Fysiikan tehtävät, tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokilla 7-9

Oppiaineen tehtävä

Fysiikka ja kemia ovat luonnontieteellisen maailmankuvan perustieteitä. Ne tutkivat luonnon rakenteita ja ilmiöitä ja niihin liittyviä lakeja. Fysiikan ja kemian opetus auttaa ymmärtämään fysiikan ja teknologian merkitystä jokapäiväisessä elämässä, elinympäristössä ja yhteiskunnassa. Niiden avulla oppii kuvaamaan ja ymmärtämään luonnon ilmiöitä.

Fysiikan ja kemian opetukselle on ominaista, että siinä painottuvat oppilaan omat ja muiden oppilaiden kanssa yhteistyössä tekemät kokeelliset tutkimukset, joihin kuuluu hypoteesien tekeminen, havainnot, tutkiminen sekä tulosten esittäminen sekä päätelmien tekeminen. Kokeellisilla työtavoilla pyritään siihen, että oppilas oppii soveltamaan luonnontieteellistä tietoa arkielämää, luontoa ja ympäristöä koskevissa kysymyksissä ja ongelmien ratkaisemisessa. Turvallisen työskentelyn takaamiseki pyritään pitämään ryhmäkoko korkeintaan 16 oppilaassa.

Fysiikan ja kemian opiskelun myötä oppilas pohtii hyvän ja turvallisen ympäristön merkitystä ja oppii huolehtimaan ympäristöstään ja toimimaan siinä vastuullisesti. Opetukseen integroidaan terveystieto, jonka avulla oppilas oppii omaan ja toisten turvallisuuteen ja terveyteen liittyviä asioita.

Tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokilla 7-9:

Tavoitteet

Fysiikan ja kemian tavoitteena on kannustaa ja saada oppilas innostumaan fysiikan ja kemian opiskelusta.

Oppilas oppii

  • työskentelemään ja liikkumaan turvallisesti itseään ja ympäristöään suojellen sekä noudattamaan annettuja ohjeita
  • tekemään havaintoja ja mittauksia, etsimään tietoa tutkittavasta kohteesta sekä pohtimaan tiedon luotettavuutta
  • tekemään johtopäätöksiä havainnoistaan ja mittauksistaan sekä tunnistamaan luonnonilmiöihin ja kappaleiden ominaisuuksiin liittyviä syy-seuraussuhteita
  • tekemään yksinkertaisia luonnontieteellisiä kokeita, joissa selvitetään ilmiöiden, eliöiden, aineiden ja kappaleiden ominaisuuksia sekä niiden välisiä riippuvuuksia
  • käyttämään luonnontieteellisen tiedon kuvailemisessa, vertailemisessa ja luokittelussa fysiikan ja kemian alaan kuuluvia käsitteitä
  • ymmärtämään päihde- ja vaikuteaineiden vaarallisuuden
  • käyttämään luonnontieteellisen tiedonhankinnan kannalta tyypillisiä tutkimusmenetelmiä, myös tieto- ja viestintätekniikkaa, sekä arvioimaan tiedon luotettavuutta ja merkitystä
  • tekemään luonnontieteellisen tutkimuksen sekä tulkitsemaan ja esittämään tuloksia aineiden kiertokulkuun ja tuotteiden elinkaareen liittyviä prosesseja sek niiden merkityksen luonnolle ja ympäristölle
  • tuntemaan aineiden ominaisuuksia kuvaavia fysikaalisia ja kemiallisia käsitteitä ja käyttämään niitä
  • aineen rakennetta ja kemiallisia sidoksia kuvaavia käsitteitä ja malleja
  • kuvailemaan ja mallintamaan kemiallisia reaktioita reaktioyhtälöiden avulla
  • soveltamaan omia tietojaan käytännön tilanteissa ja valinnoissa
  • tuntemaan kemian ilmiöiden ja sovellusten merkityksen sekä ihmiselle että yhteiskunnalle.

Luokkataso

7 lk

8 lk

9 lk

Tavoitteet ja laaja-alainen osaaminen

T1-T13,
L1-L7

T1-T13,T15
L1-L7

T1-T15
L1-L7

S1 Luonnontieteellinen tutkimus

Eri sisältöalueista ja oppilaiden mielenkiinnon kohteista valitaan sopivia sisältöjä tarkasti ohjeistettuihin ja avoimiin tutkimuksiin. Erilaisissa tutkimuksissa painotetaan tarkoituksenmukaisesti tutkimisprosessin vaiheita kuten ongelman tai ilmiön pohtimista, suunnittelua, koejärjestelyjen rakentamista, havainnointia ja mittaamista, tulosten koontia ja käsittelyä sekä tulosten arviointia ja esittämistä. Tutustutaan tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämiseen tutkimusten eri vaiheissa.

S2 Fysiikka omassa elämässä ja elinympäristössä

Sisältöjen valinnassa otetaan huomioon paikallinen toimintaympäristö.

Joihinkin lämpöilmiöihin syvennytään kvalitatiivisella tasolla.

Sisältöjen valinnassa otetaan huomioon paikallinen toimintaympäristö.

Tutustutaan sähkömagneettisen ja hiukkassäteilyn lajeihin.

Sisältöjä valitaan siten, että oman elämän ja elinympäristön ilmiöitä pohditaan erityisesti terveyden ja turvallisuuden näkökulmista. Sisältöjen valinnassa otetaan huomioon paikallinen toimintaympäristö.

S3 Fysiikka yhteiskunnassa

Fysiikan ilmiöihin ja teknologisiin sovelluksiin liittyviä sisältöjä valitaan erityisesti yhteiskunnan toiminnan ja kehittymisen näkökulmista.

Pääpaino on energiantuotannossa ja kestävässä energiavarojen käytössä. Tutustutaan erilaisiin koulutuspolkuihin ja ammatteihin, joissa tarvitaan fysiikan osaamista.

S4 Fysiikka maailmankuvan rakentajana:

Sisältöjä valitaan siten, että niissä tulevat esiin fysiikan luonnontieteenä.

Sisältöjä valitaan siten, että niissä tulevat esiin fysiikan luonne tieteenä ja energian säilymisen periaate.

Sisältöjä valitaan siten, että niissä tulevat esiin fysiikan luonne tieteenä, maailmankaikkeuden rakenteet ja mittasuhteet.

Sisältöihin kuuluvat myös tutustuminen fysiikkaan liittyviin uutisiin, ajankohtaisiin ilmiöihin, sovelluksiin ja nykypäivän tutkimukseen.

S5 Vuorovaikutus ja liike:

Sisällöt liittyvät erilaisiin vuorovaikutuksiin ja kappaleiden liiketiloihin. (Valo ja aalto?)

Kahden kappaleen vuorovaikutustilanteista siirrytään yhteen kappaleeseen vaikuttaviin voimiin ja niiden vaikutukseen kappaleen liikkeeseen. Liiketilaa kuvataan tasaisen ja muuttuvan liikkeen malleilla myös kvantitatiivisesti. Mekaaninen työ ja teho kytketään kvalitatiivisesti energiaan.

S6 Sähkö

Virtapiirin tarkastelussa käytetään lähtökohtana jännitteen ja sähkövirran välistä yhteyttä. Sitä tarkastellaan ensin kvalitatiivisesti ilmiöiden ja ominaisuuksien tasolla. Sisältöjä valitaan myös kodin sähköturvallisuuteen sekä sähkön käyttöön ja tuottamiseen liittyen.

Sähköinen varautuminen ja magnetismi yhdistetään kvalitatiivisesti virtapiirien ilmiömaailmaan.Virtapiirejä opiskellaan kvantitatiivisesti mittaamalla suureiden arvoja ja tutkimalla suureiden välisiä riippuvuuksia. Sisältöjä valitaan myös sähkön tuottamiseen liittyen.


Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin