3.-4. lk

3.A:n ja 4.D:n yökoulu: teemana vesi

To 6.4.2017 vietimme kahden luokan yhteistä yökoulua. Luokat ovat toisilleen jo tuttuja, sillä sijaitsevat samassa pikkukoulussa Tornikujalla.

Illan teemaksi valikoitui vesi-aihe, kertauksena nelosille ja syventävänä kolmosille.
Ennen yökoulua oppilaat saivat pienissä ryhmissä miettiä mitä he haluaisivat vedestä oppia. Oppilailta tuli mm. seuraavia kysymyksiä:
- Mistä vesi on tullut? Miksi se on läpinäkyvää/sinistä/mautonta?
- Miksi vesi on niin tärkeää eliöille/kasveille?
- Toiveena yökouluun: veteen liittyviä leikkejä ja vesitutkimuksia.

Osa kysymyksistä otettiin käsiteltäväksi yökoulun pajoissa, loput kummankin luokan oman harkinnan mukaan luokissa teemaan liittyvillä tunneilla.

Yökoulun aluksi esittelimme illan säännöt ja ohjelman. Lyhyen aiheeseen johdattelun jälkeen leikimme "jäänmurtajana" leikkiä nimeltä Ihmismuistipeli. Oppilaat saivat pareittain lapun, jossa luki jotakin veteen liittyvää tekemistä. He harjoittelivat yhteisen liikkeen, jolla tekemistä voisi esittää. Tämän jälkeen parit sekoitettiin ympäri aulaa. Kolme oppilasta toimi pelaajina. Heidän tehtävänsä oli yrittää löytää parit normaalin muistipelin tapaan.

Seuraavaksi vuorossa olivat pajat. Oppilaat oli jaettu neljään ryhmään. He keksivät ryhmilleen vesiaiheiset nimet. Ryhmät kiersivät jokaisen pajan läpi. Pajat olivat:

1. Taidepaja:
Tehtävänä oli tehdä vesiaiheinen taideteos neliön muotoiselle paperille. Välineet ja materiaalit sai itse valita. Työskentelyn taustalla soi veteen liittyviä lauluja. Valmiit työt koottiin kollaasiksi Tornikujan aulaan.


2. Leikkipaja:
Leikkien avulla tutustuttiin veden olomuotoihin ja veden kiertokulkuun. Ryhmät toimivat itsenäisesti leikkiohjeita noudattaen.

3. Videopaja: Tiedealus - vesi
Ryhmien tehtävänä oli löytää kuuteen kysymykseen vastaus Yle Oppimisen Tiedealus-sarjan jaksosta vesi. Videon kesto oli 14 minuuttia. Opettaja oli läsnä pajan alussa ja lopussa. Video: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/01/28/tiedealus-fysiikan-ja-kemian-peruskasitteita


4. Tutkimuspaja:
Pajassa oli neljä veteen liittyvää tutkimusta.
Opettaja oli tarvittaessa apuna. Tutkimukset tehtiin kevyesti, koska aika oli rajallinen ja kaikki eivät illalla enää jaksaneet keskittyä esim. tutkimusraportin täyttämiseen. Havainnoista keskusteltiin ryhmien kanssa samantien, joten käsitys tutkimustuloksista ja johtopäätöksistä muodostui aika hyvin.













Tutkimukset liittyivät mm. kapillaari-ilmiöön, veden nosteeseen, suolaisen ja makean veden eroihin ja valon taittumiseen veden pinnasta.

Tutkimukset nimettyinä (sai tehdä ryhmän kanssa niin monta kuin ehtii):
1. Katkeava kynä - valon taittuminen
2. Mandariini vesilasissa - kelluminen
3. Kelluvat ja uppoavat perunat - suolainen ja makea vesi - tiheys
4. Pisarat kolikolla - pintajännitys
5. Värikkäät kiinankaalit - kapillaari-ilmiön alkeita
6. Kerrostuvat vedet - kylmä ja kuuma vesi - tiheys
7. Pohdintakysymys: mitä ruokasuolaliuokselle tapahtuu petrimaljassa? Miltä suola tulee näyttämään -> kiteytyminen, kiderakenne, maljat jätettiin luokkiin odottamaan tuloksen käsittelyä.

Tutkimuksia löytää netistä esim. seuraavista linkeistä:
http://tempputehdas.heureka.fi
https://koppa.jyu.fi/avoimet/kemia/ako/Veden%20ominaisuudet
http://www.playdoughtoplato.com/orange-buoyancy-science-experiment/
https://www.lumate.fi/wp-content/uploads/2015/04/Uskotko-silmi%C3%A4si.pdf
http://pagingfunmums.com/2013/07/09/fun-science-experiment-learning-how-plants-absorb-water/

Vesiaiheista työskentelyä oli illan aikana noin 2h. Oppiainesidokset: ympäristötieto, kuvataide, musiikki, liikunta ja äidinkieli. Monialaisessa kokonaisuudessa toteutui laaja-alaisen osaamisen kaikilta alueilta jotakin, painottuen L1-L3 ja L7.

Pajatyöskentelyn ja iltapalan jälkeen ilta jatkui leikkien. Lipunryöstö ja piiloleikki toimivat ryhmätyötaitoja ja ongelmanratkaisukykyä vaativina ja harjoittavina leikkeinä. iltatoimien jälkeen hiljennyttiin unille.

Jatkoimme vesi-aiheen käsittelyä yökoulun jälkeen omissa luokissa ympäristötiedon ja äidinkielen tunneilla. Mm. 3A: Kirjoitustehtävä "Yökoulussa", lisäksi harjoittelimme vielä ryhmissä tutkimusraportin kirjoittamista muistellen yökoulussa tehtyjen tutkimusten toteutusta ja havaintoja. Kokosimme lisäksi seinälle ajatuskartan "Vesi".

Arviointi: Arviointikeskustelu opitusta ja kokemuksista illan aikana ja myöhemmin luokissa. Ryhmien työskentely ja tuotokset arvioinnin pohjana.