Kuun liikkeet

Kuu on lähin avaruuskappaleemme.

Muillakin planeetoilla ja jopa asteroideilla on kuita.

Kuu heijastaa auringonvaloa Maahan. Kuun kierto Maan ympäri kestää noin kuukauden. Kuu sattuu pyörähtämään itsensä ympäri juuri sellaista vauhtia, että näemme Kuusta aina vain saman puolen.

Maan, Kuun ja Auringon sijainti vaikuttaa siihen, kuinka paljon valoa Maahan heijastuu. Uusikuu (1) ei heijasta valoa juuri lainkaan.

Täysikuu (5) taas heijastaa valoa koko pyöreällä puoliskollaan. Muissa kohdissa valoa heijastuu vain osittain, ja Kuu erottuu taivaalla sirppinä, puolikkaana tai vajaana pyörylänä.

Kuun vaiheiden muistisääntö on se, että D-kirjaimen muotoinen Kuu kasvaa ja C-sirppi pienenee.

Toisinaan Kuu sattuu Auringon ja Maan väliin. Osa Maasta jää silloin Kuun varjoon. Sitä kutsutaan auringonpimennykseksi. Varjon keskellä on pimein kohta eli täydellinen auringonpimennys (kuva oikealla alhaalla). Auringonpimennystä saa katsoa vain erityisellä aurinkokalvolla tai kaikkein tummimmalla hitsarin lasilla. Muuten silmät voivat vahingoittua.

Toisinaan Kuu jää maapallon varjoon. Silloin puhutaan kuunpimennyksestä. Kuunpimennyksessä Kuu ei ole musta vaan oranssi, sillä jonkin verran valoa siitä pääsee heijastumaan.