5. Juhannuksena liput salkoon!

Keskikesän juhla

Kesäkuun alussa koululaiset pääsevät nauttimaan ansaitusta kesälomasta rankan kouluvuoden jälkeen. Lukuvuoden päätöspäivänä moni pääsee mukaan ylioppilasjuhliin, kun uudet ylioppilaat ovat saaneet todistuksen ja valkolakin lukio-opinnoistaan.

Kesäisin vietetään myös paljon rippijuhlia, häitä sekä monia muita juhlia, joille Suomen kaunis luonto tarjoaa upeat puitteet. Virallinen liputuspäivä kesäkuussa on ensin 4.6, jolloin on puolustusvoimien lippujuhlan päivä. Armeija pitää tällöin marsseja ja paraateja eri puolilla maata.

Keskikesällä päivä on pisimmillään ja pohjoisessa Lapissa aurinko paistaa vuorokauden ympäri sinä yöttömänä yönä. Tätä keskikesän juhlaa juhlistetaan juhannuksena monin eri tavoin, ja tällöin myös liput nostetaan salkoihin. Kesä on kauneimmillaan ja kukkaseppeleitä pystytään tekemään.

Suomessa, Ruotsissa ja Baltian maissa juhannus on alun perin ollut muinaisuskon juhla, jossa vuoden valoisimpana aikana tehdyillä kokoilla karkotettiin pahoja henkiä. Juhannuksen perinne muodostuu myös kristinuskosta käsin - Johannes Kastajasta, joka ilmoitti että hänen jälkeensä on tuleva suurin kaikista, jolla hän viittasi Jeesukseen. Juhannuksena nimipäivää viettävätkin Johannes ja sen johdannaiset kuten Juho, Jussi ja Janne.

Länsimaissa juhannus on kuitenkin enimmäkseen mökkeilyn, ulkonaolon sekä valon juhlaa, jolloin ihmiset nauttivat Suomen keskikesästä. Mökeillä tehdään vitsoja koivuista sekä lausutaan juhannustaikoja, joilla on myös pitkät perinteet. Leirintäalueet ovat pullollaan väkeä ja monet aikuiset käyvät juhannustansseissa illalla. Kokkoja poltetaan juhannusyönä enemmän kuin minään muuna vuodenaikana.

Heinäkuussa liputetaan vielä Eino Leinon päivänä, jota kutsutaan myös Runon ja laulun päiväksi. Kuuntele Eino Leinon kaunis laulu Suomen Lapin kesästä Vesa-Matti Loirin esittämänä.