3.2 Oppimisympäristöt esiopetuksessa

Oppimisympäristöt

Oppimisympäristöillä tarkoitetaan esiopetuksessa tiloja, paikkoja, välineitä, yhteisöjä ja käytäntöjä, jotka tukevat lasten kasvua, oppimista ja vuorovaikutusta. Oppimisympäristöt muodostavat pedagogisesti monitahoisia ja joustavia kokonaisuuksia. Ne tarjoavat mahdollisuuksia leikkiin, luoviin ratkaisuihin ja asioiden monipuoliseen tarkasteluun lapsia motivoivia ja toiminnallisia työtapoja käyttäen.

Kehittämistä ohjaavat näissä perusteissa määritellyt arvoperusta, oppimiskäsitys sekä toimintakulttuurin kehittämiselle asetetut tavoitteet. Lisäksi otetaan huomioon lasten osaaminen, heidän kiinnostuksen kohteensa ja yksilölliset tarpeensa sekä luvussa 4 kuvatut esiopetuksen toteuttamisen periaatteet. Oppimisympäristöjen tulee olla turvallisia ja terveellisiä[1]. Ne tarjoavat myös mahdollisuuksia leikkiä ja työskennellä rauhassa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Oppimisympäristöissä kiinnitetään huomiota ergonomiaan, ekologisuuteen, esteettisyyteen, esteettömyyteen ja sekä tilojen valaistukseen, sisäilman laatuun, siisteyteen ja viihtyisyyteen.

Oppimisympäristöjä kehitetään niin, että ne edistävät vuorovaikutusta ja yhteisöllistä tiedon rakentumista. Yhteisesti sovitut säännöt ja toimintatavat luovat ilmapiiriltään turvallisen ja muita kunnioittavan oppimisympäristön. Monipuoliset oppimisympäristöt tukevat lasten aktiivisuutta, terveen itsetunnon ja sosiaalisten taitojen kehittymistä sekä oppimaan oppimisen taitoja ja tasa-arvoa. Lapset osallistuvat oppimisympäristöjen rakentamiseen. Heidän ideansa ja tuotoksensa näkyvät oppimisympäristöissä. Tämä tukee lasten osallisuutta ja antaa heille onnistumisen kokemuksia sekä vahvistaa vuorovaikutusta vertaisryhmän kanssa.

Oppimisympäristöinä käytetään ulko- ja sisätiloja, lähiluontoa ja rakennettua ympäristöä. Esiopetuksessa käytetään ja sovelletaan myös tieto- ja viestintäteknologiaa tarkoituksenmukaisella tavalla. Lisäksi hyödynnetään eri yhteistyökumppaneiden, kuten kirjasto-, kulttuuri- ja liikuntatoimen tarjoamia mahdollisuuksia. Lasten omia leikkikaluja, tieto- ja viestintäteknologisia laitteita ja muita välineitä voidaan käyttää huoltajien kanssa sovituilla tavoilla. Tavoitteena on, että oppimisympäristöt muodostavat lapsille kokonaisvaltaisen oppimaiseman ja kannustavat aktiiviseen, yhteisölliseen ja itsenäiseen oppimiseen.

[1] Valtioneuvoston asetus 4 § (422/2012)

Erilaiset oppimisympäristöt esiopetuksessa Muuramessa

Muuramessa järjestetään esiopetusta päiväkodeissa ja kouluilla.

Esiopetusta annetaan päiväkodeissa 3-6-vuotiaiden ryhmissä, 6-vuotiaiden ryhmissä ja vuorohoidossa. Esiopetuksen järjestämisessä tehdään yhteistyötä alkuopetuksen kanssa. Ryhmän ikärakenne sekä toimintamuoto vaikuttavat oppimisympäristön muokkaamiseen.

Esiopetus on toiminnallista oppimista, joka tarvitsee tilaa ja erilaisia välineitä sekä materiaaleja toteutuakseen suunnitelmien mukaisesti. Hyvä oppimisympäristö tarjoaa virikkeitä lapsen oppimiselle. Oppimisympäristössä otetaan huomioon lasten mahdollisuus leikkiin, toimintaan ja omaan rauhaan. Lasta rohkaistaan omien havaintojen tekemiseen ja pohdintaan.

Oppimisympäristöä muokataan yhdessä lasten kanssa meneillä olevan oppimiskokonaisuuden mukaan. Tekeminen ja eläminen näkyy oppimisympäristössä. Oppiminen tehdään näkyväksi.

Esiopetusryhmät käyttävät oppimisympäristöinä oman esiopetuspaikan lisäksi lähiympäristöä, Muuramen monipuolista luontoa, rakennettua ympäristöä ja liikunta- ja kulttuuripalveluja (uimahalli, kirjasto, Kulttuurikarusellin palvelut).

Oppimisympäristöjen fyysinen ja psyykkinen turvallisuus turvataan aidolla läsnäololla ja jatkuvalla arvioinnilla.

Oppimisympäristöjä arvioidaan ja kehitetään aktiivisesti koko henkilöstön kanssa. Lapset havainnoivat ja antavat palautetta oppimisympäristöstä sekä henkilökunnalle että huoltajille. Huoltajat arvioivat oppimisympäristöjen toimivuutta asiakaskyselyissä ja päivittäisessä vuorovaikutuksessa.