2.5 Oppimiskäsitys

2.5 Oppimiskäsitys

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet on laadittu perustuen oppimiskäsitykseen, jonka mukaan lapset kasvavat, kehittyvät sekä oppivat vuorovaikutuksessa muiden ihmisten ja lähiympäristön kanssa. Oppimiskäsitys pohjautuu myös näkemykseen lapsesta aktiivisena toimijana. Lapset ovat synnynnäisesti uteliaita ja haluavat oppia uutta, kerrata ja toistaa asioita. Oppiminen on kokonaisvaltaista ja sitä tapahtuu kaikkialla. Siinä yhdistyvät tiedot, taidot, toiminta, tunteet, aistihavainnot, keholliset kokemukset, kieli ja ajattelu. Oppimista tapahtuu muun muassa lasten havainnoidessa ja tarkkaillessa ympäristöään sekä jäljitellessä muiden toimintaa. Lapset oppivat myös leikkien, liikkuen, tutkien, erilaisia työtehtäviä tehden, itseään ilmaisten sekä taiteisiin perustuvassa toiminnassa.

 

Varhaiskasvatuksessa oppimisen lähtökohtana ovat lasten aiemmat kokemukset, heidän mielenkiinnon kohteensa ja osaamisensa. On tärkeää, että uusilla opittavilla asioilla on yhteys lasten kehittyviin valmiuksiin sekä muuhun kokemusmaailmaan ja kulttuuriseen taustaan. Lapset oppivat parhaiten voidessaan hyvin ja kokiessaan olonsa turvalliseksi. Myönteiset tunnekokemukset ja vuorovaikutussuhteet edistävät oppimista. Vertaisryhmä ja kokemus yhteisöön kuulumisesta ovat lapsen oppimisen ja osallisuuden kannalta keskeisiä. Lasten tulee saada oppimiseensa henkilöstön ohjausta ja tukea. Lapsia kiinnostava, tavoitteellinen ja sopivasti haastava toiminta innostaa oppimaan lisää. Jokaisen lapsen tulee saada onnistumisen kokemuksia ja iloa omasta toiminnastaan sekä itsestään oppijana.

 

Leikki on varhaiskasvatusikäisten lasten oppimiselle merkityksellistä. Se on lasta motivoivaa ja iloa tuottavaa toimintaa, jossa lapset samalla oppivat monia taitoja ja omaksuvat tietoa. Varhaiskasvatuksessa tulee ymmärtää leikin itseisarvo lapselle sekä sen pedagoginen merkitys oppimisessa ja lasten kokonaisvaltaisessa kehityksessä ja hyvinvoinnissa.

Varhaiskasvatuksen oppimiskäsitys Äänekoskella

Varhaiskasvatuksen oppimiskäsitys perustuu käsitykseen, että oppiminen on läsnä joka hetkessä. Lapsi rakentaa maailmankuvaansa aikaisempien kokemusten perustalle ja aktiivisessa vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Tärkeää on, että lapsi oppii luottamaan omiin taitoihinsa ja hänen osallisuuttaan ja vaikutusmahdollisuuksiaan tuetaan.

Varhaiskasvatuksessa huomioidaan lapsen oma luontainen tapa oppia. Lähtökohtana ovat leikki ja oppimisen ilo. Lapsi havainnoi ja tutkii oppimisympäristöään kaikilla aisteillaan.

Aikuisen aito kiinnostus, läsnäolo, sensitiivisyys ja kiireettömyys luovat pohjaa lapsen terveen itsetunnon kehittymiselle. Aikuisen tehtävä on luoda myönteinen, hyväksyvä ilmapiiri oppimiselle, jossa on luvallista erehtyä ja tehdä virheitä. Aikuisen näyttämä malli on merkityksellinen ja sitä tukee tiimin johdonmukainen toiminta.

Äänekosken varhaiskasvatuksen oppimiskäsityksessä huomoidaan positiivisen pedagogiikan ja hyvän huomaamisen tärkeys lapsen oppimiselle.