Kunnan OPS-sisältö

Opetuksen järjestäjä huolehtii siitä, että koululla on toimintakulttuurin kehittämisen tavoitteet.

Toimintakulttuurin kehittämisen keskeisiä periaatteita ja tavoitteita ovat myönteinen, kannustava ja kuunteleva ilmapiiri sekä kiireettömyyden tuntu. Yksilöiden inhimillisiä ominaisuuksia arvostetaan ja otetaan huomioon yksilölliset tarpeet.

Karstulassa toimintakulttuuria kehitetään koko yhteisöllisyyden tunne edelläkävijänä. Resursseja jaetaan kouluille ja luokille yhdenvertaisesti ottaen huomioon erilaiset olosuhteet. Tätä ajatusta tukee myös se, että on avoin ja myönteinen ilmapiiri koulun sidossyhmien välillä ja Lapset puheeksi - toimintamallin käyttöönotto kunnassa.

Vuorovaikutus on keskeisessä roolissa lapsen ja aikuisen välillä kaikissa tilanteissa.
Opettajien on tunnettava opetussuunnitelman valtakunnalliset perusteet ja paikalliset painotukset niin hyvin, että hän ymmärtää laaja-alaisen osaamisen tavoitteet, osaa vuosiluokkakokonaisuuden tehtävät ja erityispiirteet sekä kunkin oppiaineen tavoitteet ja keskeiset sisällöt.
Oppilaat voivat tarvittaessa liikkua opetusryhmien välillä osaamistarpeiden mukaan ja koulupäivän rakenne valmistellaan oppimiselle suotuisaksi mahdollistaen mm. valinnaisaineet.

Jokaisella työntekijällä on oma tietoinen ja tiedostamaton roolinsa ja merkityksensä toimintakulttuurin muodostumisessa. Keskusteluille varataan riittävästi aikaa pitkin lukuvuotta.

Karstula toimii yhteistyössä alueen muiden koulutustoimijoiden kanssa (mm. Jyväskylän yliopisto, Niilo Mäki- instituutti, Jyväskylän ammattiopisto, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston ,Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Valteri-opisto) sekä kansainvälisessä yhteistyössä. Yhteistyötä kehitetään suunnitelmallisesti, lisätään aloitteellisuutta, aktiivisuutta sekä opetellaan hyödyntämään kaikkien toimijoiden tarjoamia koulutuksia ja tutkimustietoa. Pohjoisen Keski-Suomen K-kunnat tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään perusopetuksen kehittämiseksi.