TAPAHTUMAT KUVINA

Innokas-robotiikkaturnaus 13.-15.5.2019

Innokas-verkoston jokakeväinen robotiikkaturnaus järjestettiin tänä vuonna Lappeenrannassa 13.-15.5. Saimaan ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston tiloissa käytäviin kilpailuihin oli saapunut peruskouluikäisten oppilaiden muodostamia joukkueita eri puolilta Suomea. Sarjoja Innokkaassa oli perinteiseen tapaan useita ja erilaisiin robotiikan ja ohjelmoinnin kilpailumuotoihin osallistuvia oppilaita kaikkiaan noin 700.

Orimattilan yhteiskoulun joukkueet Team Jonnet ja Töyhtöhyypät osallistuivat VEX IQ- sarjassa lukukauden viimeiseen Next Level-haasteeseen. Orimattila oli hyvin edustettuna tämän vuoden Innokkaassa: mukana oli joukueita myös Pennalan, Vuorenmäen ja Kuivannon kouluilta.

Yhteiskoulun joukkueet ylsivät hyvään suoritustasoon niin yksilö- kuin tiimihaasteissakin. Töyhtöhyypät saavuttivat yksilöhaasteiden eli Driver Skills-osion kakkostilan 25 joukkueen sarjassa. Töyhtöhyyppien kokemus ja varmat suoritukset tiimihaasteissa johtivat finaaleihin saakka. Yhdessä Riihimäkeläisen Blue-joukkueen kanssa saavutettiin kilpailun 2.sija. Voitto meni tällä kertaa Riihimäelle, joukkueille Team Turtles ja Team Energy.

dav

Team Jonnet: Antton ja Samuel Driver Skills-ajohaasteen ärellä.

dav

Töyhtöhyyppien Hiski ja Arttu

btr

Marcus ja Antton suunnittelemassa pelitaktiikka seuraavan tiimihaasteparin kanssa

btr

Yhteinen Teamwork Challenge – Töyhtöhyypät ja Jonnet

Töyhtöhyypät palkittiin päättäjäistilaisuudessa hienosta kakkossijasta Driver Skills-haasteissa.

Yhteiskoulun 9b menestyy StarT-kilpailussa

Yhteiskoulu kerää taas mainetta ja kunniaa. Tällä kertaa luonnontieteiden merkeissä. Yhteiskoulu on tänäkin vuonna osallistunut StarT-kilpailuun, joka on kansainvälinen tieteentekemistä edistävä kilpailu.

Yhteiskoululta kilpailuun mukaan ilmoittautuneista ryhmistä jatkoon alueelliseen kisaan ja StarT-festareille Niemen yliopistokampukselle on valittu kokonaiset neljä projektia, kaikki luokalta 9b. Lisäksi yksi näistä, Ihmisen ja hevosen sykkeen vertailu rasituksessa –projekti, on valittu kansalliseen kisaan. Käy tykkäämässä ryhmän videosta YouTubessa ja äänestä ryhmä voittoon!

Alueelliseen kilpailuun ja
StarT-festareille osallistuvat projektit:

• Ihmisen ja hevosen sykkeiden vertailu rasituksessa  Oona Halme, Jasmin Jantunen, Anniina Rantala
  • Kasveilla parempi huoneilma luokkaan – Siiri Nilsson, Emmi Poikonen
  • Pojat: Näkyvyys mopon valossa heijastimen kanssa ja ilman – Daniel Heino, Eetu Jokinen, Elias Kalliokoski
  • Server: Optisesti lattian mustaa raitaa seuraava juomien tarjoilurobotti – Johannes Majuri, Otto Määttä, Tapio Paaso-Rantala, Eetu Tanskanen

StarT on kansainvälinen ja yhteisöllinen toimintamalli, jossa opitaan yhdessä toteuttamalla monialaisia ja ilmiöpohjaisia projekteja. StarT on suunnattu varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

Toiminta on saanut kansainvälisen Global Best Awards 2018 -palkinnon STEM (Science, Technology, Engineering and Math) -kategorian parhaana työelämää ja koulutusta yhdistävänä tiedekasvatushankkeena Euroopassa.

Vuodesta 2016 osallistujia on ollut yli 40 maasta.

Robotiikan SM-kilpailut 9.-11.1.2019

SM-tason kolmipäiväiset robotiikkakilpailut käynnistyvät keskiviikkona 9. tammikuuta Riihimäen urheilutalolla. Ensimmäisenä päivänä oli vuorossa Suomen ensimmäinen VEX EDR-kehitysalustan SM-kilpailu tämän vuoden kilpailuhaasteella “Turning Point”. Kilpailuun oli ilmoittautunut 6 joukkuetta, jotka tulivat Orimattilasta, Oulusta ja Riihimäeltä.

Orimattilan yhteiskoulun ja Erkko-lukion yhdistelmäjoukkueiden jäsenet ovat kerryttäneet osaamistaan jo usean vuoden ajan VEX IQ-joukkueissa. Kilpailukokemusta on kertynyt niin kotimaasta kuin kansainvälisistäkin turnauksista.

Kilpailupäivään kuului tuttuun tapaan taitohaaste, ohjelmointihaaste sekä tiimihaaste. Taitohaasteessa ja ohjelmointihaasteessa suoritusaika on IQ-sarjan tapaan yksi minuutti. Tiimihaasteessa suorituksen pituus on metallirakenteisilla EDR-sarjan roboteilla 2 minuuttia, ja jokainen erä alkaa 15 sekunnin autonomisella osuudella. Joukkueet valmistelevat siis robottinsa kanssa kaksi erilaista ohjelmointiosuutta kilpailuja varten. Tiimihaasteessa toimitaan yhdessä toisen joukkueen kanssa allianssina ja pyritään keräämään enemmän pisteitä vastaan asettuvaan allianssiin verrattuna.

edr1

Team Lionsin Aulikki ja Johannes ajovuorossa

Joukkueet Team Lions ja Team Mountain suoriutuivat päivän haasteista hienosti. Tiimihaasteottelut muodostuivat jännittäviksi – jokaisella osallistuvalla joukkueella oli mahdollisuuksia kärkisijoille. Lopputuloksissa Team Lion ylsi upeasti finaaliin ja 2. sijalle kilpailussa.

Kisaviikkoa jatkettiin torstaina ja perjantaina VEX IQ -robotiikan SM-kilpailujen parissa. Kilpailuihin osallistui tänä vuonna 33 peruskoululaisten joukkuetta ympäri Suomen ja kilpailutehtävänä oli jo tutuksi muodostunut kauden haaste “Next Level”.

Orimattilan yhteiskoulusta kilpailuihin osallistui kolme joukkuetta. Robotexissa ensimmäisen kerran esiintyneet VeNe ja Team Jonnet sekä jo muutaman vuoden kilpailukokemusta kerännyt joukkue Töyhtöhyypät.

47694723_2026563147391511_5354704947894915501_nVeNe – eli Venla ja Nella- tuomarihaastattelussa

Ensimmäisen kilpailupäivän aikana kaikki joukkueet tekivät useampia Skills-suorituksia sekä aloittivat ohjelman mukaiset tiimihaasteet. Päivään kuului myös tuomarihaastattelu, jossa keskusteltiin kahden tuomariparin kanssa esim. joukkueen valmistautumiseen, robotin rakenteeseen sekä ohjelmointiin liittyviä asioista.

47586547_955221238199636_2284283813987100935_n

Joel ja Samuel Team Jonneista tiimihaasteen parissa

Seiskaluokkalaisten “Voittajat”-joukkue vaihtoi marras- joulukuun vaihteen Robotex-kilpailun jälkeen nimekseen Team Jonnet, ja esitti SM-kilpailujen aikana hyvää kehittymistä. Mm. Skills-osion ohjelmointia paranneltiin vielä kisapaikalla hyvin tuloksin.

47691210_383391022465785_4517600302633061150_n

VeNe ja Team Jonnet yhteisessä tiimihaasteessa. Venla, Nella, Samuel ja Antton

47583872_333250114069272_5956928637629954890_n

Töyhtöhyypät – Arttu ja Leevi tällä kertaa tiimihaasteen suoritusvuorosssa

Töyhtöhyyppien hyvä valmistautuminen kilpailuihin tuotti tasasisia pistemääriä kaikilla osa-alueille, mutta aivan kärkisijat jäivät tällä kertaa saavuttamatta.

Parhaaseen lopputulokseen ylsi joukkueistamme tällä kertaa joukkue VeNe. Venla ja Nella sijoittuivat Skills-osion yläkoulusarjan ykköseksi ja esittivät tasaisen hyvää menestystä kaikilla kilpailujen osa-alueilla. Palkinnoksi tästä VeNe ansaitsi edustuspaikan huhtikuussa järjestettäviin VEX Worlds- maailmanmestaruuskilpailuihin.

Tulokset:

Skills-osuus (taito+ohjelmointi) yhteensä

1. Rapsters, Pennalan koulu, 39p, Orimattila
2. Vene, Orimattilan yhteiskoulu, 35p, Orimattila
3. Team Lammen Linnut, Lintulammen koulu, 32p, Oulu

Robotex 2018 - robotiikkakerholle kokemusta ja menestystä kilpailuissa

Orimattilan yhteiskoulun robotiikkakaerho osallistui viime viikonloppuna 29.11.-1.12. Tallinnassa järjestettyyn Robotex 2018 tapahtumaan ja siellä VEX IQ-sarjan kilpailuihin. Robotex on vuosittainen, Euroopan suurin robotiikkatapahtuma, joten kilpailujen lisäksi nähtävää riitti paljon!
Kilpailun voitti Erkko-lukion joukkue Team Allegro, yhteiskoulun joukkueet sijoittuivat hienosti sijoille 2, 4, 8 ja 12. Kilpailuun oli ilmoittautunut kaikkiaan 19 joukkuetta Suomesta ja Virosta.