3.1 Toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat periaatteet

Toimintakulttuurin arviointi ja kehittäminen

Toimintakulttuuria arvioidaan ja kehitetään siten, että se tukee esiopetuksen tavoitteiden toteutumista. Kehittämisessä otetaan huomioon, että toimintakulttuuriin vaikuttavista seikoista osa on kirjoitettuja ja tiedostettuja, osa tiedostamattomia ja joskus myös tahattomia. Toimintakulttuuri vaikuttaa sen piirissä oleviin riippumatta siitä, tunnistetaanko sen merkitys ja vaikutukset vai ei. Lasten kanssa työskentelevien aikuisten on tärkeä tiedostaa, että heidän tapansa toimia ja olla vuorovaikutuksessa välittyy mallina lapselle.

Toimintakulttuurin kehittäminen edellyttää toimintatapojen ja pedagogiikan johtamista, henkilöstön ja lasten osallisuuden turvaamista ja sitoutuneisuutta yhteisiin toimintatapoihin. Vastuu kehittämisestä on opetuksen järjestäjällä ja esiopetusta johtavilla henkilöillä. Toimintakulttuuria kehitetään muun muassa kokeilemalla monipuolisia työtapoja, uusia ratkaisuja oppimisympäristöihin sekä kehittämällä ammatillista osaamista yhteistyöverkostoissa. Järjestelmällinen itsearviointi ja jatkuva kehittäminen ovat luonteva osa esiopetuksen arkea.

Kehittämistyössä on tärkeää hyödyntää sekä lasten että huoltajien kokemuksia ja mielipiteitä. Yhteistyö muun varhaiskasvatuksen, perusopetuksen sekä tuen ja oppilashuollon ammattilaisten kanssa on välttämätöntä lasten sujuvan oppimisen polun ja hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Toimintakulttuurin arviointi ja kehittäminen Muuramessa

Muuramen esiopetuksen toimintakulttuurin kehittämisen tavoitteena on luoda hyvä ja turvallinen esikoulupäivä jokaiselle esikoululaiselle. Esiopetuksen järjestämisessä toteutetaan lähipäiväkoti periaatetta.

Esiopetusta kehitetään ja arvioidaan kuntatasolla esiopetustyöryhmässä, jossa on nimetyt osallistujat kaikista esiopetusyksiköistä (myös yksityisistä). Esiopetuksesta vastaava varhaiskasvatuksen esimies vastaa esiopetustyöryhmän toiminnasta. Ryhmä kokoontuu 3-4 kertaa toimintavuoden aikana. Ryhmän tehtäviin kuuluu esiopetussuunnitelman päivitys ja soveltaminen, oppimateriaaleista sopiminen, yhteiset retket ym. tapahtumat sekä esikoulusta kouluun - yhteistyö. Lisäksi esiopetusyksiköissä on omat sisäiset esiopetustyöryhmät, mikäli yksikössä toimii useampia esiopetusryhmiä.

Esiopetusyksiköissä toimintakulttuuria kehitetään ja arvioidaan viikko- ja tiimipalavereissa, ryhmävasussa, kehityskeskusteluissa sekä suunnittelu- ja työilloissa.

Lasten osallistuvat toimintakulttuurin arviointiin ja muokkaamiseen päivittäisessä toiminnassa. Lapsia tuetaan aktiiviseen osallistumiseen. Huoltajat arvioivat toimintakulttuuria säännöllisesti mm. kyselyissä ja vasu-keskusteluissa.

Henkilöstöä koulutetaan säännöllisesti toimintakulttuurin kehittämiseksi. Jokaisessa esiopetusyksikössä on käytettavissä varhaiskasvatuksen erityisoopettajan tai koulun laaja-alaisen erityisopettajan palvelut.