6.13 Paikallisesti päätettävät asiat

6.13 Paikallisesti päätettävät asiat

Opetussuunnitelman perusteissa määritellyt arvioinnin linjaukset siirretään paikalliseen opetussuunnitelmaan sellaisenaan noudatettaviksi. Myös valtakunnalliset arviointikriteerit 6. vuosiluokan loppuun sekä päättöarvioinnin kriteerit siirretään opetussuunnitelman perusteista paikalliseen opetussuunnitelmaan sellaisenaan noudatettaviksi.

Lisäksi opetuksen järjestäjä täsmentää paikallisessa opetussuunnitelmassa seuraavat asiat (Muuramen kunnan paikalliset täsmennykset ovat kursiivilla)

 

  1. Yhteistyö huoltajien kanssa arvioinnin osalta ja arvioinnista tiedottamisen muodot

 

Luokilla 1.-6. pidetään viikoilla 45-4 arviointikeskustelu, jossa ovat mukana oppilas, huoltaja/huoltajat ja opettaja. Arviointikeskustelussa sovitaan ja kirjataan oppilaan keskeiset tavoitteet oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyen meneillään olevalle lukuvuodelle. Viikoilla 8-11 opettaja ja oppilas tarkastelevat miten tavoitteet on saavutettu ja mitä toimenpiteitä tavoitteiden saavuttamiseksi vielä tarvitaan ennen kuin lukuvuosi päättyy. Arviointikeskustelussa käydään keskeiset oppiaineet läpi ja oppilaalle/huoltajalle annetaan palautetta, miten aineessa arviointikeskusteluun mennessä on mennyt.

Oppilas arvioi työskentelyään vähintään kaksi kertaa lukuvuodessa. Tavoitteena on realistinen käsitys omasta osaamisesta sekä myönteinen käsitys itsestä oppijana. Oppilas tekee itsearvioinnin ennen opettajan arviointia. Luokilla 1-6 ensimmäinen itsearviointi tehdään arviointikeskusteluun valmistauduttaessa. Toinen itsearviointi tehdään keväällä, jossa täydennetään oppiaineittain syksyllä tehtyä itsearviointia. Kunnan yhteisten itsearviointien lisäksi opettajat teettävät omia itsearviointejaan oppilaille lukuvuoden aikana. Itsearviointikaavakkeita käydään arviointikeskusteluissa läpi valikoidusti.
Liite

Itsearviointi jakaantuu kahteen osaan 1–3 luokkien paperipohjaiseen itsearviointiin ja 4–6 luokkien sähköiseen itsearviointiin. Itsearvioinnin lomakkeita on uusittu keväällä 2021 ja ne otetaan käyttöön 1.8.2021. Käyttöönotettava oppilaan itsearviointi on kaikille 1–6 luokkien oppilaille yhteinen vähimmäistaso. Opettaja voi näiden lisäksi käyttää myös muita itsearvioinnin keinoja ja lomakkeita oppimisen tukena.

Luokilla 7-9 oppilasarviointia tehdään kumulatiivisesti koko lukuvuoden ajan. Oppilaalle annetaan välitöntä palautetta oppimisesta ja osaamisesta myös koulupäivän aikana.

1.8.2021 alkaen muutetaan 7. ja 8.luokkien arviointia siten, että aiemman sanallisen itsearvioinnin ja tavoitteenasettelun lisäksi oppilas asettaa jatkossa myös arvosanatavoitteen, kun oppiaineen opiskelu alkaa. Seitsemäsluokkalaiset saavat tutustua ensin opiskeluun yläkoulussa ja he asettavat tavoitteensa vasta lähempänä syyslomaa. Tavoite kirjataan Wilmaan Kokeet-välilehdelle. Otsikoksi kirjataan esim. fysiikan numerotavoite ja Painokerroin on 0 (nolla). Tällöin tavoitetta ei lasketa kokeiden keskiarvoon.

Opiskelun aikana opettaja antaa palautetta sekä oppitunneilla että Wilma-merkinnöillä. Näistä oppilas ja huoltaja tietävät, onko oppilas saavuttamassa tavoitteensa. Oppilas arvioi ennen välitodistuksen saamista, onko hän saavuttanut tavoitteensa.

Vertaisarviointia harjoitellaan antamalla ja vastaanottamalla palautetta positiivisessa ja rakentavassa hengessä tavoitteiden ja sisällön suuntaisesti. Laajempien pari- tai ryhmätöiden tai projektien yhteydessä arvioidaan ryhmän työskentelyä ja oppimista.

Mikäli koko vuosiluokan suoritus on vaarassa tulla hylätyksi, asiasta tiedotetaan oppilasta ja huoltajia viikoilla 6-8. Yhteydenotto tai keskustelu kirjataan sähköiseen yhteydenpitovälineeseen. Alakoulussa luokanopettaja ja erityisopettaja kutsuvat huoltajat ja tarvittaessa oppilaan palaveriin, jossa keskustellaan eri vaihtoehdoista. Yläkoulussa tiedotetaan oppilasta ja huoltajaa mahdollisimman varhain ilmoituksella heikosta koulumenestyksestä. Opettaja, oppilas, huoltajat ja tarvittavat muut henkilöt keskustelevat eri vaihtoehdoista.

 

 

  1. Käyttäytymisen arviointi ja sen perustana olevat tavoitteet

 

Muuramen peruskouluissa kasvatustavoitteiksi on määritelty tasapainoinen, hyväkuntoinen, itsenäinen, luova, hyvätapainen, yhteistyökykyinen, suvaitsevainen, vastuuntuntoinen ja aktiivinen lapsi ja nuori. Näistä tavoitteista hyvätapainen, yhteistyökykyinen, suvaitsevainen ja vastuuntuntoinen liittyvät erityisesti käyttäytymiseen ja ovat siis käyttäytymisen tavoitteita.

Käyttäytymisen arviointikriteerit on kuvattu Muuramen kunnan perusopetuksen opetussuunnitelman arviointiluvussa.

Kodin ja koulun tehtävä on opettaa oppilaita asialliseen ja tilannetietoiseen käyttäytymiseen sekä hyviin tapoihin. Hyvin käyttäytyvä lapsi ja nuori tulee toimeen toisten ihmisten kanssa sekä ottaa toiset huomioon ja kunnioittaa muita. Hyvä käyttäytyminen vahvistaa itsetuntoa ja vastaavasti tasapainoinen ihminen käyttäytyy hyvin. Hyvät tavat ovat myös keinoja, joiden avulla oppii luontevasti selviytymään erilaisissa tilanteissa ja monikulttuurisissa ympäristöissä.

Käyttäytymistä arvioidaan 1.-3.luokilla sanallisesti, 4.-8. luokilla lukuvuositodistuksessa ja 9.luokalla välitodistuksessa numeroarvosanalla. Lisäksi oppilaat saavat kannustavaa ja ohjaavaa palautetta käyttäytymisestä Wilman kautta ja oppitunneilla.

  1. Valinnaisten aineiden arviointi sen mukaan, miten opetuksen järjestäjä niitä tarjoaa

 

Valinnaisissa aineissa, joita on opiskeltu alle kaksi vuosiviikkotuntia, arvioidaan oppimäärä sanallisesti (hyväksytty tai hylätty).

Muutos aiempaan opetussuunnitelmaan: 5.-6.luokilla valinnaisaineita tarjotaan musiikissa, kuvataiteessa, käsitöissä, liikunnassa ja draamassa sekä tieto- ja viestintäteknologiassa.

Yläkoulussa osa lyhyistä valinnaisainekursseista (1 tai 1,5 vvt) vaikuttavat korottavasti yhteisesti opiskeltavan oppimäärän arvosanaan. Oppilaita ja huoltajia tiedotetaan ko. oppiaineista ja niiden merkityksestä jonkin oppiaineen arvosanaan. Samoin tiedotetaan, mitkä valinnaiskursseista arvioidaan arvosanalla.

 

  1. Opinnoissa etenemisen, vuosiluokalta siirtymisen ja vuosiluokalle jättämisen periaatteet ja käytännöt

 

Mikäli koko vuosiluokan suoritus on vaarassa tulla hylätyksi, asiasta tiedotetaan oppilasta ja huoltajia viikoilla 6-8. Yhteydenotto tai keskustelu kirjataan sähköiseen yhteydenpitovälineeseen. Alakoulussa luokanopettaja ja erityisopettaja kutsuvat huoltajat ja tarvittaessa oppilaan palaveriin, jossa keskustellaan eri vaihtoehdoista. Yläkoulussa tiedotetaan oppilasta ja huoltajaa mahdollisimman varhain ilmoituksella heikosta koulumenestyksestä. Opettaja, oppilas, huoltajat ja tarvittavat muut henkilöt keskustelevat eri vaihtoehdoista.

Jos väliarvioinnissa oppilas saa hylätyn arvosanan (4), hänellä on mahdollisuus täydentää opintoja monipuolisilla tehtävillä ja näyttää osaamistaan erillisessä kokeessa sovittuna ajankohtana. Lukuvuoden koulutyön päätyttyä hylättyä arvosanaa voi korottaa toisella kesälomaviikolla, kuitenkin viimeistään 15. kesäkuuta.

Yleisen koulumenestyksen vuoksi on tarkoituksenmukaista jättää luokalle seuraavissa tapauksissa:

  • Oppilas on ikätasonsa mukaisiin tavoitteisiin verrattuna niin paljon jäljessä, että luokalle jättäminen on tarkoituksenmukaista.
  • Oppilaalla on niin paljon poissaoloja, että hänellä ei ole edellytyksiä selviytyä seuraavalla vuosiluokalla.
  • Oppilaalla on useita heikkoja arvosanoja (5) ja olisi edellytykset menestyä paremmin.
  • Yleisen koulumenestyksen vuoksi seuraavalle vuosiluokalle siirtymisen edellytyksiin kiinnitetään erityistä huomiota 2.-3. ja 6.-7. luokan nivelvaiheessa.

 

  1. Sanallisen arvion ja numeroarvosanan antaminen todistuksissa eri oppiaineissa sekä käyttäytymisen arvioinnissa

 

Muuramessa annetaan lukuvuoden päättyessä lukuvuositodistus, jossa 1.-3.luokkalaisten oppiminen arvioidaan sanallisesti ja 4.-8.luokkalaisten numeroin kaikissa oppiaineissa, joissa se Perusopetuksen opetussuunnitelman valtakunnallisten perusteiden mukaan on mahdollista. 9. luokalla annetaan välitodistus syyslukukauden päätteeksi ja päättötodistus lukuvuoden päätteeksi. Muuramen kunnan perusopetuksessa käytetään yhtenäisiä arviointilomakkeita. Muuramen kunnan perusopetuksen arviointiaikataulut ovat nähtävissä taulukkomuodossa.

Käyttäytymistä arvioidaan 1.-3.luokilla sanallisesti, 4.-8. luokilla lukuvuositodistuksessa ja 9.luokalla välitodistuksessa numeroarvosanalla. Lisäksi oppilaat saavat kannustavaa ja ohjaavaa palautetta käyttäytymisestä Wilman kautta ja oppitunneilla. Käyttäytymisen arviointikriteerit on kuvattu Muuramen kunnan perusopetuksen opetussuunnitelman arviointiluvussa.

Muuramessa perusopetuksen päättöarviointi suoritetaan Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan. Oppilaat saavat opetushallituksen mallin mukaisen päättötodistuksen.

Luokilla 7 ja 8 annetaan lukuvuoden päätteeksi numeroarvio kyseisenä lukuvuonna päättyvistä oppiaineista.

 

 

  1. Valinnaisten aineiden arviointi päättöarvioinnissa sen mukaan, miten opetuksen järjestäjä niitä tarjoaa

 

Jokainen valinnainen aine muodostaa oppimäärän, joka arvioidaan omana oppiaineenaan. Valinnaiset aineet, jotka muodostavat yhtenäisen, vähintään kahden vuosiviikkotunnin oppimäärän, arvioidaan numeroin ja muut sanallisesti (hyväksytty/hylätty). Valinnaiset kurssit, jotka voivat vaikuttaa korottavasti jonkin oppiaineen yhteisen oppimäärän arvosanaan, löytyvät kuntakohtaisesta opetussuunnitelmasta.

 

Osa lyhyistä valinnaisainekursseista (1 tai 1,5 vvt) vaikuttavat korottavasti yhteisesti opiskeltavan oppimäärän arvosanaan. Oppilaita ja huoltajia tiedotetaan ko. oppiaineista ja niiden merkityksestä jonkin oppiaineen arvosanaan. Samoin tiedotetaan, mitkä valinnaiskursseista arvioidaan arvosanalla.

 

  1. Välitodistukset, mikäli opetuksen järjestäjä niitä päättää antaa


Jatkossa 7.- ja 8.luokkalaiset saavat välitodistuksen tammikuun alussa ja 9.luokkalaiset saavat välitodistuksen jouluksi. Arviointi suoritetaan numeroarviointina välitodistukseen. (Hyväksytty Hypa-ltk 15.6.2021)

 

  1. Erityisen tutkinnon suorittamisen mahdollisuudet ja ajankohdat

 

Opiskelija ja/tai hänen huoltajansa ottaa yhteyttä kunnan opetuspalveluihin, jonka jälkeen selvitetään vaihtoehdot erityisen tutkinnon suorittamiseen.

 

Hyväksytty Hyvinvoinnin ja palveluiden lautakunnassa 19.5.2020.