≡ Navigointi

Orimattilan yhteiskoulu

Hyvää kesälomaa!

image.jpg


Hyvää kesää kaikille!
Hei,

Kiitän kaikkia päättyneestä lukuvuodesta. Toivotan kaikille hyvää ja rentouttavaa kesää.

yst. terv.

Olli Selin
rehtori

Päättäjäispuhe 3.6.2017

Hyvät juhlaväki, päättötodistuksen saajat,

Kouluvuosi, 190 työpäivää, 38 viikkoa, on takana. Lukuvuoden kulku oli polveileva ja välillä vauhdikas, ettei kaikkea tuntunut millään ehtivän. Kun vuotta summaa, niin paljon ehdimme ja koimme. Kuudennet luokat aloittivat opinnot uuden opetussuunnitelman mukaan. Muutos edelliseen opetussuunnitelmaan on suuri jo tuntijakopainotuksineen. Alkoihan nyt ruotsi jo kuudennella luokalla. Historian havinaa on nyt mukana, koska vuodesta 1999 viime syksyyn saakka kuudesluokkalaiset siirtyivät Myllylän koulusta yhteiskouluun. Nyt he jäävät Myllylän kouluun

Aineenopettajat viimeistelivät lukukauden aikana yläluokkien opetussuunnitelman. Kokonaisuus tuntuu hyvin onnistuneelta, mistä kiitos osaaville ja luoville opettajille. Käytännön työtä on paljon edessä ilmiöpohjaisine oppimisineen ja monialaisine oppimiskokonaisuuksineen. Kuluneena lukuvuonna oli kuudensilla luokilla teemana suvaitsevaisuus ja yhdeksänsillä Italia-teema, joka toteutui leirikouluna Italiassa ja vastaavalla ohjelmalla kotona Suomessa. Onnistuneista kokonaisuuksista koulu sai arvokasta kokemusta vastaisuuden varalle hyödynnettäväksi. Kiitokset suuresta työstä kuuluvat opettajille ja oppilaille.

Oppilaat osallistuivat koulun toiminnan kehittämiseen perehtymällä ja kommentoimalla järjestyssääntöjä ja käyttäytymisen arvioinnin kriteerejä. Koulun toiminnan arvioinnissa kävi ilmi, että oppilaiden mielestä koulupäivän aikana tunneilla on erilaisia oppimismenetelmiä käytössä runsaasti. Ja oppimispaikkoja löytyi koululta yllättävän paljon.

Vex IQ, Kentucky, Yhdysvallat, robotiikka ¾ Orimattila ja yhteiskoulu paljastui kevätlukukauden aikana robotiikan kehdoksi Päijät-Hämeessä. Menestys Vex IQ-robotiikka SM-kilpailussa vei neljä oppilasta ja neljä opettajaa Kentuckyyn ainutkertaisella matkalle MM-kisoihin.

Monella meistä on lemmikkinä koira. Miten liikkuva koira näkyy hämärtyvässä illassa? Koulun StarT-ryhmä keksi ratkaisun toteuttamalla koiran älyliivin. Suomi 100 juhlavuoden ohjelmistoon kuului LUMA-keskusten StarT-hanke, johon yhteiskoulu osallistui. Ryhmä palkittiin kansainvälisessä gaalassa tunnustuspalkinnolla, jonka jakoi opetusministeri Grahn-Laasonen. Ja arkisemmin koulua ilahdutti seurata kanankasvusta munista kananpojiksi.

Vierailijat toivat koulun arkeen vaihtelua ja antoivat ajattelemisen aihetta oppilaille että opettajille. Marko Jantusen traaginen elämäkerta hiljensi, Taimine-teatteri piti katsojan saattoi miettimään erilaisuutta ja hyväksyntää. Suomi 100 vuotta teemaan koulun johdatti Sibelius Experience-konsertti.

Hyvät päättötodistuksen saajat, olitte mukana edellä mainituista koulun tapahtumissa tekijöinä ja kokijoina. Saitte mukaanne jotain, mitä saatatte muistella vuosien kuluttua.

Se, mitä haluan saatesanoillani teille toivottaa, on, että luottakaa itseenne, uskokaa tulevaisuuteen, arvostakaa läheisiänne ja ympäristöänne. Ne ovat korvaamattomia. Täällä koulussa olette yhdessä opettajien kanssa luoneet perustan jatko-opinnoille, olette hakeneet niihin. Oma polkunne löytyy. Kuten Star Trekin Spock toivottaa: Live long and prosper - Eläkää pitkään ja menestykää.

Koulu vaatii toimiakseen useita ihmisiä: oppilaita, opettajia, avustajia, keittiöhenkilökuntaa, siistijöitä, vahtimestareita ja toimistosihteeriä. Kiitän kaikkia edellä mainittuja kuluneesta lukuvuodesta.

Kiitän Timo Ilmarista ja Juha Koivusta työstä yhteiskoulussa. Teija Tonteria kiitän apulaisrehtorin toimen hoitamisesta. Seuraavalla siteerauksella Tapio Rautavaaran laulusta toivotan Raija Kuismalle elämäntäyteisiä eläkepäiviä : ”Ja siellä on kultainen metsä, ja metsässä kultainen puu ja unien sininen lintu”

Toivotan kaikille lämmintä kesää.