3.1 Koulutyön suunnittelu

Aina kannattaa yrittää!

shutterstock_157097042_opo_p.jpgAseta itsellesi riittävän korkeat tavoitteet, usko itseesi ja unelmiisi.

Olet opiskellut kuusi vuotta peruskoulussa ja sinun oletetaan oppineen lukemisen, laskemisen lisäksi muun muassa huolehtimaan koulutarvikkeistasi. Muistat ottaa riittävästi kyniä kouluun, kumin, harpin, viivaimen tai laskimen. Olet oppinut tulemaan toimeen muiden oppilaiden ja opettajien kanssa, pitämään huolta henkilökohtaisesta hygieniastasi, tekemään annetut tehtävät ja noudattamaan koulun sääntöjä sekä tulemaan ajoissa kouluun.

Kolme vuotta yläkoulussa kuluu nopeasti! Tänä aikana kehityt sekä henkisesti että fyysisesti isoin harppauksin, tytöstä naiseksi tai pojasta mieheksi. Tämä kehitysvaihe vaatii useimmiten lisää ravintoa, lepoa ja ymmärrystä siitä, mitä nuoruuteen kuuluu.

Koulun lisäksi pitää olla aikaa perheelle, harrastuksille ja ystäville.

Yläkoulussa sinulla on enemmän vapauksia, mutta myös vastuuta omasta opiskelustasi. Säännöllinen koulutyö näkyy arvosanoissasi, siksi kannattaa opetella myös suunnittelemaan ajankäyttöäsi. Sen avulla aikaasi jää myös muille mukaville ja tärkeille asioille.

Jo seitsemännen luokan arvosanat ovat tärkeitä, sillä ne luovat pohjan seuraaville kahdelle vuodelle. Taito- ja taideaineiden numeroista kolmea painotetaan jatko-opintoihin haettaessa ja ne kaikki vaikuttavat keskiarvoosi yhdeksännellä luokalla. Ne valinnaiset aineet, jotka muodostavat yhtenäisen, vähintään kahden vuosiviikkotunnin oppimäärän, arvioidaan numeroin. Oppimäärältään alle kaksi vuosiviikkotuntia käsittävät valinnaiset aineet ja tällaisista oppimääristä koostuvat kokonaisuudet arvioidaan sanallisesti. Mikäli sanallisesti arvioitu valinnainen aine katsotaan jonkin yhteisen aineen syventäviksi opinnoiksi, sen suoritus voi korottaa kyseisen oppiaineen arvosanaa.