Käsityön opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 8

Käsityön tavoitteet vuosiluokalla 8

Käsityön tavoitteet vuosiluokalle 8

Käsityön keskeiset sisältöalueet ja tavoitteet vuosiluokalla 8

Käsityön opetuksessa noudatetaan valtakunnallista opetussuunnitelmaa, jossa on määritelty myös oppiaineen tehtävä. Samalla syvennetään aiemmin opittuja tietoja ja taitoja.

Käsityön opetus vahvistaa ja syventää oppilaiden omasta elämysmaailmasta nousevaa innovointia ja ongelmanratkaisua sekä käsityön tekemiseen, ilmaisuun ja suunnitteluun liittyvien tietojen ja taitojen osaamista. Käsityön kasvatustehtävänä on tukea oppilaiden hyvinvointia ja elämänhallintaa sekä työelämään ja ammattiin liittyviä valintoja. Sisältöalueista muodostetaan yhtenäisiä oppimistehtäviä, joissa useat sisällöt limittyvät yhtäaikaisesti toisiinsa. Sisältöjen toteuttaminen antaa oppilaalle monipuolisen kokemuksen käsityön alueista ja mahdollisuuden useiden käsityötaitojen omaksumiseen.

Oppilas valitsee yhdessä opettajan kanssa oman kiinnostuksensa mukaan opettajan laatimista laaja-alaisista tehtävistä itselleen sopivan/sopivia. Tehtävät on suunniteltu niin, että ne sisältävät vaihtoehtoisia tekniikoita ja työstämistapoja, joiden avulla oppilas voi suunnata omaa suunnitteluaan, työskentelyään ja toteutustaan osaamisensa rajoissa. Tehtävissä pyritään tarjoamaan mahdollisuus myös materiaalirajat ylittävään työskentelyyn. Tehtäviin pyritään sisällyttämään lisäksi mahdollisuus ainerajat ylittävään työskentelyyn oppilaan niin halutessa.

Työskentelyn edetessä kiinnitetään huomiota opettajan ja oppilaan jatkuvaan vuoropuheluun, oppilaan itsearviointitaitojen vahvistumiseen ja siihen, että työskentely voi elää ja muuttua koko prosessin ajan niiden havaintojen pohjalta, joita työn edistyminen tuo tullessaan.

Arviointi suunnataan sekä valmistuviin tuotteisiin/tuotoksiin että koko työskentelyprosessiin. Oppilas tekee oman itsearviointinsa(mahdollisuuksien mukaan), opettaja oman arviointinsa. Oppilaalle annettavassa arvioinnissa käytetään numeroarviointia. Arviointia voidaan suorittaa lisäksi myös vertais- tai ryhmäarviointina. Todistuksiin annetaan arvosanat numeroina.

Kinnulankoulussa kahdeksannen luokan vuositodistuksessa noudatetaan valtakunnallisia päättöarvioinnin kriteerejä, koska opetus päättyy tuolloin kaikille yhteisenä oppiaineena.



Kahdeksannella luokalla esiin tulevia tekniikoita ja aihealueita voivat olla esim. seuraavat :

-Juhlapukeutuminen
-Rooliasut
-Näytelmien/ esitysten puvustus ja lavastus
-Korujen valmistaminen eri materiaaleista
-Harrastevälineiden valmistus ja korjaaminen
-Uudet teknologiat
-Käyttöesineiden/ tavaroiden valmistus ja korjaaminen
-Kodin sisutukseen liittyviä kuten tyynyjen, verhojen, sisustuskorien ja mattojen valmistus




Käsityön sisällöt vuosiluokalla 8

Käsityön tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet S1 (innovointi), S2 (muotoilu), S3 (kokeilu), S4 (dokumentointi ja arviointi) sekä S5 (tekeminen) läpileikkaavat keskeiset oppiaineen tavoitteet
T1 (ohjata oppilasta suunnittelemaan työskentelyään sekä ideoimaan, tutkimaan ja kokeilemaan yritteliäästi),
T2 (ohjata oppilasta asettamaan käsityöhön omia oppimisen ja työskentelyn tavoitteita sekä toteuttamaan niiden perusteella kokonainen käsityöprosessi ja arvioimaan oppimistaan),
T3 (opastaa oppilasta tutustumaan ja käyttämään monipuolisesti erilaisia työvälineitä, materiaaleja ja tarkoituksenmukaisia työtapoja sekä kehittämään innovaatioita)
sekä
T4 (ohjata oppilasta käyttämään sujuvasti käsityön käsitteitä, merkkejä ja symboleja sekä vahvistamaan visuaalista, materiaalista ja teknologista ilmaisuaan).
S5 Tekeminen:


S6 Työturvallisuus:

S7 Yrittäjämäinen oppiminen:

S8 Tiedostaminen ja osallistuminen:

Käsityön arviointi vuosiluokalla 8


Oppilaan oppimisen arviointi käsityössä vuosiluokilla 7-9

Oppimisen arviointi on oppilaita ohjaavaa ja kannustavaa. Arviointi perustuu kokonaiseen käsityön prosessiin, sen tavoitteisiin ja kriteereihin sekä opiskelun aikana tehtyyn jatkuvaan arviointiin ja dokumentointiin. Huolehditaan siitä, että oppilaat tietävät arvioinnin perusteet. Eri vaiheiden dokumentointi toimii arvioinnin välineenä. Oppilaat saavat monipuolista palautetta edistymisestään ja osaamisestaan. Arvioinnilla tuetaan laaja-alaisen käsityötaidon kehittymistä. Oppilaille annetaan erilaisia mahdollisuuksia osoittaa edistymistään ja kannustetaan omien vahvuuksien ylläpitämiseen sekä kehittymässä olevien taitojensa hallitsemiseen. Oppilaita ohjataan arvioimaan omaa oppimistaan ja tarjotaan erilaisia tapoja tehdä itse- ja vertaisarviointia. Palautteen anto on vuorovaikutteista, jolloin myös opettaja saa palautetta käyttämistään menetelmistä tai työtavoista.

Päättöarviointi sijoittuu siihen lukuvuoteen, jona oppiaineen opiskelu päättyy kaikille yhteisenä oppiaineena. Päättöarvioinnilla määritellään, miten oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut käsityön oppimäärän tavoitteet. Päättöarvosana muodostetaan suhteuttamalla oppilaan osaamisen taso käsityön valtakunnallisiin päättöarvioinnin kriteereihin. Osaaminen oppiaineessa kehittyy koko opiskelun ajan.Päättöarvosanan muodostamisessa otetaan huomioon kaikki valtakunnalliset päättöarvioinnin kriteerit riippumatta siitä, mille vuosiluokalle vastaava tavoite on asetettu paikallisessa opetussuunnitelmassa. Oppilas saa arvosanan kahdeksan (8), mikäli hän osoittaa keskimäärin kriteerien määrittämää osaamista. Arvosanan kahdeksan tason ylittäminen joidenkin tavoitteiden osalta voi kompensoida tasoa heikomman suoriutumisen joidenkin muiden tavoitteiden osalta. Numeroarvosana laaditaan yhdessä käsityön opetukseen osallistuneiden opettajien kesken.