Paikalliset kuvaukset

Toiminta ja yhteistyö nivelvaiheissa

Nivelvaihekuvaukset

ESIOPETUKSESTA PERUSOPETUKSEEN

nivelvaihekuva.png

Eskarista kouluun tiedonsiirto.pdf

Opilashuolto ja tuki esiopetusvuoden aikana

Oppilashuolto ja tuki esiopetuksessa.pptx

TOISELTA LUOKALTA KOLMANNELLE

Orimattilassa käydään arviointikeskustelu 2. luokan päättyessä (maalis-toukokuussa) yhdessä opettajan, oppilaan ja huoltajan kanssa. Erityisessä tai tehostetussa tuessa olevien oppilaiden osalta arviointikeskustelussa arvioidaan HOJKS:n tai oppimissuunnitelman tavoitteiden ja tukitoimien toteutumista.

Tavoitteena on arvioida ja suunnitella yhdessä oppilaan tarvitsemaa ohjausta ja tukea. Nivelvaihetta lähestyttäessä korostuu opettajan, oppilaan ja huoltajan välinen vuorovaikutus. On tärkeää, että oppilaan omat arviot ja toiveet sekä huoltajan näkemykset tulevat kuulluiksi. Tuen tarpeiden lisäksi tuodaan esille oppilaan vahvuuksia oppijana tavoitteena vahvistaa itsetuntoa ja oppimismotivaatiota.

Erityisessä tuessa olevalle oppilaalle laaditaan pedagoginen selvitys, jossa selvitetään oppilaan tuen tarve kolmannen luokan alkaessa. Opetuspäällikkö tekee päätöksen erityisestä tuesta toisen luokan päätyttyä.

Tehostetun tuen piirissä olevalle oppilaalle laaditaan pedagoginen arvio, jos on tarpeen siirtyä erityiseen tai yleiseen tukeen. Muuten kirjataan oppimissuunnitelmaan arvio toteutuneesta tuesta ja tuen tarpeesta kolmannen luokan alkaessa

Arvioinnin pääpaino on oppimisen edistymisen arvioinnissa. Arviointikeskustelussa on oltava käytettävissä arviointitieto kaikilta oppilasta opettavilta opettajilta.

Oppilaan oppimisprosessin kannalta keskeisiä osa-alueita, joihin opettaja kiinnittää huomiota arvioidessaan oppilaan edistymistä, antaessaan siitä palautetta oppilaalle ja huoltajalle sekä laatiessaan pedagogisia asiakirjoja ovat:

- edistyminen kielellisissä valmiuksissa, erityisesti
  • kysymisen ja kuuntelemisen taidot
  • vuorovaikutustaidot ja taito ilmaista itseään eri keinoin
- edistyminen työskentelytaidoissa, erityisesti
  • taito työskennellä itsenäisesti ja ryhmässä
- edistyminen taidossa huolehtia omista ja yhteisesti sovituista tehtävistä

Lisäksi arvioidaan oppilaan opiskelun etenemistä eri oppiaineissa. Mikäli oppilaalla ei jossain oppiaineessa ole edellytyksiä saavuttaa tavoitteita hyväksytysti, esitetään oppiaineen yksilöllistämistä. Tällöin laaditaan pedagoginen selvitys, jonka perusteella opetuspäällikkö tekee erityisen tuen päätöksen.

Mikäli oppilaan tuen tarpeen lisääntyminen, vähentyminen tai muu muutos edellyttää siirtymistä yleisopetuksen luokasta luokkamuotoiseen erityisopetukseen tai päinvastoin, järjestetään vähintään tutustuminen uuteen luokkaan. Erityisesti suunniteltaessa siirtymistä erityisluokalta yleisopetuksen luokkaan, pyritään integraatiota lisäämään asteittain toisen luokan aikana. Pääsääntöisesti tehdään usean viikon mittainen kokeilu yleisopetuksen luokassa. Mahdollisuuksien mukaan se toteutetaan oppilaan tulevassa luokassa.

ALAKOULULUOKILTA YLÄKOULUUN

Jokivarren kuvaus

Jokivarren koulussa (yhtenäinen peruskoulu) oppilailla on useita opettajia jo 3. luokalta alkaen. Osa näistä opettajista jatkaa oppilaiden opettajina myös yläkoulussa. Koulun yhteisistä juhlista ja tapahtumista osa on sidottu ikäkauteen, osa leikkaa koko oppilaskunnan. Esimerkiksi kevätjuhlia järjestetään kaksi, joista ”isojen oppilaiden juhlaan” osallistuvat luokka-asteet 6-9. Alakoulun oppilaat käyttävät soveltuvin osin samoja erityistiloja kuin yläkoulun aineenopetus (käsityö, kielet, musiikki, kuvataide, liikunta). Yhtenäisessä peruskoulussa nivelvaihe kuudennelta seitsemännelle luokalle ei siis ole kovin dramaattinen.

Kuudennen luokan aikana luokanopettajat valmistavat oppilaita aineenopettajajärjestelmään kotitehtävien tekorytmin ja kokeisiin valmistautumisen osalta. Oppilaanohjaaja vierailee jokaisessa kuudennessa luokassa lukuvuoden aikana ja osallistuu kaikkiin kuudensia luokkia koskeviin pedagogisiin tiimeihin. Yläkoulun erityisopettaja osallistuu näihin tiimeihin kevätlukukaudella toimien omalta osaltaan linkkinä tuen järjestämisessä heti seitsemännen luokan alusta alkaen.

Vaikka Jokivarren kouluun ei tulekaan (muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta) uusia oppilaita seitsemännelle luokalle, luokkajaot uusitaan kuudennen ja seitsemännen luokan välissä. Poikkeustapauksissa alakoulun luokkien yhdistäminen tai pilkkominen voi aiheuttaa tarpeen näiden luokkien muodostamiseen jo viidennen ja kuudennen luokan välissä. Luokat muodostetaan ennen kaikkea pedagogisin perustein huomioiden koulukuljetukset, suomi toisena kielenä –opetus, katsomusaineiden opetus, yksilöllistetyt oppimäärät ja oppilaiden keskinäiset sosiaaliset suhteet sekä tyttö-poika –jakauma. Nämä seikat huomioiden luokista pyritään tekemään mahdollisimman heterogeenisiä, toisin sanoen oppilaita ei jaotella hyvin ja heikosti menestyviin. Valmistelutyön tekevät kuudensien luokkien luokanopettajat yhteistyössä muiden oppilaita opettavien opettajien kanssa. Luokkajakoesitys käsitellään pedagogisessa tiimissä, jolloin mukana on myös perusopetuksen rehtori, joka päättää luokkajaosta. Oppilaiden ja huoltajien toiveita ei erikseen kysytä, koska kaikkia toiveita ei pystytä toteuttamaan. Luokkajako julkaistaan heinä-elokuussa lukujärjestysten julkaisemisen yhteydessä.

Mahdolliset pedagogiset selvitykset valmistellaan huhti-toukokuussa ja kaikki pedagogiset asiakirjat päivitetään toukokuun loppuun mennessä. Kun luokkajako on selvillä (toukokuu), järjestetään pedagogisen tiimin puitteissa tiedonsiirtopalaveri, johon osallistuvat luokanopettajat ja tulevat luokanvalvojat sekä molemmat erityisopettajat. Mikäli kaikki osallistujat ovat oletettavasti paikalla koulutyön alkaessa, tiedonsiirto järjestetään ensimmäisen kouluviikon aikana. Erityisluokkien osalta kyseinen tiedonsiirtopalaveri järjestetään erityisluokanopettajien ja apulaisrehtorin kesken.

Seitsemännen luokan alkaessa kaikille seitsemäsluokkalaisten huoltajille järjestetään yhteinen vanhempainilta otsikolla ”Tervetuloa yläkouluun! Mikä muuttuu vai muuttuuko mikään?”. Uudet luokat osallistuvat elokuussa ryhmäytymispäivään, joka järjestetään yhteistyössä nuorisotoimen kanssa. Uudet luokanvalvojat järjestävät syksyn aikana vanhempaintapaamiset, joiden ensisijaisena tarkoituksena on tutustua huoltajiin ja antaa heille mahdollisuus kertoa omat näkemyksensä lapsen koulunkäyntiin liittyvistä seikoista.


Orimattilan yhteiskoulun kuvaus


Päivitys 31.1.2020

6-7 nivelvaiheen aikataulu.pdf

Alakoululaisesta yläkoululaiseksi - nivelvaihe yhteiskoulussa

Tammikuu: Tiedotustilaisuus rehtoreille, kuudensien luokkien opettajille ja erityisopettajille

Huhtikuu - toukokuu:
1) Koulujen kuraattorien välinen tiedonsiirto.
2) Luokanopettajille lähetetään tiedonsiirtolomake (ohjeet nivelvaiheen käytänteistä, oppilaan tuen tarve, käsityötoive, UE / ET, luokanmuodostusajatukset ja kaveritoiveet)
3) Yksilökohtainen tiedonsiirtopalaveri oppilailla, joilla on erityinen tuki tai muuten tarve huoltajapalaveriin keväällä.
4) Tuen asiakirjojen ja asiantuntijalausuntojen siirtäminen yläkouluun.
5) Tuen tarpeen arviointi yläkoulua ajatellen (tuleeko tehostaa / purkaa) -> tarpeelliset muutokset tehdään keväällä ennen yläkouluun siirtymistä.
6) Seitsemänsien luokkien ryhmien muodostaminen (kommenttipyynnöt ryhmistä luokanopettajilta) ja luokanopettajat kertovat ryhmät oppilaille.
7) Koulunuorisotyöntekijän ja mahdollisesti tukioppilaiden kierrokset alakouluilla.
8) Kuudennet luokat opettajineen vierailulle yhteiskoululle (kirje tulevalle luokanvalvojalle, kouluun tutustuminen).

Toukokuu:
Iltatilaisuus huoltajille ja oppilaille (huoltajille tietoa yläkoulusta, oppilailla on työskentely syksyn tulevassa ryhmässä sekä mahdollisesti luokanvalvojan tapaaminen).

Elokuu / ensimmäinen kouluviikko:
Monialaisen oppimiskokonaisuuden toteuttaminen eri oppiaineissa. Laaja-alaisen erityisopettajan pitämät luokkakohtaiset opetustuokiot oppimismenetelmien kehittämiseksi samalla ryhmiin tutustuen. Laaja-alainen erityisopettaja ja luokanvalvoja avaavat kuudes- ja seitsemäsluokkalaisten tuen lomakkeet.

Tiedonsiirtolomakkeet:

Huoltajat:

Huoltajan tiedonsiirtolomake 2019.pdf

Luokanopettajat:

tuensiirtolomake 2019.pdf


PERUSOPETUKSESTA TOISELLE ASTEELLE

Siirtymävaiheessa perusopetuksesta toiselle asteelle ensisijaisena tavoitteena on ohjata oppilas sopiviin ja hänelle tarkoituksenmukaisiin opintoihin. Sen lisäksi tärkeää on siirtää opetuksen järjestämisen kannalta olennaiset tiedot perusasteelta toiselle asteelle opinnoissa tarvittavien tukitoimien määrittämiseksi.

Erityisoppilaan siirtyminen toisen asteen koulutukseen suunnitellaan yhteistyössä oppilaan ja hänen vanhempiensa, oppilaanohjaajan ja luokanvalvojan tai erityisluokanopettajan kanssa. Laaja-alainen erityisopettaja on mukana erityisoppilaan nivelvaiheen palavereissa tarvittaessa ja vastaa mm. luki-vaikeutta koskevasta lausunnosta. Tarvittaessa nivelvaiheeseen liittyvään yhteistyöhön kutsutaan mukaan myös muita tahoja.

Oppilaanohjaaja on mukana oppilaan HOJKS-palaverissa usein jo kahdeksannella luokalla, mutta vähintään yhdeksännen luokan syksyllä. Palaverissa suunnitellaan mahdolliset yhdeksännen luokan aikana toteutettavat toisen asteen koulutuskokeilut ja tutustumispäivät sekä ammatinvalintaa tukevat työelämään tutustumiset ja nämä kirjataan HOJKS:iin. Erityisluokanopettaja ja oppilaanohjaaja selvittävät, tarvitaanko hakua varten psykologin tai lääkärin lausuntoa ja psykologin tutkimusten aloittamisesta päätetään pedagogisessa tiimissä yhdeksännen luokan syksyllä.

Erityistä tukea saaneille oppilaille laaditaan yhdeksännen luokan keväällä siirto-HOJKS, josta ilmenee missä oppiaineessa oppilaalla on erityisen tuen tarve ja millaista tukea perusopetuksessa on annettu. Yleisopetukseen integroituneen oppilaan siirto-HOJKS:n laatii luokanvalvoja yhteistyössä muiden aineenopettajien ja laaja-alaisen erityisopettajan kanssa.

Erityisluokan oppilaan siirto-HOJKS:n laatimisesta vastaa erityisluokanopettaja. TAO-opetuksessa siirto-HOJKS:ia laadittaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota oppilaan oppimisen tapojen kuvaamiseen monipuolisilla menetelmillä. Tarvittaessa erityisluokanopettaja voi osallistua nivelvaiheen palavereihin myös toisen asteen alkutaipaleella.

Oppilaanohjaaja lähettää siirto-HOJKS:t siihen oppilaitokseen, jossa oppilas yhteishakutulosten perustella aloittaa opintonsa. Mikäli oppilas aloittaa opintonsa Erkko-lukiossa, osallistuu lähettävän koulun oppilaanohjaaja tiedonsiirtopalaveriin syyslukukauden alkaessa. Tiedonsiirtoluvista vastaa tällöin Erkko-lukio.

Oppilaanohjaajan vastuulla on opiskelijavalintojen seuranta ja ilman opiskelupaikkaa jääneiden ohjaus. Mikäli opiskelupaikkaa ei ole löytynyt elokuuhun mennessä, siirretään ilman opiskelupaikkaa jääneen oppilaan yhteystiedot Orimattilan etsivälle nuorisotyölle.

Tuen tarpeiden suunnitelmallinen seulonta tuen järjestämiseksi

Suositus esiopetuksen ja alakoululuokkien testauksiin

Suositukset testauksiin päivitys 2017.pdf

Orimattilan koulupsykologien testit

Lasten- ja nuorten psykologien tutkimukset kohdentuvat pääsääntöisesti nivelvaiheisiin:

1) esikoulu

-syksyllä esikoululaisten oppilashuoltoryhmät, joissa keskustelu tutkimustarpeesta

-kouluvalmiustestaukset päätökseen maaliskuun loppuun mennessä

2) 2. luokka

-ennen kolmannelle luokalle siirtymistä kognitiivisten taitojen kartoittaminen tarpeen mukaan

3) 6. luokka

-kuudennen luokan syksyllä tutkimustarpeiden kartoittaminen

4) 9. luokka

-vuoden vaihteeseen mennessä harkinnanvaraista yhteishakua varten lausunnot

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä