Kunnan OPS-sisältö

Yleisen tuen tavoitteena on, että arkinen koulutyö muodostaa vahvan pohjan kaikkien oppilaiden oppimiselle, kehitykselle ja hyvinvoinnille. Yleisen tuen pohjana on laadukas perusopetus. Muuramessa perusopetus koostuu koulutoimen yhtenäisistä tavoitteista ja samanlinjaisista käytännöistä ja näiden suunnitelmallisuudesta ja avoimuudesta. Perusopetuksen edellytyksenä ovat terveelliset, turvalliset ja riittävän hyvät materiaalit, välineet ja tilat sekä riittävän pienet ja turvalliset opetusryhmät. Opetuksessa käytetään monipuolisia, oppilasta aktivoivia työtapoja. Opetus on eriyttävää ja joustavaa.

Oppilaan ollessa yleisen tuen vaiheessa yhteistyötä huoltajan kanssa tekee pääsääntöisesti luokanopettaja tai –valvoja. Tarvittaessa konsultoidaan oppilashuoltohenkilöstöä.


Keskeisiä yleisen tuen muotoja ovat

1. Pedagoginen keskustelu ja havainnointi

Opettajien käytössä on oltava riittävä määrä pedagogisesti tärkeää tietoa, jotta heidän on mahdollista suunnitella ja toteuttaa laadukasta eriyttävää opetusta. Oppilaiden koulunkäyntiä seurataan johdonmukaisesti, jotta mahdollisiin vaikeuksiin ja haasteisiin voidaan tarjota tukea heti. Muuramessa erityisopettajat seuraavat oppimisvalmiuksien kehittymistä tehdyn suunnitelman mukaisesti.

Opettajat, koulunkäynnin ohjaajat ja oppilashuoltohenkilöstö seuraavat oppilaiden edistymistä ja hyvinvointia ja he voivat kirjata havaintojaan Tuen seuranta- eli Tupu–lomakkeeseen. Opettaja voi käyttää Tupu-lomaketta tarkistus- ja muistilistana kokeilemistaan tuen muodoista ja se on hyvä pohja keskusteltaessa vanhempien kanssa oppilaan tilanteesta. Pedagoginen johtaminen on koulujen johtajien ja rehtoreiden vastuulla.

2. Eriyttäminen

Eriyttäminen on prosessi, jossa tarvitaan ensin tietoja oppilaista (esimerkiksi oppimisvalmiudet, -tyylit ja kiinnostuksen kohteet). Kun oppilaiden eriyttämisen tarpeista tiedetään riittävästi, voidaan suunnitella eriytettyjä tavoitteita, opettaa eriytettyjä sisältöjä ja käyttää eriytettyjä materiaaleja.

Eriyttämistä tuetaan systemaattisesti mm. tietojen keräämisellä oppilasryhmän oppimisesta ja jakamalla tiedot opettajien käyttöön. Rakenteellisissa ratkaisuissa esim. lukujärjestyksissä pyritään huomioimaan joustavien ryhmittelyjen tarpeet.

3. Tukiopetus

Mikäli tuen tarve on luonteeltaan tilapäistä ja lyhytaikaista, aineenopettaja tai luokanopettaja antaa oppilaalle tarpeen mukaisesti tukiopetusta. Erityisessä tapauksessa tukiopetusta voi antaa muukin kuin luokanopettaja tai aineenopettaja keskusteltuaan rehtorin kanssa.

Yleisen tuen aikana annettava tukiopetus on useimmiten luonteeltaan paikkaavaa (esim. poissaolon jälkeen) tai osaamista varmentavaa (esim. kokeen lähestyessä). Lisäksi voidaan järjestää oppimistaitoja kehittävää tukiopetusta tai ennakoivaa tukiopetusta.

4. Oppilaanohjaus

Muuramen kunnan perusopetuksessa ohjaustoiminnan tavoitteena on tukea oppimaan oppimista, oppilaan kasvua ja kehitystä sekä itsetuntemukseen perustuvaa opinpolun suunnittelua. Ohjaustoiminnalla pyritään lisäämään oppilaan itseluottamusta, onnistumisen kokemuksia ja hyvinvointia esiopetuksesta toiselle asteelle saakka. Erityistä huomiota ohjauksessa kiinnitetään siihen, että oppilaan motivaatio, valmiudet, taidot ja erityistarpeet otetaan huomioon nivelvaiheissa.

Onnistunut ohjaustoiminta tarkoittaa monipuolista yhteistyötä huoltajien ja oppilaan kanssa toimivan verkoston kesken. Ohjaustoiminta kuuluu kaikille kouluyhteisön aikuisille. Ohjauksesta on tarkemmin alaluvuissa 13.4.12 Oppilaanohjaus, 14.4.14 Oppilaanohjaus ja 15.4.19 OPPILAANOHJAUS.

5. Oppilashuolto

Oppilashuollon palvelut ovat tarjolla, kun oppilaan koulunkäynti vaikeutuu terveydellisistä tai sosiaalisista syistä. Oppilashuolto on kuvattu tarkemmin luvussa LUKU 8 Opiskeluhuolto

6. Osa-aikainen erityisopetus

Erityisopettaja seuraa koko ikäryhmän oppimisen edistymistä vuosittain tarkistettavan suunnitelman mukaisesti (erityisopetuksen vuosikellot) ja oppilaiden hyvinvointia. Osa-aikaisen erityisopetuksen tuki yleisen tuen vaiheessa on sovitun jakson kestävää pienryhmäopetusta, samanaikaisopetusta tai yksilöopetusta.

7. Ohjaajapalvelut

Yleisen tuen vaiheessa koulunkäynnin ohjaaja voi olla ryhmässä tukemassa työskentelyä ja oppilaiden kasvua ja hyvinvointia. Ohjaajaresurssin koulukohtaisesta jakamisesta päättää rehtori keskusteltuaan henkilökunnan kanssa.

8. Aamu- ja iltapäivätoiminta

Muuramessa aamu- ja iltapäivätoimintaa järjestetään aamu- ja iltapäivätoiminnan opetussuunnitelman mukaisesti.

9. Koulujen kerhotoiminta

Kerhotoiminta tukee oppilaan kasvua ja kehitystä.

Oppilaan säännöllisesti saamat tukitoimet merkitään sähköisesti Wilma-järjestelmään.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin