5.3 Euroopan maissa on kymmeniä miljoonia siirtolaisia


Muuttoliike on väestön siirtymistä toiselle alueelle. Kun ihminen muuttaa vakituisesti toiseen maahan, häntä kutsutaan siirtolaiseksi. Tällainen muutto on vapaaehtoiseksi tulkittavaa. Monet lähtevät kotimaastaan esimerkiksi paremman työn, palkan, palveluiden tai perhesyiden vuoksi tarkoituksena yleensä viipyä maassa pidempään.

Pakolaiset joutuvat muuttamaan kotimaastaan, koska pelkäävät joutuvansa vainotuiksi esimerkiksi rodun, uskonnon, kansallisuuden tai poliittisen mielipiteen vuoksi. Oli lähdön syy mikä tahansa, näkyvät nämä muuttajat kohdemaan katukuvassa ja tilastoissa.

Esimerkiksi Suomi ottaa sopimusten perusteella vuosittain tuhansia pakolaisia vastaan. Suomeen on tullut pakolaisia muun muassa Afganistanista, Somaliasta, Irakista ja Syyriasta.

Turvapaikanhakijaksi kutsutaan henkilöä, joka hakee suojelua ja oleskeluoikeutta vieraasta valtiosta. Turvapaikanhakija ei siis ole pakolainen. Jos turvapaikanhakijalle myönnetään pakolaisen asema tai oleskelulupa jollakin perusteella, hän saa jäädä Suomeen.


Eurooppaan tuli vuonna 2015 valtava määrä pakolaisia Aasiasta ja Afrikasta.