17. Lähetystyö monikulttuurisessa maailmassa

Tiivistelmä

  • Lähetystyö on kristillisten kirkkojen työmuoto, jossa yhdistyvät evankeliumin eteenpäin vieminen sanoilla ja teoilla sekä tiivis kehitysyhteistyö.
  • Lähetystyö perustuu Jeesuksen antamaan kaste- ja lähetyskäskyyn.

Kaikkialle maailmaan

Kaste- ja lähetyskäsky

Minulle on annettu kaikki valta
taivaassa ja maan päällä.
Menkää siis ja tehkää kaikki kansat
minun opetuslapsikseni:
kastakaa heitä
Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen
ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea,
mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa.
Ja katso, minä olen teidän kanssanne
kaikki päivät maailman loppuun asti.

(Matt. 28:18–20)

Lähetystyö on eräs kirkon perustehtävistä. Se perustuu Jeesuksen antamaan käskyyn. Erään määritelmän mukaan lähetystyöksi luetaan ”kirkon kokonaisvaltaista toimintaa saarnata, opettaa, parantaa, kasvattaa kristillisiä yhteisöjä ja todistaa Jumalan valtakunnasta niin, että siihen kuuluu oikeudenmukaisuuden edistäminen ja ihmiskunnan palvelu” (James A. Schreiter).

Lähetystyöhön kuuluvat:

  • sanallinen todistus
  • palvelu (eli diakoniatyö)
  • inhimillisen kehityksen edistäminen
  • oikeudenmukaisuuden puolustaminen
  • aineellisten ja henkilöresurssien jakaminen toisten kirkkojen ja kaikkien ihmisten kanssa.

Kuuluisia suomalaisia lähestystyötä tekeviä järjestöjä ovat esimerkiksi Fida International, Suomen Lähetysseura, Radiolähetysjärjestö Sanansaattajat ry, evankelis-luterilainen Lähetysyhdistys Kylväjä sekä Avainmedia. Suomen rajojen sisäpuolella tehtävää lähetystyötä kutsutaan sisälähetykseksi.

Lähetyskäskyn mukainen evankeliumin julistaminen on sanallisen opettamisen lisäksi käytännön toimintaa. Lähetystyöhön sisältyy vahvasti ajatus siitä, että kristillisiä arvoja on välitettävä jatkuvasti myös omien tekojen kautta.

Näkyvimpiä lähetystyön muotoja ovat katastrofiapu ja diakoniatyö. Esimerkiksi luonnonkatastrofien jälkeen lähetysjärjestöt pyrkivät ohjaamaan nopeasti apua ihmisille yhteistyössä paikallisten avustusjärjestöjen kanssa. Diakoniatyö taas tarkoittaa välitöntä auttamistyötä. Esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa lähetysjärjestöt osallistuvat vahvasti hiv-positiivisten ja aids-orpojen auttamiseen. Pidempikestoisia vaikutuksia lähetystyössä pyritään saamaan vaikuttamalla poliittiseen päätöksentekoon sekä asenteisiin. Näin voidaan parantaa esimerkiksi naisten asemaa koulutuksessa ja työelämässä. Eräänä pitkäjänteistä työtä vaativana tavoitteena on köyhyyden poistaminen maailmasta.

Lähetystyöhön sisältyy 2000-luvulla vahvasti ajatus vastavuoroisuudesta. Etiopialainen seurakunnan pastori saattaa tulla Suomeen opiskelemaan tai työskentelemään ja tuoda suomalaiseen seurakuntaan uusia ajatuksia ja toimintatapoja omasta kulttuuristaan.
 

Lähetys on kehotus jokaiselle

Kristillisissä kirkkokunnissa katsotaan kaste- ja lähetyskäskyn olevan velvoittava. Se koskee omalla tavallaan jokaista kristittyä. Ei ole kuitenkaan tarkoituksena, että kaikki meistä lähtisivät vaikkapa Afrikkaan suorittamaan vuoden palvelutehtävää lähetystyössä. Lähetystyö on moniulotteinen ja laaja työmuoto, jonka piirissä kukin voi olla lähtijä, mutta myös lähettäjä.

Lähetystyöntekijöinä toimii eri ammattien harjoittajia kuten mm. pappeja, diakonia- ja nuorisotyöntekijöitä, terveydenhuollon henkilöstöä, opettajia sekä tekniikan ja maanviljelyksen asiantuntijoita. Määräaikaisen tehtävän päätyttyä lähetystyöntekijä palaa kotimaahansa. Kotiseurakunnallasi saattaa olla oma nimikkolähetti. Hän on työssä yleensä määräaikaisesti ja saatat kohdata hänet myöhemmin vaikkapa ohjaajana nuortenillassa.

Lähestystyöhön voi osallistua esimerkiksi kummilapsitoiminnan tai vapaaehtoistyön kautta. Kotimaassa on mahdollista muun muassa kerätä lähetystyön kautta kohdemaahan vietäviä lahjoituksia. Lahjoituksen ei ole aina oltava rahaa. Myös käyttökelpoiset vaatteet ja tavarat otetaan mielellään vastaan esimerkiksi lähetyskirpputorien ja seurakuntien kautta.

Lähetystyö voi olla lukemaan opettamista.