Orimattilan yhteiskoulu

Kodin ja koulun päivä 2023

Tervetuloa Orimattilan yhteiskoulun Kodin ja koulun päivään perjantaina 29.9.2023 klo 9 – 12!

 

Päivän aikana on mahdollisuus osallistua rentoon ja keskustelevaan rehtorin infoon aamukahvien äärellä, tutustua eri aineiden oppitunteihin sekä osallistua leikkimieliseen liikuntaosuuteen kera eväiden Ravitien tulipaikalla. Evästä tarjotaan koulun puolesta kaikille osallistujille.

Päivän aikana on mahdollisuus osallistua oman aikataulun mukaan joko kaikkiin tai vain yhteenkin osuuteen.

 

Päivän ohjelma:

 

9-9:30 Rehtorin info Wanhan amiksen ruokalassa

-Rento ja keskusteleva kahvihetki

-Koulun ajankohtaisia asioita

 

9:30-9:45 Nuorisopalveluiden järjestämää välituntiohjelmaa konttikoulun pihalla

 

9:45-11 Avoimet luokkatilat

-Tervetuloa tutustumaan koulun arkeen konttikoulussa, Wanhalla amiksella ja D-rakennuksessa

 

11:30-12:30 Mölkkyä ja frisbeegolfia Areenalla ja pururadan ympäristössä

-Leikkimielinen kilpailu oppilaiden, opettajien ja huoltajien välillä! Kokoontuminen Areenan takana jalkapallokentän kupeessa. Kaikki ovat tervetulleita ja kisoihin osallistuminen on vapaaehtoista.

 

12:30-12:50 Kokoontuminen eväiden äärellä Ravitien tulipaikalla. Paras joukkue palkitaan!

 

Lämpimästi tervetuloa!

 

Terveisin,

Rehtori Olli Selin, apulaisrehtori Pilvi Luukkonen sekä Kodin ja koulun päivän työryhmähttps://peda.net/id/0b32f82457bhttps://peda.net/id/10dc46c257b

Alkusyksyn kirje 2023

Alkusyksyn kirje 2023

Koulua on käyty nyt kuukausi. Koulun toiminta on täydessä vauhdissa. Seiskoilla on ollut ryhmäytymispäivät, ysit valmistautuvat tet-jaksoille ja kaseille on tulossa Mallusjoki-päivät. Koulun hyvinvointityön kärkenä on ”Kaveria ei jätetä”. Painopiste on yhteistyössä koulun henkilöstön, opiskeluhuollon henkilöstön, koulunuorisotyöntekijän, oppilaskunnan hallituksen ja vanhempainyhdistyksen kanssa. Syksyn aikana valmistaudutaan yhdessä Erkko-lukion kanssa 100-vuotisjuhlaan.Oppikoulu perustettiin Orimattilaan 100 vuotta sitten. Koulun kotisivut ovat Pedanetissa Orimattilan yhteiskoulu. Liikunnassa alkoi personal trainer-toiminta hankerahoituksella. Nyt on alkanut mm. kuntosaliryhmät yhteistyössä liikuntatoimen kanssa.

Seuraavan kahden viikon aikana koulussa on kansainvälistä Erasmus-toimintaa. Ensi viikolla koulussa on vastavierailulla 13 oppilasta Saksasta rehtorin ja opettajan kanssa ja sitä seuraavalla viikolla Sloveniasta 8 oppilasta kahden opettajan kanssa. Ryhmille on laadittu toiminnallinen ohjelma yhdessä yhteiskoulun isäntäoppilaiden kanssa. ässä yhtedessä kiitän isäntäpreheitä majoituksesta. Perheiden avulla vierailut onnistuvat. Muistakaamme tässä yhteydessä kuten muulloinkin hyvät käytöstavat ja ottakaamme vieraat ystävällisesti vastaan.

Koulu on vastaanottanut naapuruston viestejä liikennekäyttäytymisestä. Naapurusto on kiinnittänyt huomiota mm. mopoilijoiden keulimiseen koulun jälkeen ja iltaisin. Vastuu turvallisesta ajamisesta on ajan kuljettajalla. Pyydän, että huoltajat ottavat asian puheeksi mopoilevien nuorten kanssa. Liikennevalvonnasta vastaa poliisi. Polkupyörillä saa tulla kouluun, ja ne jätetään selkeästi Wanhan amiksen polkupyörille osoitetuille paikoille ja ne on hyvä lukita.

Myönteisenä asiana voi todeta, että kännykkäkuri on toiminut oppitunneilla.

Hyvää alkusyksyä kaikille!

 

Olli Selin, rehtori

Lukuvuosi alkaa, tervetuloa oppimisen pariin!

Tervetuloa aloittamaan koulutyö keskiviikkona 10.8.2023

 

Lukuvuoden koulutyö alkaa keskiviikkona 9.8.2023 klo 8.15 Wanhalla kampuksella ja Erkko-lukion rakennuksessa olevissa yhteiskoulun tiloissa. Kokoontuminen on konttikoulun edessä, josta luokanvalvojat hakevat oppilaansa (linkki karttaan). Ensimmäisenä kouluaamuna busseihin pääsee ilman matkakorttia, joka jaetaan koululla. Päivä päättyy klo 12.50.

Lukiorakennuksen pohjakerroksessa ovat oppilashuoltopalvelut, terveydenhoitajan, kuraattorin ja psykologin vastaanottotilat. Käsityön opetustilat (tekninen ja tekstiili) ovat lukiorakennuksen pohjakerroksessa. JoPo-luokka on myös lukiorakennuksessa. Äidinkieltä ja kirjallisuutta opetetaan tänä vuonna lukiorakennuksen keskikerroksessa kahdessa opetustilassa. Erkko-lukion tilat ovat ulkokengättömiä tiloja, joten sisäkenkiä suositellaan.

Uudisrakennuksen työmaa on käynnissä, ja työmaaliikenne on ajoittain vilkasta. On siis syytä liikkua varovasti koulun alueella ja pysäköintialueella. Pysäköintipaikkoja on mopoille rajoitetusti.

Järjestyssäännöt ohjaavat toimintaa, luovat turvallisuutta ja ennakoitavuutta. Koulun järjestyssäännöissä on selkeästi mainittu, että kännykkä on poissa näkyvistä ja kuulumattomissa oppituntien aikana. Oppilas saa käyttää kännykkää vain opettajan luvalla ja ohjauksessa oppimistarkoituksessa. Viime keväänä oli ikävä ilmiö, että wc-tiloja käytettiin johonkin muuhun kuin tarpeeseen esim. vapen, sähkötupakan polttamiseen. WC:ssa asioidaan yksi kerrallaan. Nyt kannattaa kiinnittää huomiota hyvään käytökseen ja toimintaan oppitunneilla ynnä välitunneilla. Ne luovat viihtyvyyttä ja hyvinvointia.

Päijät-Hämeessä on laadittu yhteinen malli poissaolojen ennaltaehkäisyyn, niihin puuttumiseen ja niiden vähentämiseen kokonaan. Keskeistä on hyvä vuorovaikutus koko kouluyhteisössä ja oppilaan kiinnittyminen ja sitoutuminen kouluun.

Koulumatkat taittuvat kävellen, polkupyörillä, mopoilla, bussilla tai taksilla. Oli kulkuvälinen mikä tahansa, niin liikennesääntöjä tulee noudattaa. Koulukuljetusten sujuvuuden vuoksi oppilaan tulee olla reitillä vähintään 5 minuuttia ennen noutoaikaa sovitussa noutopaikassa. Linja-autoissa ja takseissa on noudatettava hyviä käytöstapoja ja kuljettajan ohjeita. Polkupyörätelineitä on Wanhan amiksen parkkialueen kulmassa ja musaluokan seinustalla. Mopojen pysäköinti yleisellä parkkialueella.

Erasmus-hanke tuo syyskuulla Heidesta Saksasta ja Ljubljanasta Sloveniasta oppilaita ja opettajia syksyllä vastavierailulle. Oppilaat majoittuvat yhteiskoulun oppilaiden luona. Muutamaa isäntäperhettä vielä majoittajiksi kaivataan. Jos teillä on kiinnostusta toimia majoittajana, olkaa yhteydessä allekirjoittaneeseen mahdollisimman pian.

Vanhempainyhdistys toivottaa kaikille hyvää koulunaloitusta. Yhdistys tekee arjenläheistä yhteistyötä koulun kanssa. Uudet jäsenet ovat tervetulleita yhdistyksen toimintaan.

Koulun alun terveisin

Olli Selin, rehtori
Orimattilassa 8.8.2023

Kuukausi kevätjuhlaan

Kuukausi kevätjuhlaan

 

Viime koulun kuulumisia käsittelevän kirjeen kirjoittamisesta on aikaa vierähtänyt pikälti, mistä aito pahoitteluni. Nyt lukukausi 2022-2023 on kuukauden kuluttua ohi, päättäjäisjuhla ja päättötodistuksen jako yhdeksäsäluokkalisille on 3.6.2023 Areenalla. Juhlaa voi tulla seuraamaan kaksi yhdeksäsluokkalaisen läheistä. Seiska- ja kasiluokkalaiset saavat lukuvuositodistukset.

Keväällä tapahtumia on ollut. On ollut Yritysvierailupäivää, Taidetestaajia, Erasmus+ oppilasmatka Saksa Heideen ja toinen ryhmä on lähdössä Sloveniaan vielä toukokuussa. Robo-joukkue on kisaamassa Texasissa VexIQ-maailmanmestaruudesta. Kyselyitä on myös ollut kouluterveyskysely, matematiikassa kansainvälinen TIMSS-tutkimus kahdeksannen otosluokille. Laatuarviointi on kuluvalla viikolla. Kevät on sellaisessa vaiheessa, että tulevat seiskat tulevat tutustumaan kouluun ja tulevien seiskojen ilta on 16.5.2023.

Koulun tilojen suhteen vaihe 1 eli lukiorakennuksen pohjakerroksen ja ykköskerroksen tilojen remontti on valmistunut. Opetuskäyttöön ne syksyllä kuten myös oppilashuoltotilat. Vaihe 2 eli uudisrakennus nousee aikataulussa ja on vuoden päästä syksyllä käytössä. Kaluste- ja varustehankintojen suunnittelu on käynnissä.

Tsemppiä viimeiseen kuukauteen!

Olli Selin, rehtori

Kaksi päivää joululoman alkuun

Syyslukukautta on enää kaksi päivää jäljellä. Huomenna koulu päättyy 12.50, ja torstaina koulupäivä on klo 8.30. -12.30. Kevätlukukausi alkaa 9.1.2023 työjärjestyksen mukaan. Syksyyn kulku koulussa oli nopeatempoista ikään kuin edellisen kahden vuoden tapahtumat olisi koettu puolessa lukuvuodessa. Liikuntatilat ovat maakunnan huipputasoa, kun Areenan yhteyteen avautui uimahalli ja kuntosali. Yhteiskoulun rakennusvaihe 1, yhteiskoulun tilat Erkko-lukion rakennuksessa valmistuvat keväällä. Uudisrakennuksen työmaa alkoi joulukuussa. Yhteistyö vanhempainyhdistyksen kanssa tuotti mm. onnistuneen keskusteluillan. Opetuspalvelut laati Toimenpideohjelman kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ehkäisemiseksi kouluissa ja oppilaitoksissa Orimattilassa. Opetuspalveluissa laadittiin varautumissuunnitelmia mm. sähkökatkoihin ja muunlaisiin poikkeustilanteisiin. Maailmantilanne vaikuttaa taustalla arkeemme myös koulussa. 

MOVE-tulokset hätkähdyttivät, sillä niistä ilmi, että orimattilalaislasten ja -nuorten fyysinen kunto ja toimintakyky on yllättävänkin heikko. Joukossa on pienehkö määrä erittäin hyväkuntoisia, mutta valtaosa lapsista ja nuorista jäävät MOVE!-testien perusteella selvästi heikoimpaan kolmannekseen. Tulokset ovat selvästi valtakunnan tuloksia heikommat ja myös kokonaisuutena heikosti pärjänneessä Päijät-Hämeessä olemme peränpitäjien joukossa.Koulumme liikuntaa opettavat opettajat pohtivat ja suunnittelevat, mitä lasten kunnon eteen voisi tehdä aiempaa paremmin koululiikunnan puitteissa.

Kodilla ja meillä aikuisilla on tärkeä rooli kannustaa lapsia liikkumaan, mahdollistaa se ja olla esimerkkinä. Perheen yhteinen fyysinen aktiivisuus on hyvä tapa olla yhdessä ja samalla saada liikuntaa. Kannattaa myös miettiä, onko arkiliikuntaa mahdollista lisätä esimerkiksi niin, että lapsi kulkee koulumatkan omin jaloin. Kaikille se ei toki ole mahdollista, jos koulumatka on kovin pitkä tai jopa vaarallinen (kyytioppilaat). Orimattilan kaupungin liikuntapaikoista löytyy tietoa: https://www.orimattila.fi/vapaa-aika/uimahalli-ja-muut-liikuntapaikat. Orimattilassa ja Myrskylässä toimii aktiivisia urheiluseuroja. Liikunnan iloa meille kaikille! Mennään koko perheen voimin lumitöihin, luistelemaan, pulkkamäkeen, metsäkävelylle, hiihtämään... näin joululomalla!

Koulussamme vietettiin Tehdään hyvää -päivää keskiviikkona 30.11. Osa oppilaista oli koulussa ja teki Ukraina-aiheisia tehtäviä. Osa oppilaista kävi leikittämässä Lintulan päiväkodin lapsia. Ulkoleikit päiväkodin lasten kanssa sujuivat hienosti, ja kaikki oppilaat hoitivat tehtävänsä päiväkodilla upealla tavalla.Suurin osa oppilaista oli päivän aikana töissä kotona, yrityksissä tai vanhempien työpaikoilla. Oppilaat olivat tehneet monenlaisia töitä tuona päivänä. Siivoustöitä oli tehnyt erityisen moni. Tässä suoria lainauksia oppilaiden tehtävistä: siivosin paljon, imuroin koko kämpän, siivosin isoa hallia, vein roskat, tiskasin, täytin ja tyhjensin tiskikoneen, pesin saunan, pesin pyykkiä, remontoin. Arkiaskareet kuuluivat monen työpäivään ja myös tavanomaisesta poikkevatkin työt: oli autettu sähkötöissä, kengitetty hevosia, avustettu kehitysvammaisia, tarkastettu kaivoja, vahdittu Kimppa-kerhossa taaperoita, maalattu, hyllytetty tavaroita kaupassa ja autettu muuten yrityksessä. Pitkästä tehtävälistasta huolimatta suurin osa oppilaista nautti erilaisesta koulupäivästä.

Hyväntekeväisyystempauksella saimme kerättyä hienon rahasumman Ukrainan lasten hyväksi. 20.12. mennessä Orimattilan yhteiskoulun keräykseen oli tullut lahjoituksina 2 872 euroa.

Kiitämme teitä kaikkia päivään ja keräykseen osallistumisesta.

 

Toivotan kaikille rauhallista joulua!

Olli Selin, rehtori

 

Alkutalven kirje 28.11.2022

Hei,

Syyslukukausi lähestyy loppuaan ja alkutalvi on alkanut. Kolmas jakso alkaa hyväntekeväisyystempauksella Tehdään hyvää -päivällä keskiviikkona 30.11. Yhteiskoulun oppilaskunta valitsi keräyksen kohteeksi Ukrainan. Oppilaat tekevät koulupäivänä työsuorituksen kotona tai jossakin yrityksessä, josta saatu summa ohjautuu Ukrainan lasten hyväksi Unicefin kautta. Kouluun tulevat oppilaat perehtyvät Ukrainaan-aiheisten tehtävien kautta. Osa oppilaita on Lintulan päiväkodissa. Pienin lahjoitussumma on kaksi euroa. Palkkion eli lahjoitussumman voi maksaa Orimattilan yhteiskoulun oman keräyssivuston kautta linkki: Orimattilan yhteiskoulun keräyssivu ja linkki Unicefin sivustolle Lahjoita Ukrainan lapsille Unicef. Maksun voi tehdä korttimaksuna tai vaikka Mobilepaylla. Käyttämällä Yhteiskoulun keräyssivun linkkiä voimme seurata maksujen suorittamista ja lopuksi näemme kokonaissumman. Viimeinen maksupäivä on 7.12.2022.

Yhteiskoulu ja Erkko-lukio juhlistavat Suomen itsenäisyyttä jo 2.12.2022. Nostamme lipun salkoon klo 9.15. Koulun yhteinen juhla alkaa klo 11.30 ja kaikkien koulupäivä päättyy juhlan jälkeen viimeistään klo 12.50. Lucian päivä on 13.12.2022.

Viime aikoina koulussamme on ollut useita havaintoja sähkötupakan käytöstä. Sähkötupakat, sekä nikotiinittomat että nikotiinilliset, luokitellaan tupakkatuotteiksi, mitkä ovat koulussa ja myös lain mukaan alle 18-vuotiailta kiellettyjä. Jos oppilas jää sähkötupakan käytöstä todistetusti kiinni, rinnastetaan asia tupakointiin. Tässä linkissä on koulun toimintamalli puuttua asiaan.

Sähkötupakan haitoista on puhuttu koulussa. Oppilailla saattaa olla käsitys, että sähkötupakka ei olisi haitallista, mutta näin ei ole. Tässä linkissä on tietoa sähkötupakan vaikutuksesta terveyteen. Kotona on hyvä puhua sähkötupakan käytön vaaroista, ja myös siitä, että kannattaa poistua porukoista, missä sähkötupakkaa poltetaan, ettei tulisi vääriä epäilyjä.

Toivotaan, että matalan kynnyksen puuttumisella sekä yhteistyöllä kotien kanssa saamme tämän tänä syksynä esille nousseen ongelman talttumaan.

Yhteistyöterveisin

Olli Selin, rehtori

Syyskirje syysloman alla

Hei, 

Lukukausi on jo syyslomassa. Orimattilan yhteiskoulussa on tapahtunut paljon ja kalenteri täyttyy opetuksen ohella erilaisista opetusta tukevista toiminnoista ja tapahtumista. Yseillä taakse on jäänyt tet-jakso, edessä on Yrityskylä-peli, jossa oppilaat johtavat yritystä yhden päivän mukaan luettuna ennakkotunnit. Yrityskylä on Lahdessa Niemen kampusalueella. Marras- ja joulukuussa koululle saapuu parikin teatteriesitystä, joista kasit ja ysit pääsevät seuraamaan. Kaseilla on päihdevalistukseen liittyvät HuBu-tunnit, ja huoltajille on samasta aiheesta iltatilaisuus. Seiskat pääsevät tutustumaan parkourin saloihin.

On ilon aiheita ja asioita, joista olemme huolissamme. Yksi ilonaihe on, että koulumme kansainvälinen Erasmus-toiminta on käynnistynyt tänä vuonna. Keväällä toteutamme kaksi 8.-9.-luokkalaisille suunnattua liikkuvuutta ja haku näihin projekteihin on parhaillaan käynnissä.  Myös Roboagenda-hankkeen puitteissa on hienoja kokemuksia tiedossa.

Huolenaiheina on nuuskan käytön yleistyminen ja tietynlainen ikävä piittaamattomuus yhteisistä tiloista ja asioista. Suurin osa oppilaista toimii hyvin ja oikein, vastaan väittäminen kuuluu kasvuun, mutta turhanaikainen wc-tilojen töhertäminen, nuuskan tai muiden tupakkatuotteiden käyttö ei ole hyväksyttävää eikä sallittua. Sähkötupakka, vape, kuuluu myös kiellettyihin tuotteisiin koulussa. Välitän myös alueen liikkeiltä tulleen viestin, jossa kiinnitetään huomiota tapaan, jolla osa nuorista asioi liikkeissä koulupäivän jälkeen. Turhan usein on liikkeiden henkilökunta joutunut huomauttamaan käytöksestä ja puuttumaan näpistelyyn.

Yhteiskoulun vanhempain yhdistyksen puheenjohtajan jatkaa Mira Clewer. Muina hallituksen jäseninä ovat Terhi Kaikko, Terhi Laine, Kati Honkanen, Tanja Pietarila-Juntunen ja Jari Uusitalo. Vanhempainyhdistys tiedottaa toiminnastaan syysloman jälkeen.

Marraskuun viimeisenä päivänä teemme yhdessä hyvää toisille. Päivän aikana oppilaat tekevät työtä, jonka tuotto menee Ukrainan lasten hyväksi. Tästä tulee erillinen viesti oppilaille ja huoltajille.

Orimattilassa 21.10.2022

Hyvää syyslomaa!

Olli Selin, rehtori

 

Ps. Huoltajat, voisitteko tarkistaa Wilmassa olevan sähköpostiosoitteen? Aika monella se on tainnut vaihtua, sillä sähköpostiin lähtevä viesti uudesta Wilma-viestistä palautuu koulun sähköpostiin.

Alkusyksyn kirje

Hei,

 

Syyslukukautta on kohta käyty kuukausi, kouluarjen rytmi vaihtelee tasaisesta nopeampaan.  Heti ensimmäisellä kouluviikolla seiskoilla oli ryhmäytymispäivät. Mukana olivat koulunuorisotyöntekijä, kuraattori ja tukioppilaat. Esimerkiksi tällä viikolla on 8-luokkalaisille Mallusjoella kasipäivät, osa lähtee Taidetestaajiksi Kiasmaan. Kirjailija Jyri Paretskoi kertoo keskiviikkona kirjoistaan ja kirjailijan työstään. Kirjailijavierailu on yhteistyötä kirjaston kanssa. Yhdeksäsluokkalaiset hakevat paraikaa tet-paikkoja kahdeksi viikoksi jaksojen taitteen molemmin puolin. Orimattila Areena valmistui kokonaisuudessaan nyt syksyllä. Liikuntatilat ovat ajan- ja asianmukaiset. Talvella Jymylinnan alueelle jäädytetään luistinkenttä. Koulukyytien suhteen on ollut vaikeuksia, joita on ratkottu ja ratkotaan, valitettavasti.

Yhteiskoulun toiminnan painopisteinä on kommunikaation, viestinnän, sujuvuus. Miten otamme asioita puheeksi, miten varmistamme, että asia on ymmärretty oikein, miten otamme toisen huomioon, kuuntelemme. Elokuussa tuli voimaan perusopetuksen lainmuutos, joka täsmentää oppilaiden velvollisuuksia ja koulun toteuttamia kurinpitotoimia. .  Oppilaan velvollisuuksiin kuulu omalla toiminnallaan ehkäistä kiusaamista, kohdella muita tasapuolisesti. Asia on tärkeä, ja yhteiskoulun kasvatuksen tuen tiimi tarttuu toimeen ja jatkaa kiusaamisen vastaista työtään.

Oppilaiden osallistamisen koulun toimintaan on sivistysvaliokunnan painopiste, ja yhteiskoulussa osallistaminen tapahtuu oppilaskunnan kautta. Oppilaskunnan hallituksen edustajat ovat mukana koulukohtaisessa oppilashuoltoryhmässä, ateria- ja siivouspalveluiden kanssa pidettävissä kokouksia. Oppilaskuntaa kuullaan mm. uudisrakennuksen kalustamisessa. Yhteiskoulun vanhempainyhdistys on vahvasti tukemassa koulun toimintaa.

 

 

Orimattilassa 6.9.2022

Olli Selin, rehtori

Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta keskiviikkona 10.8. 2022

 

Hyvät Orimattilan yhteiskoulun huoltajat ja oppilaat!

 

Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta keskiviikkona 10.8. 2022. Lukuvuoden 450 oppilasta ja 45 opettajaa. Lukuvuoden koulutyö alkaa keskiviikkona klo 8.15 ja ensimmäinen koulupäivä päättyy klo 12.50. Koulukyydit on tilattu ensimmäiselle koulupäivällä erikseen, ja aikataulut näkyvät MunSchool-järjestelmästä (MunAppi). Matkakortit jaetaan keskiviikkona. Torstaista alkaen koulukyydit ilmoitettujen reittien ja aikataulujen mukaan.

 

Keskiviikkona oppilaat kokoontuvat Wanhan amikselle luokka-asteittain. Linkistä takaa pääsee katsomaan kokoontumispaikan: ensimmäinen koulupäivä, kokoontuminen. Ensimmäinen koulupäivä on luokanvalvojan kanssa. Työjärjestyksen mukainen opetus alkaa torstaina.

 

*****

 

Koulut käynnistyvät kahden poikkeuksellisen lukuvuoden jälkeen nyt enemmän normaaliolosuhteissa. Meidän tulee kuitenkin valmistautua koronatilanteen jatkumiseen osana normaalia varautumistoimintaa. Koronatilanteen lisäksi varautumista vaativat Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä Suomen turvallisuustilanteen muuttumisen myötä mahdolliset hybridi- ja kyberturvallisuusuhat sekä informaatiovaikuttaminen.

 

Kasvatuksen ja koulutuksen järjestämisessä ei ole lukuvuoden 2022-2023 alkaessa voimassa aikaisempien lukuvuosien väliaikaisia säännöksiä tai suosituksia. Lukuvuosina 2020–2021 ja 2021–2022 koronavirustilanteen vuoksi säädetyt ja voimassa olleet väliaikaiset lainsäädännölliset muutokset eivät ole enää voimassa.

 

Emme enää korvaa huoltajille koronatilanteeseen liittyneitä saattoavustuksia, vaan koulukuljetusetuuteen oikeutettujen oppilaiden tulee kulkea kaupungin järjestämissä bussi-/taksikyydeissä.

 

(Tartuntatautilain väliaikaisen 58 c §:n soveltaminen päättyy 30.6.2022 varhaiskasvatuksessa, esi- ja perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa, ammatillisessa koulutuksessa, vapaassa sivistystyössä ja taiteen perusopetuksessa. Pykälässä oli säädetty velvollisuudeksi järjestää käsienpesumahdollisuus ja riittävä väljyys. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan lausuntokierroksella olevan hallituksen esityksen mukaan uudet väliaikaiset pykälät olisivat voimassa 31.12.2022 saakka. Mahdollisesta hallituksen esityksestä ja voimaan tulevasta laista kerrotaan erikseen heti, kun ne on tehty. /OPH)

 

Ohjeet koronatartuntoihin ja altistumiseen

 

Koronavirustilanteen osalta noudatamme Päijät-Soten ja muiden viranomaisten ohjeistuksia. Koronatartuntoja esiintyy edelleen runsaasti ja tartunnan saaneille ja virukselle altistuneille on edelleen voimassa ohjeistukset esim. karanteenin osalta.

 

Koronatartunnan saaneen omaehtoinen kotieristysaika on 5 vuorokautta oireiden alusta laskettuna tai oireettomalla 5 vuorokautta testin ottopäivästä alkaen. 

 

Altistuneiden osalta 5 vuorokauden aika lasketaan vastaavasti viimeisestä altistuspäivästä. Samassa taloudessa asuvilla aika lasketaan viimeiseksi sairastuneen oireiden alkupäivästä. Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun (viimeksi) sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta.

 

Oleskelu samassa luokkahuoneessa tai vastaavassa tilassa koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksessa katsotaan vähäisen riskin altistumiseksi.

 

Jos oireita myöhemmin ilmenee, tulee oireisen jäädä pois varhaiskasvatuksesta tai lähiopetuksesta ja välttää vapaaehtoisesti kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan. Päijät-Soten alueella viralliseen karanteeniin ja eristykseen määrätään tartuntatautilääkärin toimesta vain poikkeuksellisesti.

 

Mikäli lapsi jää karanteeniin kotiin, hän ei saa etäopetusta, vaan opettaja tiedottaa tehtävät Wilman kautta ja asiat opiskellaan kotona omatoimisesti. Kouluun palattua oppilaan on mahdollista tarvittaessa saada mm. tukiopetusta mahdollisen oppimisvajeen paikkaamiseksi. 

 

THL:n yleinen kasvomaskisuositus on poistunut eikä myöskään alueellisia suosituksia maskien käytöstä tällä hetkellä ole. Jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Jos on hengitystieinfektion oireita tai tietää altistuneensa koronavirukselle, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä, suositellaan maskin käyttöä. 

 

 

yst. terv.

 

Orimattilan opetuspalvelut, Orimattilan yhteiskoulu

 

 

Lisätietoja:

Varautuminen koronatilanteen jatkumiseen kasvatuksessa ja koulutuksessa 1.8.2022 | Opetushallitus (oph.fi)

Koronalle altistuneelle - Päijät-Sote (paijat-sote.fi)

Kotihoito-ohje varmistetussa koronavirusinfektiossa (COVID-19) - Päijät-Sote (paijat-sote.fi)

Karanteeni - Päijät-Sote (paijat-sote.

Alueelliset suositukset ja rajoitukset - Päijät-Sote (paijat-sote.fi)

 

Kevätjuhlapuhe 4.6.2022

Hyvä juhlaväki ja erityisesti päättötodistuksen saajat,

 

Lukuvuosi on jälleen takana - oikeastaan kolme lukuvuotta. Kahtena edellisenä lukuvuonna kevätjuhla oli Youtubeen ladattu video, jossa juhlaohjelma oli kyllä hyvä ja vaivaa oli nähty sen tekemiseen. Syynä tietenkin olivat koronarajoitukset. Nyt rajoituksia ei ole, ja on ilo kuulla esitykset, pitää ja kuulla puheet ja jakaa perusopetuksen päättötodistukset aidossa kevätjuhlassa. Voisi sanoa, ettei ole perinteen voittanutta.

Kuluneet kaksi vuotta ovat vaatineet paljon jokaiselta meiltä - ja erityisesti nuorilta. Pandemian vuoksi harrastukset olivat pitkään tauolla, eikä kavereita ja sukulaisia nähty tai tavattu, koska vierailuilla ei käyty. Yhteiskunnan vapaat toiminnat olivat rajoitettuja. Koulu toimi sopeutuen koronarajoituksiin.

Koronan aikana koulu otti käyttöön vahvasti sähköistä oppimisympäristöä. Oppilaat, opettajat ja koulunkäyntiavustajat oppivat yhdessä uutta. Nähtäväksi jää, mikä opista on pysyvää ja mikä katoaa käyttämättömänä ja tarpeettomana. Pandemian vaikutuksesta oppimiseen on tehty paljon yliopistotason tutkimuskyselyitä. Nyt odotamme tutkimusraportteja.

 

Yhteiskoulun osalta voi todeta, että koronan aikana siirryimme väistötiloihin Wanhan amiksen rakennuksiin ja konttikouluun. Alkutalvesta huomasimme työmaa-aitojen ilmestyneen vanhan yhteiskoulun ympärille, ja nyt paikalla on sorakasa. Remontti on käynnissä lukiorakennuksen ala- ja keskikerroksessa, jonne tulee oppilashuollon väelle uudet tilat, yhteiskoulun hallinto ja opetustiloja. Uuden koulurakennuksen suunnittelu valmistui viime syksynä. Opettajat ja muu henkilökunta osallistuivat suunnitteluprosessiin etäyhteyksin, mikä ei ollut aivan helpoin tapa tuoda omia ideoita esille. Oppilaat suunnittelivat unelmien koulupihaa.

Korona-aika ja väistötilat ovat vaikuttaneet kokemaamme yhteisöllisyyteen. Nyt, kun voimme kokoontua yhdessä erilaisiin tilaisuuksiin, huomaamme olevamme osa viidensadan hengen yhteisöä. Opimme jälleen uutta siitä, miten toimia ja olla yhdessä esimerkiksi kevätjuhlassa. Hyväksyä, ymmärtää ja arvostaa yhteisiä kokemuksia - hyväksyä, ymmärtää ja arvostaa jokaista läsnäolijaa yksilönä.


Kulunut lukuvuosi - tai oikeastaan kolme - kuten alussa totesin, ovat todella muuttaneet kokemustamme ympäristöstämme ja maailmasta. Yhteiskunta on kokenut pandemian ja toipuu nyt siitä. Kohtaamme sen voimakasta hintojen nousua ts. inflaatiota ja Euroopassa soditaan.

Te nuoret olette varttuneet ja vartutte tässä ajassa, jossa meillä aikuisilla ei ole aina antaa vastauksia. Tuntuu kuin elokuvien ja kirjojen dystopia on totta. Hämmennys on oikea sana kuvaamaan nykyhetkeä. Hämmennys menee kuitenkin ohi, ja toiminta oikeaan suuntaan alkaa. Tulevaisuuden ennakointi on nyt vaikeaa eikä historiasta heti löydä vastauksia. Sen kuitenkin huomaa, että vaikeista ajoista on selvitty yhdessä.

Yhden kyselyn mukaan te oppilaat koette, että koulussa opetetaan oikeita asioita. Luotan, että te nyt päättötodistuksen saavat nuoret osaatte käyttää ja kartuttaa kotona ja koulussa saamianne tietoja ja taitoja oikein itsenne, läheistenne, moniarvoisen yhteiskunnan hyväksi. Maailma on edessänne, tulevaisuus myös. Se pitää kokea rohkeasti ja ennakkoluulottomasti.

 

Kiitän kaikkia vaiherikkaan lukuvuoden työstä. Niin oppilaita, opettajia, henkilökuntaa ja koteja.

 

Toivotan kaikille hyvää kesää ja tulevaisuutta!

 

Vielä on kevätlukukautta jäljellä 

Vielä on kevätlukukautta jäljellä 

 

Kevätlukukautta on jäljellä 10 työpäivää. Kymmeneen päivään mahtuu monenmoista tapahtumaa koululla ja koulun ulkopuolella. Kun Pedanetista katsoo päivämääriä ja tapahtumia, niin niitä on https://peda.net/orimattila/peruskoulut/pl/oyl. Perusopetuksen päättävät ysit pitävät 9-gaalan, joka ensimmäinen laatuaan Yhteiskoulussa, lähtevät opinto- ja luokkaretkelle Helsingissä ja saavat Ysiltä elämään- päivässä ohjeita ja vinkkejä kohti itsenäistymistä. Seiskat käyvät tutustumassa päivän verran työelämään. Kasit tutustuvat Orimattilan yrityksiin. Tulevat seiskat tutustuivat huoltajineen Yhteiskouluun 19.5.2022. Ilahduttavaa on, että Orimattilan yhteiskoulu vanhempainyhdistyksen toiminta jatkuu. 

Lukuvuoden aikana on tehty kouluun liittyviä kyselyitä ja keväällä on ollut laatupäivä. Seudullisen perusopetuksen arvioinnin tuloksia on alustavasti käyty koululla läpi. Huoltajien vastauksista myönteisinä asioina nousee esille koulun viestinnän riittävyys, osaavat opettajat ja oppilaiden saama kannustava palaute. Huoltajien näkökulmasta kehitettävää koulun toiminnassa on oppimisen tuessa ja koulunkäynnin ongelmien varhaisemmassa puuttumisessa. Ymmärrettävää on, että koulun nykyinen toimintaympäristö ei paljon kehuja saa mm. piha-aluiltaan. Oppilaat kokevat myös, että heillä osaavia opettajia. Oppilaista on tärkeää myös se, että huoltajat tietävät kuinka koulunkäynti sujuu. Työrauha on yksi asia, johon oppilaat kiinnittivät huomiota. Oppilaat kuitenkin kokivat, että koulussa on turvallinen olo. Oppilaiden yhdenvertaisessa kohtelussa on kyselyn tuloksen perusteella kohennettavaa. Retkillä ei ole käyty korona-aikana, ja näkyi oppilaiden vastauksissa. Oppilashuollon palvelut kuten terveydenhoitajalle ja koulupsykologille pääsy koettiin vaikeaksi. Selvä ero luokka-asteissa oli välitunnilla liikkumisessa, seiskat ja kasit liikkuivat selkeästi enemmän kuin ysit. 

Kouluterveyskyselyn tulosten perusteella voidaan todeta, että oppilaamme kokevat olevansa tärkeä osa luokkayhteisöä ja he kokevat saavansa opettajilta tukea hyvinvointiinsa. Myönteistä kehitystä on ollut myös siinä, että tytöt ovat kokeneet koulussa merkittävästi vähemmän seksuaalista häirintää kuin kaksi vuotta sitten. Tämän vuoden tulosten perusteella koulussamme pitää kiinnittää lisää huomioita poikien hyvinvointiin, jotta heidän keskuudessaan lisääntynyt kiusaaminen saataisiin taittumaan. Kiusaamiseen puuttuminen on tärkeää ja suhtaudumme asiaan vakavasti! Oppilashuoltoryhmämme kokouksessa huomio kiinnittyi nuorten vähäiseen ehkäisyn käyttöön. Kouluterveydenhoitaja tulee vielä tiedottamaan kevään aikana oppilaille ja huoltajille kesäkuun alussa alkavasta maksuttomasta ehkäisystä.  

Koulun laatupäivässä nousi esille monipuoliset työtavat kuten seudullisessa arvioinnissa. Opetusmenetelmien monipuolista käyttöä tulisi edistää. Opetussuunnitelmasta ja oppimisen arvioinnista tiedottaminen koettiin laatupäivässä toimiviksi. 

Kahden vuoden tauon jälkeen Yhteiskoulu järjestää kevätjuhlan Orimattila-Areenalla. Yllättävän paljon pienempää ja suurempaa kerrattavaa on juhlajärjestelyissä, jotta lauantaiaamuna 4.6. 2022 kevätjuhla voi alkaa päättötodistuksien saajien saapumisella saliin. 

 

Kevätterveisin  Orimattilassa 23.5.2022

Olli Selin, rehtori 

Yhteiskoulun joukkueet vuolivat menestystä Robojam Slovenia 2022 -ohjelmointikisoissa

Yhteiskoulun kahdeksasluokkalaisten joukkueet ottivat kaksoisvoiton Robojam Slovenia 2022 -ohjelmointikilpailun Colorynth -lajissa lauantaina 26.3. Voittoon ohjelmoi Aleksin, Eetun ja Carlin joukkue Virtual Robot 2. Hopeaa toivat Martta, Vellamo ja Alina Virtual Robot VMA -joukkueella. Suomesta kolmas kisoihin osallistunut joukkue (Riihimäkeläinen LN) täydensi Suomen kolmoisvoiton lajissa.Suomalaiset joukkueet osallistuivat etänä järjestettyihin englanninkielisiin Slovenian kilpailuihin yhdessä niiden maiden joukkueiden kanssa, joilla ei ole omaa kotikisaa. Kaksoisvoitto toi molemmille Orimattilan joukkueille osallistumisoikeuden marraskuussa pidettäviin Robojam All Stars -kilpailuihin.

Colorynth on laji, jossa virtuaalinen robotti ohjelmoidaan sokkelon läpi ennakkoon määrätyille maalialuille. Tämän vuoden kilpailussa maalialueet olivat 2 ja D. Voittoaika oli 97 sekuntia, jonka aikana joukkue sekä ohjelmoi että suoritti ohjelmakoodin. Voit itse kokeilla lajia osoitteessa: https://vr.vex.com/.

Nelosjakson kirje 11.2.2022

Hyvä yhteiskoulun oppilaan huoltaja ja oppilas

Lukuvuosi on kääntynyt kevään puolelle niin kalenterin ja koulun toiminnan kannalta. Vielä on kaksi työviikkoa talvilomaan. Yhdeksäsluokkalaiset suunnittelevat jatko-opintoja ja tekevät maaliskuussa yhteishaun. Oppivelvollisuus jatkuu perusopetuksen jälkeen toiselle asteelle saakka (18-vuotiaaksi), joten haku on oleellinen ja se on jokaisen tehtävä. Seitsemäsluokkalaiset pohtivat valinnaisainevalintoja ja tekevät ne maaliskuussa. Valinnaisaineilta on 9.3.2022. Kahdeksasluokkalaiset valitsevat lyhyen valinnan ysille. Samalla koulu valmistelee tulevien seitsemäsluokkalaisten tuloa syksyllä.

Ensi viikolla on M.O.K.A.-viikko, monialainen oppimiskokonaisuus. Sen kokoavana teemana on hyvinvointi. Oppilaat käsittelevät teemaa eri aineiden tunneilla. Eri luokka-asteille on oma lähetysnäkökulma:

7.lk Minä itse ja lähiympäristöni (psyykkinen hyvinvointi)
8.lk Miten minä voin? (fyysinen hyvinvointi)
9.lk Minä ja muu maailma (sosiaalinen hyvinvointi

Hyvin moni suunniteltu tapahtuma on peruuntunut tai siirtynyt covid19:n eli koronan vuoksi. Kahdeksannet luokat ovat Taidetestaajina 23.5.2022 Lahden kaupunginteatterissa helmikuun 23 sijasta. Viime vuonna nykyiset ysit eivät päässeet Taidetestamaan teatteria, mutta tällä viikolla tuli tieto, että siihen on mahdollisuus Lahden kaupunginteatterissa. Yseille on maaliskuussa myös 4H-Ampun ja K-ryhmän kanssa ”Ajokortti työelämään”-päivä, jossa ohjataan ja annetaan vinkkejä työnhausta ja kerrotaan työnteosta kesätyöntekijänä.

Opetuspalvelut tiedottaa koronatilanteen hellittämisen takia tehtävistä toimenpiteistä ts. rajoitusten poistumisesta erikseen.

Kouluterveyskyselyn 2021 tulokset ovat saapuneet koululle. Ne käydään läpi ja analysoidaan. Mukana tulosten läpikäynnissä on oppilaskunta, vanhempainyhdistys, opettajat ja oppilashuoltohenkilöstö. Tuloksista ja toimenpide-ehdotuksista tiedotetaan työn valmistuttua.

Allekirjoituksen jälkeen on vielä kaksi tiedotetta:

  • ohje huoltajan tekemiin Wilma-merkintöihin
  • tiedote päättöarvoinnista (27.8.2022 Wilma-viesti)

yst. terv.

Olli Selin, rehtori


 

Huoltajan käyttämät Wilma-merkinnät

 

Hei!

Huoltajana voit selvittää lapsen poissaolon Wilmassa seuraavilla tavoilla:

SELVITETTY POISSAOLO

  • Käytetään, kun lapsi on sairaana tai vaikkapa osan päivästä lääkärissä.
  • Käytetään myös, kun lapsella on koronatartunta, koska eristystä ei enää määrätä.
  • Ei käytetä omiin menoihin edes perheen kanssa. Niihin haetaan ”lomaa” eli väliaikaista vapautusta koulutyöstä. Oma opettaja voi myöntää vapautuksen (lv 1-5 pv, rehtori yli 5 pv) ja merkitä sen Wilmaan (LUPA).

KORONAVAROTOIMI

  • Käytetään, kun lapsi on kotona korona-altistuksen vuoksi (omaehtoinen karanteeni).

LUVATON POISSAOLO

  • Käytetään, kun lapsi on ilman hyväksyttävää syytä pois koulusta.

 

 

Tiedote päättöarvioinnista/ Wilma-viesti 27.8.2021 (Jokivarren koulu ja Orimattilan yhteiskoulu)

PÄÄTTÖARVIOINTI 

Päättöarviointi kuvaa, kuinka hyvin oppilas on saavuttanut oppiaineille asetetut tavoitteet perusopetuksen päättyessä. Päättöarviointi tehdään vuosiluokkien 7–9 aikana osoitetun osaamisen perusteella suhteessa oppiaineen oppimäärän tavoitteisiin käyttäen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa määriteltyjä päättöarvioinnin kriteereitä. Kriteerit on laadittu arvosanoille 5, 7, 8 ja 9. Kriteerit löytyvät opetussuunnitelmasta ja aineenopettajat tiedottavat niistä. 

Päättötodistus annetaan perusopetuksen päättyessä oppilaalle, joka on saavuttanut perusopetuksen koko oppimäärän tavoitteet vähintään arvosanan 5 edellyttämän osaamisen mukaisesti. 

Niiden oppiaineiden tavoitteiden, joiden osalta osaaminen on osoitettu vuosiluokilla 7 ja 8, arviointi otetaan huomioon päättöarviointia tehtäessä. Päättöarviointi tehdään, kun oppiaineen opetus päättyy. Sen jälkeen ei voi antaa täydentäviä näyttöjä. 

Poissaolot eivät suoraan vaikuta arvosanaan, mutta koska arvosana perustuu näytettyyn osaamiseen, johtavat huomattavat poissaolomäärät usein näyttöjen puuttumiseen ja voivat laskea arvosanaa tai johtaa siihen, ettei päättöarvosanaa voida muodostaa, jolloin päättötodistuksen saaminen viivästyy. 

Osa päättöarvosanoista annetaan tiedoksi jo seitsemännen ja kahdeksannen luokan lukuvuositodistuksissa. Seitsemännen luokan lukuvuositodistukseen merkitään taito- ja taideaineiden päättöarvosanat liikuntaa ja syventäväksi taito- ja taideaineen valinnaiseksi valittua ainetta lukuun ottamatta. Historian päättöarvosana merkitään kahdeksannen luokan lukuvuositodistukseen. Mikäli huoltajan mielestä päättöarvosana on virheellinen, voi hän hakea siihen oikaisua kahden kuukauden kuluessa tiedon saamisesta. 

Jos oppilas opiskelee yksilöllistetyn oppimäärän mukaan, arvioidaan oppilaan suoriutumista näissä oppiaineissa henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS) suhteessa hänelle määriteltyihin tavoitteisiin, ei päättöarvioinnin kriteereihin. 

Lisätietoja antavat 

  • aineenopettajat oman aineensa arviointikriteereistä, -menetelmistä ja -periaatteista 
  • oppilaanohjaajat päättöarvioinnin vaikutuksesta jatko-opintoihin 
  • rehtorit päättöarvioinnin oikaisusta 

Laajemmin päättöarvioinnista voi lukea Orimattilan perusopetuksen opetussuunnitelmasta: https://peda.net/orimattila/peruskoulut/opetussuunnitelma/ol3/6oojoap/6pp 

Päättöarvioinnin oppiainekohtaiset kriteerit löytyvät kunkin oppiaineen kohdalta opetussuunnitelman luvusta 15.4 Oppiaineet vuosiluokilla 7 - 9: https://peda.net/orimattila/peruskoulut/opetussuunnitelma/ol3/luku15/15-4_oppiaineet 

 

 

Kevätlukukausi 2022 alkaa lähiopetuksessa

Tervetuloa aloittamaan kevätlukukausi 2022 

  

Orimattilan peruskouluissa kevätlukukausi aloitetaan maanantaina 10.1.2022 lähiopetuksessa. Koulutyö käynnistyy lukujärjestyksen mukaisesti. Seuraamme tiiviisti valtakunnallisia ja alueellisia suosituksia ja määräyksiä opetuksen järjestämisestä.  

 

Päijät-Soten alueen koronayhteistyöryhmän suosituksesta maskien käyttösuositus Orimattilan kouluissa on edelleen voimassa myös kevätlukukauden alkaessa. Maskin käyttösuositus koskee alakoululaisia neljäsluokkalaisista alkaen (yhdysluokissa myös 3.-luokkalaisia), kaikkia yläkoululaisia, ylä- ja alakoulujen koko henkilökuntaa sekä koulujen tiloissa vierailevia. Maskin käyttösuositus koskee myös koulukuljetuksia.  

  

Tartuntatautilain mukaan edelleen huolehditaan opetustilojen tehostetusta puhdistuksesta, käsihygieniasta ja väljyydestä. Koulupäivän aikana opetuksessa hyödynnetään niin sisä- kuin ulkotiloja. Toimintaa rytmittämällä ja siirtymiä porrastamalla pyritään siihen, että samassa tilassa on mahdollisimman vähän henkilöitä. Opetus järjestetään ensisijaisesti oppilaan oman opetusryhmän kanssa ja lukujärjestyksen mukaisesti. Mahdollisuuksien mukaan pyritään välttämään opetusryhmien sekoittumista yli luokka-asterajojen koulupäivän tai -viikon aikana. Kodin ja koulun yhteistyö, vanhempainillat ja muut ryhmäkokoontumiset toteutetaan toistaiseksi etäyhteyksin.  

  

Jos huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsen ei pidä mennä kouluun. Ko­ro­na­ta­paus­ten yk­si­tyis­koh­tais­ta jäl­ji­tys­tä kou­luis­sa ja var­hais­kas­va­tus­pai­kois­sa ei enää teh­dä. Koronatapauksissa toimitaan hyvinvointiyhtymän ohjeiden mukaisesti: Koronavirus - Päijät-Sote (paijat-sote.fi) 

  

Orimattilan perusopetuspalvelut päivittää koronapandemiatilanteeseen liittyviä toimintaohjeitaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän linjausten sekä valtakunnallisten ja alueellisten suositusten ja määräysten mukaisesti. 

  

Yhteistyöterveisin,  

  

Orimattilan perusopetuspalvelut,
opetus- ja kasvatusjohtaja Mika Silvennoinen
 

 

 

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä