3.4 Oppimisvaikeudet

Yleistä oppimisvaikeuksista

Oppimisvaikeudet ovat melko yleisiä. Olet jo varmaan huomannutkin, että toiset luokkasi oppilaista oppivat todella nopeasti esimerkiksi matemaattiset asiat, mutta toisilta vaatii paljon aikaa ymmärtää samat asiat. Osalle oppilaista on vaikeuksia kirjoittamisessa ja lukeminenkin saattaa olla hidasta. Puheen tuottaminen on joillekin ongelmallista ja toiset etsivät vielä R:ää tai S:ää. Tämäkin on yksi asia, joka erottaa meidät toisista ja se pitää oppia hyväksymään. Meillä jokaisella on omat vahvuudet ja heikkoudet.

Olet jo oppinut paljon motivaatiosta, muistista ja erilaisista oppimistekniikoista. Aivojumppa, miellekartat, rentoutuminen ja musiikki auttavat ja tehostavat opiskelua. Oppimisen perusedellytyksiin kannattaa kiinnittää huomiota. Lisäksi uni, ravinto ja ympäristön olosuhteilla on suuri merkitys. Opettele itsellesi parhaimpien keinojen käyttöä, tee vaikka ennen matematiikan koetta mielessäsi löysää kahdeksikkoa ja nostele jalkoja ristiin käsiesi kanssa, hiero korviasi jne.

Oppimisvaikeudet saattavat tulla laajemmin esille vasta yläkoulussa tai lukiossa, kun tietomäärä kasvaa, asiat opetetaan nopeammin ja sinua opettaa useampi opettaja. Erityisopettaja ja opettajat osaavat tunnistaa oppimisvaikeuksia ja heiltä saat myös neuvoja ja ohjeita eri oppiaineiden opiskeluun. Lisätietoa voit hankkia verkosta ja kirjastoista.

Lukihäiriössä lukeminen ja kirjoittaminen on hidasta ja vaikeaa, kirjoitusvirheitä on paljon. Lukihäiriöstä ja muista jo sinulla tiedossa olevista oppimisen ongelmista kannattaa aina kertoa uusille opettajillesi. Saatat saada mm. lisäaikaa kokeeseen, tukiopetusta pienemmässä ryhmässä, muistiinpanot monisteina tai sinulle tilataan äänikirjoja. Lukihäiriötä voidaan hoitaa ja oppimistuloksia saadaan parannettua erityisopetuksessa, puheterapiassa, aktiivisella kotityöllä sekä huolehtimalla siitä, että oppimisen peruslähtökohdat ovat kunnossa.

Oppimisvaikeus ei tarkoita sitä että olisit muita tyhmempi tai laiskempi. Oppimisvaikeus vaatii sinulta enemmän suunnitelmallista ja säännöllistä opiskelua. On tärkeää, että päätät oppia asian, uskot itseesi etkä luovuta liian helpolla. Tee itsellesi pienet tavoitteet. Palkitse itsesi saavutettuasi tavoitteen. Pyörällä ajon oppiminenkin vaatii yleensä muutaman kuperkeikan.

Tyypillisesti oppimisen ongelmia esiintyy:
  • lukemisessa
  • luetun ymmärtämisessä
  • kirjoittamisessa
  • matematiikassa
  • avaruudellisessa hahmottamisessa
  • suuntien hahmottamisessa
  • ajan hahmottamisessa
  • motoriikassa
  • keskittymisessä ja tarkkaavaisuudessa
Oppimisvaikeuksien kanssa oppii selviämään, apua ja erilaisia apuvälineitä on kehitetty paljon. Hae rohkeasti apua! Koulussasi erityisopettaja on tämän alan erityistuntija. Koulupsykologi tai joskus myös erityisopettaja voi tehdä testauksia mm. lukihäiriöstä. Mitä aiemmin saat apua, sen parempi!

Oppimista vaikeuttavat ongelmat ja esteet voivat liittyä myös opiskelumotivaatioon, asenteisiin opittavaa asiaa, koulua tai opettajaa kohtaan. Lozanovin mukaan oppimiselle on kolme pääasiallista estettä:

  1. Kriittis-looginen: "Koulussa ei ole helppoa, joten miten oppiminen voisi olla hauskaa ja helppoa?"
  2. Intuitiivis-emotionaalinen: "Olen tyhmä, joten en pysty tuohon"
  3. Kriittis-moraalinen: "Opiskelu on kovaa työtä, joten minun on turha yrittääkään"

Ihmisen myönteinen käsitys itsestä, omista kyvyistään ja taidoistaan sekä hyvä itsetunto vaikuttavat oppimiskykyyn. Stressi, huono itsetunto ja negatiiviset käsitykset itsestä oppijana synnyttävät kielteisiä asenteita oppimista kohtaan.

On tärkeää, että huomaat omat (kielteiset) asenteet ja ymmärrät niiden olevan erillään uusista opittavista asioista.

Kertaa tarvittaessa luku 2. Oppimisen perusedellytykset.