muita tarvittavia tahoja ja ohjaa jatkotutkimuksiin koululääkärin kautta. Psykologin tapaamiset toteutuvat lapsen tai nuoren ja perheen kanssa sovitusti tilanteeseen parhaiten sopivalla tavalla joko koululla tai Sivistyspalvelukeskuksen tiloissa.

Lukuvuonna 2023-2024 resurssia täydennetään tarvittaessa yksityisen palveluntuottajan tekemillä psykologin tutkimuksilla.