1.3. Yhteistyötahot

1.3. Yhteistyötahot

Sosiaalitoimi

Kouluissa tehtävä opiskeluhuolto on lastensuojelulain 2 luvun mukaista lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen liittyvää työtä, jota tehdään peruspalveluiden piirissä. Lastensuojelun näkökulmasta toimiva opiskeluhuolto tukee lasten, nuorten ja perheiden tilannetta ja näin ennaltaehkäisee lastensuojelun tarpeen syntyä. Nakkilan kunnan lapsi- ja perhepalveluiden (sis. lastensuojelu) painopisteenä on varhainen puuttuminen. Lapsi- ja perhepalveluissa työskentelee johtava sosiaalityöntekijä ja sosiaalityöntekijä sekä kaksi sosiaaliohjaajaa.

Lapsi- ja perhepalveluiden tiimi

Lapsi- ja perhepalveluiden tiimi kokoontuu pääsääntöisesti viikoittain Nakkilan sosiaalitoimessa. Tiimin tarkoituksena on erilaisten työjakojen ja yhteistyömallien kehittäminen ja kokeilu sekä erilaisten työmenetelmien kehittäminen. Tiimiin kuuluvat kaksi sosiaalityöntekijää, kaksi sosiaaliohjaajaa ja esimiehenä johtava sosiaalityöntekijä.

Lasten ja nuorten hyvinvointityöryhmä sekä moniviranomaistyöryhmä

Nakkilassa kokoontuu noin neljä kertaa vuodessa lasten ja nuorten hyvinvointityöryhmä. Siihen kuuluvat sivistys-, sosiaali- ja terveys- ja vapaa-aikatoimen edustajia sekä seurakunnan edustaja. Tavoitteena on suunnitella, kehittää ja yhdessä organisoida lasten ja nuorten kanssa tehtävää työtä kunnassa.

Yllä mainituista kokoontumiskerroista kaksi on laajennetun kokoonpanon moniviranomaistyöryhmä, jolloin mukana on edustaja Lounais-Suomen poliisilaitokselta (Porin poliisiasema). Moniviranomaistyöryhmässä käydään läpi yhteistyökysymyksiä lasten, nuorten ja perheiden asioissa.

Keski – Satakunnan terveydenhuollon Kuntayhtymä

Keski – Satakunnan terveydenhuollon Ky, kouluterveydenhuollon toimintaohjelma

Kouluterveydenhuolto toteutetaan Nakkilan kunnassa Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymän kouluterveydenhuollon toimintaohjelman mukaisesti. Se on päivitetty 3.2.2017

Keski – Satakunnan terveydenhuollon Ky, opiskeluterveydenhuollon toimintaohjelma

Opiskeluterveydenhuolto toteutetaan Nakkilan kunnassa opiskelijaterveydenhuollon toimintaohjelman mukaisesti. Se on päivitetty viimeksi 25.4.2014. Päivitystyö käynnissä.

Perheneuvola

Perheneuvola toimii Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymän alueella ja sijaitsee Harjavallassa terveyskeskuksen tiloissa. Perheneuvolan henkilökuntaan kuuluu kaksi psykologia, sosiaalityöntekijä ja konsultoiva lasten ja nuorten psykiatrian erikoislääkäri. Perheneuvola auttaa alle 16-vuotiaiden lasten ja nuorten psyykkisen kasvun, emotionaalisen kehityksen ja sosiaalisen käyttäytymisen kysymyksissä sekä erilaisissa perhe-elämän ja parisuhteen ongelmissa.  Perheneuvolaan voi ottaa yhteyttä, muun muassa kun lapsen tai nuoren tunne-elämän kehitys tai käyttäytyminen huolettaa tai kun vanhemmat haluat keskustella kasvatuksesta tai vanhemmuudesta. Perheneuvola tarjoaa apua myös erilaisissa perheen kriisitilanteessa. Parisuhteen pulmiin, eron uhkaan tai erosta selviämiseen saa myös tukea. Palvelut ovat luottamuksellisia, vapaaehtoisia ja maksuttomia. Lähetettä ei tarvita vaan voi ottaa suoraan yhteyttä perheneuvolaan.

Nuorten asiakasyhteistyöryhmä

Harjavallassa toimii asiakasyhteistyöryhmä 15 – 22-vuotiaille harjavaltalaisille, kokemäkiläisille, nakkilalaisille ja eurajokilaisille nuorille. KSTHKY:n ryhmän edustukseen kuuluvat perusterveydenhuolto, sosiaalitoimi, Kela, työ- ja elinkeinotoimisto sekä erikoissairaanhoito. Ryhmään voidaan kutsua myös muita yhteistyötahoja kuten opetustoimi. Ryhmän tavoitteena ja tehtävänä on ehkäistä nuorten syrjäytymistä ja auttaa nuorta saamaan hänen tarvitsemansa palvelut.

( Laki kuntoutuksen asiakasyhteistyöstä 497/2003.)

Etsivä nuorisotyö

Etsivä nuorisotyö auttaa alle 29-vuotiaita nuoria, jotka ovat hankalassa elämäntilanteessa, vailla opiskelu- tai työpaikkaa tai muuten avun tarpeessa.

Etsivät nuorisotyöntekijät ovat erityisnuorisotyöntekijöitä, joiden tavoitteena on olla läsnä nuorten elämässä ja tarjota paljon tukea ja apua. Yhdessä nuoren kanssa etsivät nimensä mukaisesti etsivät apuvälineitä nuoren ongelmien selvittämiseen. Etsiviin voi olla yhteydessä nuori itse, vanhemmat, kaverit, opettaja tai sosiaalityöntekijä. Lisäksi kuka tahansa voi ilmoittaa Etsiville nuoresta, mikäli hänen tilanteensa mietityttää.

Ammatinvalinta- ja uraohjauspalvelut

Satakunnan TE-palveluiden ammatinvalinta- ja uraohjauspalvelut tukevat lukiolaisten ammatinvalintaa silloin, kun kaikille opiskelijoille tarjolla olevat ohjauspalvelut eivät tunnu riittäviltä. Apu voi olla tarpeen esimerkiksi silloin, jos jatko-opintopaikan valintaan liittyy merkittäviä terveydellisiä rajoitteita. Myös opinto-ohjaaja voi suositella yhteydenottoa ammatinvalinta- ja uraohjauspalveluihin.

Psykiatrinen työryhmä

Psykiatrinen työryhmä tarjoaa keskusteluapua aikuisille ja yli 16-vuotiaille nuorille. Työryhmään kuuluu psykiatrisia sairaanhoitajia, psykologeja ja psykiatri.

Toisen asteen opiskelijat ohjataan opintopsykologin vastaanotolle.

Satakunnan sairaanhoitopiiri

Lasten ja nuorten psykiatrinen hoito

Lasten ja nuorten osalta erikoistason psykiatrinen hoito toteutetaan Satakunnan sairaanhoitopiirissä. Palveluun hakeudutaan lääkärin lähetteellä. Satakunnan sairaanhoitopiirin lastenpsykiatrian yksikkö toimii alle 13-vuotiaiden lasten ja heidän perheidensä psyykkisten häiriöiden erikoissairaanhoitotasoisena tutkimus- ja hoitopaikkana.

Satakunnan sairaanhoitopiirin nuorisopsykiatrian poliklinikka vastaa sairaanhoitopiirin 13-22 -vuotiaiden nuorten psykiatrisesta tutkimuksesta ja hoidosta. Poliklinikka on tarkoitettu nuorille ja heidän perheilleen. Siellä arvioidaan myös osastohoidon tarve.