1.4 Nivelvaiheet

1.4 Nivelvaiheet

Nivelvaiheella tarkoitetaan tässä lapsen siirtymistä varhaiskasvatuksesta, esiopetukseen, toiselle opettajalle, luokka-asteelle tai toiseen kouluun. Koulunkäynnin tai opiskelun kannalta tarpeellisen tiedon siirtäminen nivelvaiheissa on tärkeää, jotta opettaja pystyy huomioimaan oppilaan/opiskelijan vahvuudet ja tuen tarpeet alusta asti. Yhteiset käytännöt nivelvaiheiden huomioimisessa mahdollistavat oppilaan/opiskelijan koulu-/opiskelupolun ja oppimisen kokonaisvaltaisen seurannan ja auttavat yleisen, tehostetun tai erityisen tuen tarpeiden määrittelyssä.

Varhaiskasvatuksesta esiopetukseen

*Tiedonsiirtopalaveri lastentarhanopettajan ja esiopettajan kesken

Tarvittaessa tiedonsiirtopalaverissa ovat mukana myös lapsen huoltajat ja tarvittavat monialaisen asiantuntijaryhmän jäsenet.

Esiopetuksesta ensimmäiselle luokalle

*Tiedonsiirtopalaveri esiopettajan ja luokanopettajan kesken

Tarvittaessa tiedonsiirtopalaverissa ovat mukana myös lapsen huoltajat sekä erityisopetuksen että opiskeluhuollon henkilöstöä. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen piirissä mahdollisesti aloitetut tukitoimet jatkuvat tarpeen vaatiessa myös koulussa.

*Kouluun, tulevaan opettajaan ja luokkaan tutustutaan keväällä järjestettävänä tutustumispäivänä.

Alakoulusta yläkouluun

*Tiedonsiirtopalaverit tulevien seitsemäsluokkalaisten asioista pidetään ylä- ja alakoulun kesken keväällä. Mukana ovat yläkoululta opinto-ohjaaja, erityisopettaja ja vararehtori ja alakoululta kuudennen luokan opettaja ja tarvittaessa erityisopettaja. Loppukeväällä sekä oppilaat että huoltajat käyvät tutustumassa yläkoulun tiloihin, opettajiin ja opetukseen.

Peruskoulusta toiselle asteelle

Ammatillisilla oppilaitoksilla on tiedonsiirrossa erilaisia käytäntöjä. Jos ammattioppilaitos pyytää, järjestetään tiedonsiirtotilaisuus, jossa siirretään opetuksen järjestämisen kannalta välttämättömät tiedot. Tilaisuudessa ovat läsnä molempien oppilaitosten opinto-ohjaajat ja erityisopettajat. Mikäli kyseessä on JOPO-ryhmän tai erityisopetuksen pienryhmän oppilas, läsnä ovat yläkoulusta ryhmän opettaja sekä ammatillisesta oppilaitoksesta opinto-ohjaaja ja erityisopettaja.

Lukio-opiskelijoiden opinto-ohjaukseen liittyy vuosittain opiskelijan henkilökohtaista ohjausta ryhmänohjaajan ja opinto-ohjaajan toimesta. Opinto-ohjaukseen kuuluu myös henkilökohtainen ohjaus jatko-opintoihin.