Oppilashuollon palvelut Myrskylässä

Palvelut Myrskylässä

Palveluiden käyttöä suunnitellaan yhdessä oppilashuollon ohjausryhmässä.

Palveluita kohdennetaan yksittäisiin oppilaisiin, kouluyhteisöön ja yhteistyöhön liittyviin tehtäviin sekä oppilashuollon kehittämiseen ja seurantaan tarpeen mukaan. Koulunterveydenhoitajat, -lääkärit, -kuraattorit ja -psykologit kohdentavat työpanostaan eri osa-alueisiin joustavasti ja tarpeen mukaan priorisoiden.

Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuollon tavoitteena on oppilaiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen yhteistyössä vanhempien, opettajien ja muun oppilashuollon henkilöstön kanssa. Tavoitteena on myös koko kouluyhteisön terveyden, hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen. Kouluterveydenhuolto jatkaa neuvolassa alkanutta lapsen terveydentilan pitkäaikaisseurantaa sekä huolehtii rokotusohjelman mukaisista rokotuksista. Koko ikäluokan kattavat vuosittaiset terveystarkastukset muodostavat kouluterveydenhuollon toiminnan rungon ja mahdollistavat jokaisen oppilaan ja hänen perheensä tapaamisen. Terveystarkastuksissa seurataan ja arvioidaan kokonaisvaltaisesti oppilaan terveydentilaa ja pyritään tunnistamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa erityisen tuen tai tutkimusten tarpeet sekä ohjaamaan oppilas tarvittaessa jatkotutkimuksiin ja hoitoon. 4

Terveystarkastuksista ensimmäisen ja viidennen luokan tarkastukset ovat laajoja tarkastuksia, joissa käsitellään lapsen, vanhempien ja koko perheen hyvinvointia. Laajassa terveystarkastuksessa sekä terveydenhoitaja että lääkäri tapaavat oppilaan ja mukaan kutsutaan myös huoltajat.

Terveystarkastusten ohella oppilaita tavataan yksilöllisen tarpeen mukaan sovituilla seurantakäynneillä sekä ilman ajanvarausta järjestettävillä matalan kynnyksen vastaanotoilla. Kouluterveydenhuollon tehtäviin kuuluvat myös ohjanta ja neuvonta, arvio terveydellisistä syistä johtuvien erityisruokavalioiden tarpeesta sekä ensiapu koulutapaturmissa. Pitkäaikaissairaan lapsen omahoidon tukeminen tapahtuu yhteistyössä muiden oppilashuollon toimijoiden kanssa.

Koulukuraattori

Koulukuraattori on sosiaalialan ammattilainen koulussa. Kuraattoripalveluilla tuetaan oppimista ja hyvinvointia sekä sosiaalisia ja psyykkisiä valmiuksia. Lisäksi työllä edistetään koko kouluyhteisön hyvinvointia ja yhteistyötä oppilaiden/opiskelijoiden perheiden ja läheisten kanssa.

Koulukuraattorin työhön kuuluu

- lapsen/ nuoren tuen, hoidon ja tutkimuksen tarpeen arviointi ja suunnittelu

- lapsen kokonaisvaltainen toimintakyvyn, kasvun ja kehityksen tukeminen

- perhekohtainen työ ja vanhemmuuden tukeminen

- moniammatillinen yhteistyö lapsen asioissa

- yhteisötason työ (ryhmä-, luokka- ja koulukohtainen hyvinvointityö)

- opetus- ja oppilashuoltohenkilöstön konsultointi

- koulun oppilashuollolliseen suunnittelu- ja kehittämistyöhön osallistuminen

Koulukuraattorilta saa apua, jos lapsella tai nuorella on pulmia koulunkäynnissä, kaverisuhteissa, kotiasioissa tai hänen elämässään tapahtuu merkittäviä muutoksia. Nuori voi saada koulukuraattorilta tukea myös omaan elämäänsä ja kehitykseensä liittyvissä asioissa. Kuraattori auttaa perheitä tekemään heille sopivia ratkaisuja lapsensa tukemiseksi. Vanhemmat voivat keskustella kuraattorin kanssa esimerkiksi kotitilanteesta tai kasvatusasioista myös kahden kesken.

Yhteyttä voi ottaa kuka tahansa, jolla herää huoli oppilaasta. Kuraattoriin voi ottaa yhteyttä oppilas itse, perheenjäsen tai muu läheinen, terveydenhoitaja, psykologi, koulun henkilökunnan jäsen tai kuka tahansa yhteistyökumppani. Koulun aikuiset voivat nostaa lasta koskevan huolensa esiin esimerkiksi konsultaatiokeskustelussa tai pyytämällä kuraattorin mukaan oppilaan koulupalaveriin.

Koulupsykologi

Koulupsykologi osallistuu koulukohtaisen oppilashuoltoryhmän kokouksiin ennalta sovitun aikataulun mukaisesti sekä tarvittaessa (oppilaan/huoltajan suostumuksella) oppilaskohtaiseen asiantuntijaryhmätyöskentelyyn. Oppilaskohtaiseen työskentelyyn voi sisältyä yhteydenpito mahdollisiin yhteistyötahoihin, esim. erikoissairaanhoitoon tai perheneuvolaan.

Psykologityön tavoitteena on osana koulun oppilashuoltotyötä tukea koulunkäyntiä huomioimalla oppimiseen, psyykkiseen vointiin ja käyttäytymiseen liittyviä tekijöitä. Menetelminä ovat muun muassa kyky- ja/tai tunnepuolen yksilötutkimukset, opettajien konsultointi ja vanhempien ohjanta.