Tehtävät

03/1. Maapallon harvaan asutut alueet (kopio)

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Rasti harvaan asutut alueet.

Sahara
Kalifornia
Amazonaksen sademetsä
Saksa

Etelämanner
Itä-Kiinan alangot
Himalaja
Intia
Lappi

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

03/1. Maapallon harvaan asutut alueet

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Rasti harvaan asutut alueet.

Sahara
Kalifornia
Amazonaksen sademetsä
Saksa

Etelämanner
Itä-Kiinan alangot
Himalaja
Intia
Lappi

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

03/2. Suuren tiheyden valtiot

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Tarkastele linkkiä. Mikä on selityksenä Monacon, Singaporen ja Vatikaaninvaltion hyvin suureen asukastiheyteen?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

03/3. Tee kysymyksiä

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Tee kysymyksiä maapallon asuttamisesta, kirjaa myös vastaukset.

Esitä kysymykset muille.
Esimerkiksi: "Miksi Saharassa asuu vain vähän asukkaita?" Vastaus: "Koska siellä ei pystytä tuottamaan lainkaan ruokaa".

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

03/4. Amerikan asuttaminen

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Lue oheinen teksti ja tee muistiinpanot sen perusteella Amerikan asuttamisesta.

ge_7_leif_erikinpoika_shutterstock_18005518.jpgAmerikan manner pysyi jääkaudelta asti tuntemattomana alueena, vaikka viikinki Leif Eerikinpoika purjehti Atlantin yli mukanaan 35-henkinen miehistö ja rantautui oletettavasti Newfoundlandin tienoille 1000-luvun alussa. L'Anse aux Meadowsissa sijaitsevia viikinkiasutuksen jäänteitä pidetään hänen perustamanaan siirtokuntana ja myöhemmin myös hänen veljensä Thorvald purjehti samoille seuduille. Viikinkien tarinat uudesta mantereesta unohtuivat kuitenkin vuosisatojen aikana.

Vuonna 1492 italialainen Kristoffer Kolumbus etsi läntistä meritietä Intiaan Espanjan kuninkaan toimeksiannosta. Laivoja oli kolme; Santa Maria, Nina ja Pinta ja miehistöön kuului 85 merimiestä. Lokakuun 12. päivä he näkivät maata ja rantautuivat Väli-Amerikan Bahamasaarille. Kolumbus luuli löytäneensä Intian ja kutsui kohtaamiaan asukkaita intiaaneiksi ja samasta syystä saaristo on yhä tänäkin päivänä Länsi-Intian saaristo. Kolumbus teki vielä kolme matkaa ja oli kuolemaansa asti vakuuttunut, että oli löytänyt meritien Intiaan.

Kolumbusten merimatkojen ja tarinoiden innostamina monet muutkin löytöretkeilijät purjehtivat yli Atlantin kartoittamaan uusia alueita. Amerigo Vespucci teki useita matkoja 1497–1502 ja häntä pidetäänkin Amerikan varsinaisena löytäjänä, koska hän ymmärsi, että kyseessä on täysin tutkimaton manner.

Kun Euroopasta tulleiden siirtolaisten määrä itärannikolla kasvoi, alkoivat he siirtyä mantereen sisäosiin. 1600-luvulla levittäytyminen oli vielä vähäistä mutta varsinkin 1800-luvun alussa asutus alkoi laajentua joka ilmansuuntaan. Intiaanien metsästysmaille ja niiden läpi kulkeville reiteille alkoi nousta siirtolaisten asutuksia, viljelyksiä ja laitumia. Uudisasukkaat toivat mukanaan tartuntatauteja, joita vastaan alkuperäisasukkailla ei ollut vastustuskykyä. Tällaisia sairauksia olivat isorokko, vesirokko ja kolera. Taudit saattoivat tappaa kokonaisia kyliä. Varovaisten arvioiden mukaan uudet taudit tappoivat Pohjois- ja Etelä-Amerikan intiaaneista ainakin 40 %, jotkut ovat esittäneet niinkin hurjia lukuja kuin 80 %.
ge_7_reservaatti_shutterstock_107986757.jpg
Asutuksen jatkuva leviäminen, maiden anastaminen ja biisonien joukkoteurastus, joka toteutettiin kongressin päätöksellä, johtivat intiaanisotiin. Yleensä kahakoissa yksittäiset heimot tai jopa pelkät kylät taistelivat Yhdysvaltain ratsuväkeä vastaan, mutta kuuluisimmassa Little Big Hornin taistelussa 1876 intiaanipäälliköt Tasunka Witko ja Tatanka Lyotake eli tutummin Hullu Hevonen ja Istuva Härkä, johtivat siouxeista, cheyenneistä ja arapahoista koottua joukkiota tuhotessaan George A. Custerin 7. ratsuväkirykmentin. Vähitellen suuret päälliköt kuitenkin vangittiin tai he saivat surmansa taisteluissa. Viimeinen yhteenotto oli 1890 Wounded Kneessä, jossa arvioiden mukaan kuoli 150-300 siouxia, joukossa myös naisia ja lapsia. Tapaus huononsi vuosikymmeniksi Yhdysvaltain hallituksen ja siouxien välejä.

Asuinalueiltaan pois häädetyt intiaanit oli siirretty reservaatteihin, jotka olivat yleensä syrjäisiä ja maaperältään köyhiä seutuja. Suurin osa Pohjois-Amerikan noin 3 miljoonasta intiaanista asuu yhä näillä alueilla. Viime vuosikymmeninä monet ovat alkaneet arvostaa yhä enemmän sukujuuriaan ja pyrkineet kohentamaan elinolojaan. 1990-luvulla Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton pyysi julkisesti anteeksi intiaanien saamaa kohtelua etenkin 1800-luvulla.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

03/5. Väli-ja Etelä-Amerikan intiaanit

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

ge_7_machu_picchu_shutterstock_94279336.jpgLue oheinen teksti ja tee muistiinpanot Väli- ja Etelä-Amerikan korkeakulttuureista ja niiden tuhoutumisesta.

Väli- ja Etelä-Amerikan alangoilla eli ennen eurooppalaisten tuloa toisistaan eristäytyneitä intiaaniheimoja, jotka saivat toimeentulonsa alueesta riippuen kalastuksesta, metsästyksestä, keräilytaloudesta ja myöhemmin myös maanviljelystä. Kastelumenetelmien kehittyessä maasta saatava sato riitti yhä suuremmalle määrälle ihmisiä ja tämä johti vähitellen kaupunkien syntyyn.

1300-luvulle tultaessa Meksikon atsteekit ja Andien inkat olivat rakentaneet voimakkaita ja hyvin järjestäytyneitä korkeakulttuureita, joita voidaan pitää jopa valtioina. Kummankin heimon menestys perustui tehokkaaseen maanviljelyyn ja voimakkaaseen armeijaan, jolla pidettiin kurissa kilpailevat heimot. Meksikossa oli ollut myös kolmas korkeakulttuuri eli mayat, jotka olivat lähes kokonaan hävinneet jo 500 vuotta ennen löytöretkiä. Vain rauniokaupungit olivat jäljellä ja niitä tutkimalla on saatu selville, että mayoilla oli kirjoitusjärjestelmä ja he laativat tarkkoja kalentereita. Kulttuurin häviämisen syiksi on epäilty kulkutauteja, nälänhätää tai sotia.

Intiaanivaltakuntien luultiin olevan tarumaisen rikkaita ja tämä seikka houkutteli mantereelle espanjalaisia valloittajia eli konkistadoreja. Heidän päämääränsä uudella mantereella oli: "palvella Jumalaa ja Hänen majesteettiaan, tuoda valoa niille, jotka pimeässä vaeltavat ja rikastua".

Hernan Cortes johti sotaretkeä atsteekkeja vastaan vuosina 1519–1521 ja hänellä oli apunaan tuhansia atsteekkien vihollisheimojen miehiä. Atsteekkivaltion pääkaupunki Tenochtitlania piiritettiin ja vesiyhteys sinne katkaistiin. Kuukausia kestänyt piiritys ja espanjalaisten mukanaan tuomat taudit heikensivät kaupungin puolustajia ja lopulta pitkien taistelujen jälkeen viimeinen intiaanipäällikkö Cuauhtémoc antautui. Henkiin jääneitä käännytettiin väkisin kristinuskoon, heidän omaisuutensa otettiin espanjalaisten haltuun ja heistä tehtiin orjia pelloille ja kaivoksiin.

Samoja menetelmiä käytti Francisco Pizarro inkavaltion kukistamisessa 1532. Hänen toimensa olivat niin julmia, että monet heimot nousivat myöhemmin kapinaan ja Andien alue pysyi pitkään levottomana. Viimeinen kapinoinut inkahallitsija teloitettiin 1572 ja vielä jopa vuonna 1780 alueella elävät inkojen jälkeläiset nousivat vastarintaan. Inkavaltion pääkaupunki Machu Picchu säästyi konkistadorien tuhotöiltä vaikean sijaintinsa ansiosta ja se löydettiin lähes koskemattomana vasta 1911.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

03/6. Suuri asutuskeskittymä (ryhmäpalautuskansio)

Valitkaa yksi suurista asutuskeskittymistä.
Kertokaa alueen kaupungeista, ihmisten elinkeinoista jne.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.