37.4 Länsirannikko

Väkiluvultaan suurin osavaltio Kalifornia ja sen pääkaupunki Sacramento sijaitsevat Yhdysvaltain lounaisosassa. Suurimmat kaupungit San Francisco, San Jose, San Diego ja Los Angeles muodostavat megalopolin eli miljoonakaupunkien jättimäisen yhteensulautuman, SanSanin.

Kuuluisin kaupungeista on Yhdysvaltojen toiseksi suurin kaupunki Los Angeles, joka sijaitsee aivan San Andreaksen siirroksen lähellä. Siirros on erittäin maanjäristysherkkää aluetta, ja viimeksi vuonna 2004 Los Angelesissa oli voimakas järistys, joka aiheutti miljardiluokan vahingot. San Franciscossa samainen San Andreaksen siirros aiheutti tuhoisan järistyksen vuonna 1906, jonka seurauksena kaupunki tuhoutui lähes kokonaan ja neljännesmiljoona ihmistä jäi kodittomiksi.


Golden Gate on viisi kilometriä pitkä silta San Franciscossa.

Los Angelesin tunnetuin kaupunginosa Hollywood, on kuuluisa filmiteollisuudestaan ja sen vuosittaisesta Oscar-gaalasta, jossa palkitaan elokuvantekijöitä ja näyttelijöitä. Elokuvateollisuus keskitettiin sinne1900-luvun alussa, koska siihen aikaan välttämättömiin ulkokuvauksiin oli riittävästi aurinkoisia päiviä vuodessa. Näiltä ajoilta on säilynyt myös kiinalainen teatteri, jonka ohi kulkevan Hollywood Boulevardin Walk of Famella voit löytää filmialan entisten ja nykyisten tähtien nimet ikuistettuna betoniin.

Vaikka Kalifornian välimerenilmasto on erittäin suotuisa hedelmien, kuten viinirypäleiden, sitrushedelmien sekä pähkinöiden ja tomaattien, kasvattamiseen, niin vedestä on kuitenkin jatkuva pula. Sitä joudutaan nostamaan Coloradojoesta viljelmien kasteluun ja talousvedeksi, ja kuivina kausina vesi joessa käy todella vähiin. Tällöin veden käyttöä joudutaan rajoittamaan eivätkä asukkaat saa esimerkiksi pestä autojaan kotipihallaan eivätkä vaihtaa uima-altaisiinsa vettä.


Yhdysvaltojen megalopolit, joissa monet suurkaupungit ovat kasvaneet kiinni toisiinsa.