Yhteenveto ja itsearviointi

Yhteenveto

Kondensaattori

  • Kondensaattori on komponentti, johon voidaan varastoida sähkövarausta. Kondensaattori voidaan ladata kytkemällä se jännitelähteeseen. Latautuminen tapahtuu aluksi nopeasti, eli virta on suuri. Kondensaattorin varauksen kasvaessa sen päiden välinen jännite kasvaa ja alkaa hidastaa latautumista. Tyypilliset latauskäyrät ovat alla.



  • Kondensaattorin sähkövaraus voidaan määrittää varautumisen sähkövirran integraalina ajan suhteen eli virran kuvaajan rajaamana pinta-alana.

  • Kondensaattoriin mahtuu sitä suurempi sähkövaraus, mitä suuremmalla jännitteellä sitä ladataan. Varauksen ja jännitteen suhde riippuu kondensaattorista, ja sitä kutsutaan kapasitanssiksi: [[$C=\dfrac{Q}{U}$]].

  • Kondensaattori ladataan ja puretaan yleensä etuvastuksen kautta. Mitä suurempi on vastuksen resistanssi, sitä hitaammin lataus ja purku tapahtuvat ja sitä pienempi on virran huippuarvo.
  • Kondensaattoreita tarvitaan esimerkiksi lyhytaikaisten virtapiikkien tuottamiseen sekä säätelemään, tuottamaan tai vastaanottamaan sähkömagneettisen säteilyn signaaleja.

  • Kondensaattorin energia riippuu sen sähkövarauksesta ja jännitteestä:  [[$ E=\dfrac{1}{2}QU^2$]].


Diodi

  • Diodi on komponentti, joka päästää virtaa lävitseen vain yhteen suuntaan.
  • Diodissa on pn-liitos, jossa on kaksi erityyppistä puolijohdetta liitettynä toisiinsa. Toisessa varauksenkuljettajina toimivat aukot (p-tyyppi) ja toisessa elektronit (n-tyyppi). Virta kulkee pn-liitoksen yli vain, jos n-puoli on kytkettynä jännitelähteen negatiiviseen napaan.

  • Diodi päästää virtaa lävitseen vain yhteen suuntaan, päästösuuntaan. Jotta virta kulkee, jännitteen on ylitettävä diodille ominainen kynnysjännite. Diodin kytkeminen estosuuntaan liian suureen jännitteeseen tai liian suuren virran kulkeminen diodin läpi rikkoo diodin.
  • Diodin läpi kulkeva virta kasvaa hyvin suureksi, kun jännite ylittää kynnysjännitteen. Siksi diodi kytketään yleensä vastuksen kanssa sarjaan. Vastus rajoittaa virtaa ja sitä kutsutaan etuvastukseksi.
  • LED on diodi, jossa elektronien siirtyminen pn-liitoksen yli vapauttaa energiaa, joka nähdään valona.
  • Diodia käytetään esimerkiksi muuttamaan vaihtovirtaa tasavirraksi tai loogisena porttina.

6. Testaa osaamisesi! (Maks. 15 p.)

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Ratkaise tehtävät 1 ja 2 vaiheittain ja perustellen. Tämän jälkeen pisteytä ratkaisusi malliratkaisun perusteella.

1. Kondensaattori ladattiin kytkemällä se sarjaan pariston ja vastuksen kanssa. Pariston napajännite oli 8,0 V. Tämän jälkeen paristo poistettiin ja piiri kytkettiin yhtenäiseksi, jolloin kondensattorin varaus purkautui. Piirissä mitattiin kuvaajan mukainen sähkövirta.

  1. Miten latautumissähkövirta riippuu pariston jännitteestä [[$U$]], kondensaattorin kapasitanssista [[$C$]] ja vastuksen resistanssista [[$R$]]? Vastaa perustellen. (6 p.)
  2. Määritä latautumisvirran perusteella kondensaattorin kapasitanssi ja vastuksen resistanssi. (4 p.)



Näytä ratkaisu

Ratkaisuni pistemäärä:


2. Ledi, jonka kynnysjännite on 1,7 V, kytketään pariston ja etuvastuksen kanssa niin, että ledi valaisee. Vastuksen resistanssi on 75 Ω ja jännitelähteen jännite 4,5 V.

  1. Esitä piirikaavio kytkennästä. (2 p.)
  2. Laske ledin sähkövirran suuruus. (3 p.)


Näytä ratkaisu

Ratkaisuni pistemäärä:


Tallenna vastauksesi. Testin maksimipistemäärä on 15 p.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen