5.3 Yleinen tuki *

Vaikeuksien ehkäisy

Laadukas esiopetus on perusta lapsen kasvulle, oppimiselle ja hyvinvoinnille. Vaikeuksia ehkäistään ennakolta esimerkiksi erilaisilla työtavoilla ja pedagogisilla menetelmillä, ryhmiä joustavasti muuntelemalla sekä opettajien keskinäisellä ja muun henkilöstön yhteistyöllä. Opetuksessa otetaan huomioon sekä ryhmän että yksittäisen lapsen tarpeet.

Ensimmäinen keino

Yleinen tuki on ensimmäinen keino vastata lapsen tuen tarpeeseen. Tämä tarkoittaa yleensä yksittäisiä tukitoimia, joilla tilanteeseen vaikutetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Yleistä tukea annetaan heti tuen tarpeen ilmetessä, eikä tuen aloittaminen edellytä erityisiä tutkimuksia tai päätöksiä.

Monipuolinen yhteistyö

Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen antaminen kuuluvat kaikkiin kasvatus- ja opetustilanteisiin. Tuki järjestetään esiopetuksen opettajien ja muun henkilöstön yhteistyönä. Huoltajan ja lapsen kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. Yleisen tuen aikana lapsen tuen tarpeisiin vastataan käyttämällä esimerkiksi hänen yksilöllisiin tarpeisiinsa soveltuvia materiaaleja ja välineitä, esiopetukseen soveltuvia opetusohjelmia ja osa-aikaista erityisopetusta. Oppimissuunnitelmaa voidaan käyttää yleisen tuen aikana.

Eskarin vuosikalenteri

KEVÄT (ennen esikouluun tuloa)

Eskaritiimin palaveri (esiluokanopettajat, perusopetuksen laaja-alainen erityisopettaja, neuvolan terveydenhoitaja ja mahdolllisesti lastentarhanopettaja päiväkodilta) tulevien esioppilaiden 5-vuotistarkastuksen tuloksista.

SYKSY

Vanhempainilta
esioppilaiden vanhemmille koko koulun vanhempainillan yhteydessä.
  • Erityisopettaja käy esittäytymässä (mahdollisuuksien mukaan) esioppilaiden vanhemmille ja kertoo
    • testauksista (mm. kouluvalmiuden ryhmätestaus)
    • varhaisen tuen periaatteista
    • erityisopetuksesta esikoulun aikana

Elo-syyskuu: Puheseulonta (erityisopettaja)
Syyskuu: Boehmin testi (erityisopettaja)
Syyskuu: Matemaattisten käsitteiden diagnoosi (esiopettaja)
Loka-marraskuu: KPT (esiopettaja)
Marraskuu: Esiopettajan ja erityisopettajan palaveri syksyn testien tuloksista

KEVÄT

Helmikuun alku: Turun testistö (erityisopettaja+esiopettaja)
Helmikuu: Arviointipalaverit Turun testistöön liittyen (eo+esiopettaja)
  • kirjoitetaan palautteet jokaisen oppilaan tuloksista
  • kootaan tehtäväpaketit tulosten perusteella harjoitusta tarvitseville oppilaille

Maaliskuu: Eskaritiimin palaverit (esiopettajat, erityisopettaja, lastenneuvolan terveydenhoitaja, kouluterveydenhoitaja, psykologi ja tarvittaessa myös sosiaalityöntekijä) Turun testistöön liittyen.

Huhti-toukokuu: Matemaattisten käsitteiden diagnoosi niille esioppilaille, joilla syksyn testauksessa tuli esiin puutteita (esiopettaja).