5.7 Paikallisesti päätettävät asiat (koottuna)

KASVUN JA OPPIMISEN TUKI

KASVUN JA OPPIMISEN TUKI KIVIJÄRVELLÄ

Jo ennen esiopetuksen alkua sekä sen aikana tehdään tiivistä yhteistyötä moniammatillisesti eri toimijoiden ja huoltajien välillä. On tärkeää tunnistaa oppimisvaikeudet varhain ja aloittaa riittävät tukitoimet mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tuen tarpeessa olevat lapset ovat pääsääntöisesti tiedossa jo ennen esiopetuksen alkua. Hyödynnämme seutukunnallista varhaisen puuttumisen kolmiportaista toimintamallia.

Keväisin järjestetään esi- ja perusopetuksen yhteinen palaveri koulun aloittamisesta. Esiopetusvuoden aikana esiopettaja tekee tiivistä yhteistyötä huoltajien, erityisopettajan, erityislastentarhanopettajan sekä tarvittaessa eri terapeuttien ja kuraattorin kanssa. Lapsella on oikeus saada kaikki tuki kasvuun ja oppimiseen ilman huoltajan suostumusta. Mikäli esiopetuspaikka vaihtuu kesken esiopetusvuoden, opettaja on velvollinen siirtämään tarvittavat tiedot uuteen esiopetuspaikkaan. Pedagogiset asiakirjat säilytetään koulun arkistossa, josta vastaa koulun rekisterinpitäjä.

Esiopetuksen käynnistyttyä syksyllä määritellään jokaisen lapsen vahvuudet ja kehittämistarpeet keskustellen ja kirjaten lapsen esiopetusvuoden tavoitteet mahdolliseen oppimissuunnitelmaan. Tavoitteiden määrittelyn tukena käytetään kodin ja esiopetuksen arjen havaintoja. Huoltajilla on ensisijainen kasvatusvastuu lapsesta. Keväällä ennen esiopetuksen päättymistä arvioidaan lapsen kasvua, kehittymistä ja oppimista keskustellen yhdessä lapsen, huoltajan ja opettajan kanssa.

Esikoulunopettaja voi myöntää vapaata enintään kolme työpäivää. Pidemmät poissaolot anotaan rehtorilta vapaamuotoisella hakemuksella.

YLEINEN TUKI

Esiopetuksen toteuttaminen monipuolisesti, konkreettisesti ja toiminnallisesti
- kuvat päivän toiminnoista tai toiminnan eri vaiheiden havainnollistaminen
- tutustutaan uuteen asiaan, esimerkiksi kirjaimeen, eri aistien kautta
- leikki on esiopetusikäisille luonteva tapa oppia uusia asioita.

Opetuksen eriyttäminen
- helpotetut tai laajennetut tehtävät
- erilaisten opetusmenetelmien käyttäminen huomioiden eri lapsille luontevat tavat oppia ja kehittyä.

Opettajan ja ohjaajien keskinäinen yhteistyö ja samanaikaisopetus

Ryhmien joustava muuntelu
- pari- tai pienryhmätoiminta
- lasten keskinäinen vertaistuki
- ryhmien muodostamisessa huomioidaan eri oppimistyylit

Erityisopettajan/erityislastentarhanopettajan konsultointi ja tuki

Ohjaajan tuki
- yksilöllinen tuki ja ohjaus

Oppimisympäristön muokkaaminen
- lasten istumapaikkojen suunnittelu
- opetuksen eriyttäminen
- tarkoituksenmukaiset ja toimivat apuvälineet

Mahdolliset terapiat (puhe-, fysio- ja toimintaterapia)


TEHOSTETTU TUKI

Tehostettu tuki on vahvempaa ja pitkäjänteisempää kuin yleinen tuki. Tehostetun tuen tavoitteena on ehkäistä ongelmien kasvamista, monimuotoistumista ja kasautumista. Tehostetussa tuessa tarjotaan lapselle onnistumisen kokemuksia oppimisessa ja ryhmän jäsenenä sekä tuetaan lapsen myönteistä käsitystä itsestään.

Järjestäminen ja toimintatavat

Esiopetuksen opettaja tunnistaa tuen tarpeen jatkuvan havainnoinnin ja tehtyjen arviointien perusteella.

Tukimuotoja esiopetuksen tehostetussa tuessa:

  • Erityisopettajan/erityislastentarhanopettajan antama tuki korostuu

  • Kodin kanssa tehtävä yhteistyö korostuu

  • Ohjaajan tuki

  • Oppilashuollollinen tuki

  • Opetusmenetelmien muokkaaminen ja monipuolistaminen

  • Opetuksen eriyttäminen ja samanaikaisopetus

  • Oppimisympäristön muokkaaminen toimivaksi

  • Mahdollisten terapioiden ajoittaminen lapsen esiopetuspäivän sisään tukemaan lapsen oppimista


Pedagoginen arvio ja oppimissuunnitelma

Tehostetun tuen aloittaminen perustuu tähän asiakirjaan. Kun lapsella on havaittu ja/tai arvioitu tuen tarvetta jollain oppimisen ja/tai kasvun alueella, laaditaan pedagoginen arvio. Pedagogisen arvion laatii esiopetuksen opettaja yhdessä elton/erityisopettajan kanssa. Tarvittaessa, ja etenkin silloin, kun on kyse lapsen hyvinvointiin ja kokonaiskehitykseen liittyvistä ongelmista, arvion laatimisessa käytetään myös muita asiantuntijoita. Yhteistyö huoltajan ja lapsen kanssa on tärkeää tarpeiden selvittämisen, tuen suunnittelun ja onnistuneen toteuttamisen ja arvioinnin kannalta. Pedagogisen arvion laadinnassa voidaan hyödyntää lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelmaa sekä huoltajien luvalla lapselle mahdollisesti laadittua varhaiskasvatussuunnitelmaa ja kuntoutussuunnitelmaa. Pedagogisen arvion jälkeen lapselle tehdään oppimissuunnitelma tehostettua tukea varten. Oppimissuunnitelma tarkistetaan vastaamaan tuen tarvetta aina lapsen tilanteen muuttuessa.

ERITYINEN TUKI

Ennen erityistä tukea koskevan päätöksen tekemistä lapselle laaditaan pedagoginen selvitys, jonka laatimisessa hyödynnetään lapsesta mahdollisesti aiemmin tehtyä pedagogista arvioita ja oppimissuunnitelmaa. Pedagogisen selvityksen laatii esiopettaja yhdessä elton ja/tai erityisopettajan kanssa. Erityistä tukea koskevan päätöksen toimeenpanemiseksi lapselle on laadittava henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). Se tulee tarkistaa tarvittaessa, kuitenkin vähintään kerran lukuvuodessa lapsen tarpeiden mukaiseksi.

Hallinnolliset päätökset erityisopetukseen siirtämisestä, pidennetystä oppivelvollisuudesta sekä perusopetuksen myöhemmästä aloittamisesta tekee koulun rehtori.
Muutoin erityisen tuen osalta noudatetaan valtakunnallista opetussuunnitelmaa.