Musiikin sisällöt vuosiluokalla 5

S1 Miten musiikissa toimitaan:

Tutustutaan yksiäänisten laulujen ohella myös moniäänisyyteen, mm. kaanoneiden avulla. Tehdään ääniharjoituksia ja kiinnitetään huomiota hyvään lauluasentoon. Käytetään keho-, rytmi- ja melodiasoittimia monipuolisesti osana yhteismusisointia ja musiikkikäsitteiden opiskelua. Tutustutaan erilaisiin sointusoittimiin ja niiden soittamiseen. Opetellaan toimimaan hyvänä yleisönä. Opetellaan arvostamaan erilaisia musiikkityylejä ja rohkaistutaan kuuntelemaan erilaista musiikkia.

S2 Mistä musiikki muodostuu:

Tutustutaan joihinkin kansanmusiikin ja muun maailman musiikin soittimiin. Oppilas harjoittelee tunnistamaan soittimien ääniä, sykkeen löytämistä kuulluun perusteella liikkuen, soittaen sekä erottelemaan kuulemastaan musiikin elementtejä. Kerrataan aika-arvoja musisoidessa sekä harjoitellaan niiden tunnistamista. Opetellaan ylennettyjä ja alennettuja säveliä sekä puolisävelaskeleen käsitettä. Harmoniakäsite opetellaan sointusoittimia soittaessa sekä tutustutaan kolmisointuihin.

S3 Musiikki omassa elämässä, yhteisössä ja yhteiskunnassa:

Ohjataan oppilasta kuvaamaan omia musiikillisia kokemuksiaan taiteen eri keinoin, esim. verbaalisesti tai kuvallisesti. Opetuksessa voidaan hyödyntää oppilaiden omaa osaamista tai paikallisia mahdollisuuksia.

S4 Ohjelmisto:

Lauluohjelmistoa valittaessa kiinnitetään huomiota ikäkauteen, paikallisuuteen ja vuodenkiertoon sekä huomioidaan ajankohtaiset tapahtumat, kuten esim. merkkivuodet. Lauluston ja kuunteluohjelmiston valinnassa otetaan huomioon myös eheyttäminen muihin oppiaineisiin. Opetuksessa huomioidaan kulttuuriset taustat sekä kulttuuriperinnön huomioivat yksittäisen laulut, kuten maakuntalaulut, Maamme tai Suvivirsi. Oppilasta osallistetaan ohjelmiston suunnittelussa. Tutustutaan eri maanosien musiikkin, esim. afrikkalaiseen, aasialaiseen sekä etelä-, väli- ja pohjois-amerikkalaiseen musiikkiin ryhmätöin tai muuten soveltuvin työmuodoin.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin