Yhteiset tavoitteet ja oppimiskokonaisuudet Jyväskylän esiopetuksessa

Kasvattaja ottaa huomioon lasten mielipiteet ja kiinnostuksen kohteet oppimiskokonaisuuksien toteuttamisessa. Tutkittavia ilmiöitä nostetaan lasten puheista, leikeistä ja toiminnasta. Oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa, jossa kasvattajalla on aktiivinen rooli antaen aikaa, kysyen avoimia kysymyksiä, ihmetellen ja sanoittaen. Kasvattajan ei tarvitse itse tietää kaikkea, vaan hän oppii yhdessä lasten kanssa ilmiöstä. Kasvattajan heittäytyminen lasten toimintaan mukaan on erittäin tärkeää. Kasvattaja on kuitenkin tietoinen omasta roolistaan ja toiminnan tavoitteista. Kasvattajan vastuulla on luoda oppimikokonaisuuksista sisällöltään monipuolisia mitään sisällöllistä osa-aluetta unohtamatta. Kasvattaja auttaa lapsia tulemaan tietoisiksi omista oppimisstrategioistaan ja toimintatavoistaan. Tärkeää on myös auttaa lasta löytämään uusia oppimisen tapoja.

Hyvät tavat ja yhteiset pelisäännöt rakentavat turvallista arkea. Esiopetusryhmän pelisäännöistä keskustellaan ja niistä sovitaan yhdessä lasten kanssa. Sääntöjä on vähän, jotta lapset muistavat ne ja pystyvät noudattamaan niitä. Sääntöjä voidaan lisätä vähitellen.

Oppimiskokonaisuuksien luomisessa painotetaan ilmiölähtöisyyttä, hyvinvointioppimista ja osallisuutta. Esiopetuksen opettajat määrittelivät alueellisissa esiopetusiltapäivässä, mitä ilmiölähtöisyys, hyvinvointioppiminen ja osallisuus ovat esiopetuksen arjessa. Koonnit iltapäivien tuotoksista on kirjattu seuraaviin kuviin.