2.7 Laaja-alainen osaaminen

2.7 Laaja-alainen osaaminen

Varhaiskasvatuksessa luodaan pohjaa lasten laaja-alaiselle osaamiselle. Laaja-alainen osaaminen muodostuu tietojen, taitojen, arvojen, asenteiden ja tahdon kokonaisuudesta. Osaaminen tarkoittaa myös kykyä käyttää tietoja ja taitoja sekä toimia tilanteen edellyttämällä tavalla. Tietojen ja taitojen käyttämiseen vaikuttavat lasten omaksumat arvot ja asenteet sekä tahto toimia. Laaja-alaisen osaamisen tarve nousee ympäröivän maailman muutoksista. Ihmisenä kasvaminen, opiskelu, työnteko sekä kansalaisena toimiminen nyt ja tulevaisuudessa edellyttävät tiedon- ja taidonalat ylittävää ja yhdistävää osaamista. Laaja-alaisen osaamisen kehittyminen edistää lasten kasvua yksilöinä ja yhteisönsä jäseninä. Osaamisen kehittyminen alkaa varhaislapsuudessa ja jatkuu läpi elämän. Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet kulkevat jatkumona varhaiskasvatussuunnitelman perusteista esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteisiin. Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet ovat ohjanneet tämän asiakirjan valmistelua, ja ne tulee ottaa huomioon paikallisissa varhaiskasvatussuunnitelmissa.

 

Laadukas pedagoginen toiminta vahvistaa lasten laaja-alaista osaamista. Laaja-alaisen osaamisen kehittymiseen vaikuttaa se, miten varhaiskasvatuksessa toimitaan, miten eri oppimisympäristöjä käytetään sekä miten lasten hyvinvointia ja oppimista tuetaan. Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet otetaan huomioon toimintakulttuurin ja oppimisympäristöjen kehittämisessä sekä kasvatuksessa, opetuksessa ja hoidossa. Luvussa 4.5 kuvattujen oppimisen alueiden tehtävänä on edistää lasten laaja-alaista osaamista.

 

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa kuvataan kuusi toisiinsa liittyvää laaja-alaisen osaamisen osa-aluetta:

  • ajattelu ja oppiminen
  • kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu
  • itsestä huolehtiminen ja arjen taidot
  • monilukutaito
  • digitaalinen osaaminen
  • osallistuminen ja vaikuttaminen.

 

Seuraavaksi kuvataan, mitä laaja-alaisen osaamisen eri osa-alueilla tarkoitetaan. Lisäksi määritellään varhaiskasvatuksen tehtävä kullakin osa-alueella.

 

Ajattelu ja oppiminen

Ajattelun ja oppimisen taidot kehittyvät vuorovaikutuksessa muiden ihmisten ja ympäristön kanssa ja muodostavat perustan muun osaamisen kehittymiselle ja elinikäiselle oppimiselle. Tiedon hankinta, jäsentäminen ja uuden luominen edellyttävät luovaa ja kriittistä ajattelua, jonka perustaa luodaan varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksen tehtävä on tukea lasten ajattelun ja oppimisen taitoja.

 

Lasten ajattelu ja oppiminen kehittyvät monipuolisten ja merkityksellisten kokemusten avulla. Ihmettelylle, oivaltamiselle sekä oppimisen ilolle tulee olla tilaa. Leikissä lapsilla on mahdollisuus käyttää mielikuvitustaan ja luovuuttaan, kokeilla yhdessä ideoitaan ja tutkia maailmaa. Lasten taitoja jäsentää, nimetä ja kuvata ympäristöä ja sen ilmiöitä tuetaan lasten iän ja kehityksen mukaisesti. Lapsia rohkaistaan kysymään ja kyseenalaistamaan. Heidän kanssaan iloitaan onnistumisista ja opetellaan kannustamaan toisia. Lapsia kannustetaan myös sinnikkyyteen ja olemaan lannistumatta epäonnistumisista sekä keksimään ratkaisuja eri tilanteissa. Heitä ohjataan suuntaamaan ja ylläpitämään tarkkaavaisuuttaan. Päivittäinen, riittävä fyysinen aktiivisuus tukee lasten ajattelua ja oppimista. Toiminnan pedagoginen dokumentointi (luku 4.2) sekä yhteinen pohdinta auttavat lapsia havaitsemaan oppimistaan ja tunnistamaan vahvuuksiaan. Tämä vahvistaa lasten uskoa omiin kykyihinsä.

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu

Lapset kasvavat kulttuurisesti, kielellisesti ja katsomuksellisesti moninaisessa maailmassa. Tämä korostaa sosiaalisten ja vuorovaikutustaitojen sekä kulttuurisen osaamisen merkitystä. Osaamiseen kuuluu taito kuunnella, tunnistaa ja ymmärtää eri näkemyksiä sekä kyky reflektoida omia arvoja ja asenteita. Vuorovaikutustaidoilla sekä kyvyllä ilmaista itseään ja ymmärtää muita on tärkeä merkitys identiteetille, toimintakyvylle ja hyvinvoinnille. Toimiva vuorovaikutus erilaisista kulttuuri- ja katsomustaustoista tulevien ihmisten kanssa edellyttää oman ja muiden kulttuurin ja katsomuksellisen taustan ymmärtämistä ja kunnioittamista. Varhaiskasvatuksen tehtävä on edistää lasten kulttuurista osaamista sekä heidän vuorovaikutus- ja ilmaisutaitojaan.

 

Lapsia rohkaistaan tutustumaan toisiin ihmisiin, kieliin ja kulttuureihin. Henkilöstö toimii mallina lapsille toisten ihmisten sekä kielellisen, kulttuurisen ja katsomuksellisen moninaisuuden myönteisessä kohtaamisessa. Lapsia ohjataan ystävällisyyteen ja hyviin tapoihin. Yhteistyöhön perustuva toiminta luo mahdollisuuksia harjoitella vuorovaikutus- ja ilmaisutaitoja eri tilanteissa ja erilaisten ihmisten kanssa. Lasten kanssa harjoitellaan asettumista toisen asemaan, opetellaan tarkastelemaan asioita eri näkökulmista sekä ratkaisemaan ristiriitatilanteita rakentavasti. Tämä vahvistaa lasten sosiaalisia taitoja. Lapsia tuetaan kulttuuri-identiteettien rakentamisessa. Varhaiskasvatuksessa saadut kokemukset, tiedot ja taidot kulttuuriperinnöstä vahvistavat lapsen kykyä omaksua, käyttää ja muuttaa kulttuuria. Esimerkiksi leikit, ruokailuhetket ja juhlat tarjoavat tilaisuuksia jakaa kokemuksia erilaisista perinteistä ja tavoista. Lapsia tuetaan myönteisen suhteen luomisessa moninaiseen ympäristöön.

 

Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot

Itsestä huolehtimiseen, terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät taidot ovat kaikille tärkeitä. Varhaiskasvatuksen tehtävä on vahvistaa lasten hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyviä taitoja sekä ohjata heitä tekemään kestävän elämäntavan mukaisia valintoja. Varhaiskasvatuksessa tuetaan lasten myönteistä suhtautumista tulevaisuuteen.

 

Lasten itsenäisyyden asteittaista lisääntymistä tuetaan. Lapsia autetaan ja heitä kannustetaan pyytämään apua sitä tarvitessaan. Lasten kanssa harjoitellaan erilaisia taitoja kuten pukeutumista, ruokailua sekä henkilökohtaisesta hygieniasta ja omista tavaroista huolehtimista. Lapsia ohjataan toimimaan vastuullisesti ja turvallisesti varhaiskasvatuksen oppimisympäristöissä, kuten lähiluonnossa ja liikenteessä. Lasten kanssa käsitellään heidän hyvinvointiaan edistäviä asioita kuten levon, ravinnon, liikunnan ja mielen hyvinvoinnin merkitystä. Lapsia autetaan tunteiden ilmaisussa ja itsesäätelyssä. Lasten tunnetaidot vahvistuvat, kun heidän kanssaan opetellaan havaitsemaan, tiedostamaan ja nimeämään tunteita. Lapsia ohjataan myös kunnioittamaan ja suojelemaan omaa ja toisten kehoa.

Monilukutaito

Monilukutaitoa tarvitaan lasten ja perheiden arjessa, vuorovaikutuksessa sekä yhteiskunnallisessa osallistumisessa. Monilukutaito edistää lasten kasvatuksellista ja koulutuksellista tasa-arvoa. Varhaiskasvatuksen tehtävänä on tukea näiden taitojen kehittymistä.

Monilukutaito on kulttuurisesti moninaisten viestien ja ympäröivän maailman ymmärtämisen sekä vuorovaikutuksen näkökulmasta keskeinen perustaito. Monilukutaidolla tarkoitetaan erilaisten viestien tulkinnan ja tuottamisen taitoja. Monilukutaidon perustana on laaja tekstikäsitys, jonka mukaan erilaiset tekstit voivat olla muun muassa kirjoitetussa, puhutussa, audiovisuaalisessa tai digitaalisessa muodossa. Siihen sisältyy erilaisia lukutaitoja kuten kuvanlukutaito, numeerinen lukutaito, medialukutaito ja peruslukutaito. Monilukutaito liittyy kiinteästi ajattelun ja oppimisen taitoihin. Lasten kanssa nimetään asioita ja esineitä sekä opetellaan erilaisia käsitteitä. Lapsia innostetaan tutkimaan, käyttämään ja tuottamaan viestejä erilaisissa, myös digitaalisissa, ympäristöissä. Monilukutaitoisiksi kehittyäkseen lapset tarvitsevat aikuisen mallia sekä rikasta tekstiympäristöä, lasten tuottamaa kulttuuria sekä lapsille soveltuvia kulttuuripalveluja.

Digitaalinen osaaminen

Digitaalisuus on osa yhteiskuntaa, jossa lapsi kasvaa. Digitaalista osaamista tarvitaan ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa, yhteiskunnassa toimimisessa ja oppimisessa. Digitaalisen osaamisen vahvistaminen edistää lasten koulutuksellista tasa-arvoa. Varhaiskasvatuksen tehtävänä on yhteistyössä kotien kanssa tukea lapsen ymmärrystä digitaalisuudesta.

Lasten kanssa tutkitaan ja havainnoidaan digitaalisuuden roolia arkielämässä. Digitaalisia välineitä, sovelluksia ja ympäristöjä hyödynnetään dokumentoinnissa, leikeissä, vuorovaikutuksessa, peleissä, tutkimisessa, liikkumisessa sekä taiteellisessa kokemisessa ja tuottamisessa. Mahdollisuudet harjoitella, kokeilla ja tuottaa sisältöjä itse ja yhdessä muiden lasten kanssa käyttäen apuna digitaalisia välineitä edistävät lasten luovan ajattelun ja yhteistoiminnan taitoja sekä monilukutaitoa. Henkilöstö ohjaa lapsia digitaalisten ympäristöjen monipuoliseen, vastuulliseen ja turvalliseen käyttöön.

Osallistuminen ja vaikuttaminen

Aktiivinen ja vastuullinen osallistuminen ja vaikuttaminen luovat perustan demokraattiselle ja kestävälle tulevaisuudelle. Tämä edellyttää yksilöltä taitoa ja halua osallistua yhteisön toimintaan sekä luottamusta omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Lasten oikeuksiin kuuluvat kuulluksi tuleminen ja osallisuus omaan elämään vaikuttavissa asioissa. Varhaiskasvatuksessa kunnioitetaan näitä demokratian toteutumisen keskeisiä periaatteita. Varhaiskasvatuksen tehtävä on tukea lasten kehittyviä osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja sekä kannustaa oma-aloitteisuuteen.

Lasten arvostava kohtaaminen, heidän ajatustensa kuunteleminen ja aloitteisiin vastaaminen vahvistavat lasten osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja. Lapset suunnittelevat, toteuttavat ja arvioivat toimintaa yhdessä henkilöstön kanssa. Samalla lapset oppivat vuorovaikutustaitoja sekä yhteisten sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitystä. Henkilöstö huolehtii siitä, että jokaisella lapsella on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa. Osallistumisen ja vaikuttamisen kautta lasten käsitys itsestään kehittyy, itseluottamus kasvaa ja yhteisössä tarvittavat sosiaaliset taidot muovautuvat.

 

Laaja-alainen osaaminen Äänekoskella

Ajattelu ja oppiminen

Lapsen ajattelu kehittyy positiivisessa ja kannustavassa ilmapiirissä, arjen pienissä hetkissä. Lapsen vahvuudet huomioidaan ja hän saa harjoitella rauhassa taitoja, joita ei vielä osaa. Lapsille luodaan salliva ilmapiiri, jossa on lupa yrittää ja erehtyä. Lasta kannustetaan kriittiseen ajatteluun ja rohkaistaan kyselemään ja esittämään omia mielipiteitä. Hänelle annetaan mahdollisuus oivaltaa asioita itse, ilman valmiita ja rajaavia ohjeita. Vuorovaikutus ja vertaisoppiminen tukevat lapsen oman ajattelun ja omatoimisuuden kehittymistä. Äänekoskella on käytössä tunne- ja turvataitoihin liittyviä sosiaalisen kasvatuksen ja opetuksen materiaaleja.

TUNNE- JA TURVATAITOJEN VUOSIKELLO VARHAISKASVATUKSEEN.docx

Varhaiskasvatuksessa laaditaan ryhmän varhaiskasvatussuunnitelmat, joita arvioidaan säännöllisesti. Esimerkiksi sähköinen dokumentointi, sadutus, leikin seuranta ja lapsen kanssa keskustelu ovat keinoja, joiden avulla arvioidaan lapsen ajattelun kehittymistä.

Liitteet:

 Ryhmän varhaiskasvatussuunnitelma

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu


Äänekosken varhaiskasvatuksessa henkilöstöllä tulee olla yhtenäiset arvot ja asenteet moninaisuuden hyväksymiseen. Avoin ja positiivinen asennoituminen lisää suvaitsevaisuutta ja luo pohjaa lasten tulevalle suhtautumiselle toisia ihmisiä kohtaan.

Henkilöstön oma toiminta, asenteet ja ammatilliset taidot vaikuttavat vuorovaikutuksen laatuun. Vuorovaikutuksessa on keskeistä sensitiivisyys sekä halu ja kyky toimia erilaisten perheiden kanssa. Osallistamalla perheitä tutustutaan erilaisiin kulttuureihin liittyviin tapoihin ja perinteisiin.

Lapsen tulee kokea olevansa tasavertainen muiden joukossa. Häntä rohkaistaan ilmaisemaan itseään ja tarvittaessa hänelle tarjotaan tukea vuorovaikutukseen ja ilmaisuun esim. kuvat, ilmeet, eleet, tukiviittomat, piirtäminen, tulkkaus. Lapsen kokemusmaailma rikastuu turvallisessa vuorovaikutuksessa.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot

Lapsen hyvinvointia ja itseohjautuvuutta arjessa tukevat selkeä päivärytmi, aikuisten tuki ja kannustaminen. Aikuinen on lapsen mukana arjen tilanteissa sanoittamassa, ohjaamassa ja mallintamassa toimintaa. Varhaiskasvatuksessa annetaan aikaa oppia uusia taitoja lapsen oman kehitystason mukaisesti. Päivärytmillä ja omatoimisuuteen kannustavalla ohjauksella taataan lapsen perustarpeet eli riittävä liikunta, lepo, monipuolinen ravinto, omasta hygieniasta ja omista tavaroista huolehtiminen ja sitä kautta terveellisiin elämäntapoihin kannustaminen.

Tunteiden nimeäminen ja tunnistaminen ovat tärkeä osa arjen taitoja. Hyvät tunne- ja turvataidot edesauttavat lasta suoriutumaan vuorovaikutus- ja oppimistilanteissa. Näitä taitoja harjoitetaan arjen toiminnan lomassa ja ohjatuissa pienryhmissä. 

Monilukutaito

Lasta ohjataan huomaamaan kuvallista ja kirjoitettua kieltä ympäristöstä. Lasta kannustetaan havainnoimaan ja tulkitsemaan toimintaympäristöä ja tuottamaan omaa ilmaisua erilaisin menetelmin. Aikuinen uskaltaa heittäytyä ja kokeilla uusia menetelmiä lasten kanssa rohkeasti ja avoimin mielin.

Digitaalinen osaaminen

Äänekosken varhaiskasvatuksessa lapsille tarjotaan mahdollisuus median käyttöön. Lasten kanssa käsitellään median monipuolisuutta ja opetellaan kriittistä ajattelua. Varhaiskasvattajia koulutetaan, jotta he voivat ohjata lapsia mediavälineiden turvalliseen, tavoitteelliseen ja monipuoliseen käyttöön. Varhaiskasvatuksen yksiköissä on nimetyt digitutorit, jotka tukevat henkilöstöä.

Osallistuminen ja vaikuttaminen

Äänekosken varhaiskasvatuksessa lapsi kohdataan aidosti, häntä kuunnellaan ja otetaan mukaan toiminnan suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Kiireetön, kannustava sekä turvallinen ilmapiiri vahvistavat lapsen itseluottamusta ja rohkaisevat ilmaisemaan mielipiteitä ja toiveita sekä ottamaan vastuuta. Varhaiskasvattajalla on merkittävä rooli osallisuuden mahdollistajana. Varhaiskasvattajalta edellytetään herkkyyttä, heittäytymiskykyä, joustavuutta ja ymmärrystä, jotta toiminta etenee lapsilähtöisesti.

Huoltajilla on mahdollisuus osallistua toimintaan erilaisten yhteisten tilaisuuksien ja tapahtumien muodossa. Lisäksi heitä rohkaistaan tuomaan esille omia toiveita, näkemyksiä ja ideoita toimintaan liittyen. Riittävällä tiedottamisella mahdollistetaan toiminnan avoimuus ja läpinäkyvyys, jolloin huoltajille tarjoutuu väylä vaikuttaa ja arvioida toimintaa.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä