36.6 Kanadan rannikkoseutu ja eteläosat

Suuren pinta-alansa vuoksi Kanadan luonnonolot ovat hyvin vaihtelevat. Länsirannikolle ovat tyypillisiä Kordillieerien vuoriston kapeat ja jyrkät merenlahdet. Valtamereltä päin saapuva Alaskan merivirran kosteus on synnyttänyt vuoriston merenpuoleisille rinteille rehevän metsävyöhykkeen, jossa kasvaa jättimäisiä havupuita. Vuoriston keskellä olevissa laaksoissa ilmasto on leuto ja maaperä erittäin hedelmällinen. Kastelun avulla laaksoissa voidaan viljellä hedelmiä, viiniä ja vihanneksia.

Länsirannikon suurin kaupunki on Vancouver, jota pidetään yhtenä maailman miellyttävimmistä kaupungeista asua. Syynä ovat leuto ilmasto, upeat maisemat ja monipuolinen kaupunkielämä. Se on samalla myös metsäteollisuuden keskuspaikka.


Vancouver.

Vuoriston itäpuolella levittäytyvät Suuret tasangot (The Great Plains), jotka ulottuvat myös Yhdysvaltain puolelle. Alueella kasvaa enimmäkseen heinäaroa. Länsiosat ovat kuivempia ja siellä keskitytäänkin karjanhoitoon, kun taas hedelmällisemmässä itäosassa vehnän viljely on tuottoisampaa. Viljatuotteiden jalostuksen keskuspaikka on Winnipeg ja karjanhoitoalueen puolestaan Calgary.

Ainoastaan seitsemän prosenttia Kanadasta on viljeltyä maata, ja väestöstä vain pari prosenttia toimii maatalouden parissa. Koska maan asukasluku on pieni ja tuotantokeinot tehokkaat, suuri osa tuotannosta liikenee kuitenkin myyntiin asti.


Calgary.