Monilukutaito

Viestien tulkinta ja tuottaminen

Monilukutaidolla tarkoitetaan erilaisten viestien tulkinnan ja tuottamisen taitoja. Se liittyy kiinteästi ajattelun ja viestinnän taitoihin ja kykyyn hankkia, muokata, tuottaa, esittää, arvioida ja arvottaa tietoa erilaisissa ympäristöissä ja tilanteissa. Tietoa voidaan tuottaa ja esittää sanallisten, kuvallisten, numeeristen tai muiden symbolijärjestelmien tai näiden yhdistelmien avulla. Monilukutaito sisältää erilaisia lukutaitoja, kuten peruslukutaidon, numeerisen lukutaidon, kuvalukutaidon ja medialukutaidon. Monilukutaitoon liittyy laaja tekstikäsitys, jonka mukaan tekstit voivat olla muun muassa kirjoitettuja, puhuttuja, audiovisuaalisia tai digitaalisia. Monilukutaidon eri osa-alueet ovat yksilön, ihmisten keskinäisen vuorovaikutuksen, yhteiskunnan, kansalaisuuden ja työelämän näkökulmasta keskeisiä perustaitoja. Monilukutaidon kehittyminen luo perustaa muulle oppimiselle ja opiskelulle. Monilukutaidon kehittyminen alkaa jo varhaislapsuudessa ja jatkuu koko elämän ajan. Esiopetuksen tehtävä on tukea lasten monilukutaidon kehittymistä yhteistyössä huoltajien kanssa.

Keinoja monilukutaidon kehittämiseen

Lapsia kannustetaan tutkimaan, käyttämään ja tuottamaan erilaisia viestejä. Niiden avulla opetellaan ilmaisua ja vuorovaikutusta ja niiden herättämiin ajatuksiin ja tunteisiin eläydytään yhdessä. Lasten kuvalukutaidon, kirjoittamisen, lukemisen ja numeerisen lukutaidon sekä medialukutaidon kehittymistä tuetaan. Monilukutaitoisiksi kehittyäkseen lapset tarvitsevat aikuisen mallia sekä rikasta tekstiympäristöä, lasten tuottamaa kulttuuria sekä lapsille soveltuvia kulttuuripalveluja, kuten elokuvia, leikkiloruja ja musiikkia. Lasten osallisuus vahvistuu monilukutaidon kehittymisen myötä. Samalla lasten maailma avautuu, jäsentyy ja saa uusia merkityksiä.

Monilukutaito Myrskylässä

Esiopetusikäinen lapsi on tutustunut monilukutaitoon arjen tilanteissa varhaislapsuudesta lähtien. Lapsi tunnistaa useita logoja, symboleita, merkkejä ja sloganeita jo ennen varsinaista peruslukutaitoa. Esiopetuksessa kiinnitetään huomiota eri aistikanavien käyttöön monilukutaidon kehittymiseksi.

Kuvallinen lukutaito alkaa kehittyä varhaiskasvatuksessa ennen kirjoitetun kielen lukutaitoa, kuullun ymmärtäminen edeltää luetun ymmärtämistä. Monilukutaidon harjaannuttamisesa välineistä on iloa ja hyötyä sekä tuottamisessa että tulkinnassa. Esimerkiksi valtakunnallisen Mediataitoviikon ja Sanomalehtiviikon sisältöjä voidaan hyödyntää toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa, samoin verkosta löytyvää aiheeseen liittyvää tietoa ja vinkkejä.

Lapsi tarvitsee taitoa tulkita ja tuottaa erilaisia viestejä. Monilukutaito alkaa kehittyä heti kun lapsi alkaa havainnoida ympäristöään, ja se kehittyy koko elämän ajan. Monilukutaidon kehittyessä lapsen osallisuus vahvistuu.

Monilukutaitoon kuuluvat:

Kuvalukutaito
pcs-kuvat, saduttaminen, sarjakuvat ja kuvittaminen, kuvakirjat, muistipeli, loogiset kuvat

Peruslukutaito
ääneen lukeminen, riimittely, lorut, laulut, sanavaraston kartuttaminen, nimeäminen, kirjaimet, äänteet, tavut, sanat

Numeerinen lukutaito
muodot, loogiset palat, luokittelu, sarjoittaminen, numeropelit, numerot, lukujonotaidot

Medialukutaito
kirjat, tabletti, puhelimet, internet, sanoma- ja aikakauslehdet, TV, omat elokuvat, musiikki, digitaaliset pelit, radio

Lisäksi monilukutaitoon sisältyy laaja tekstikäsitys, jonka mukaan tekstit voivat olla kirjoitettuja, puhuttuja, audiovisuaalisia tai digitaalisia. Erilaisissa ympäristöissä lapsi havainnoi kuvia ja tekstejä sekä numeroita ja merkkejä kaikin aistein. Lisäksi lasten tuottama kulttuuri ja ilmaisu laajentaa monilukutaitoa. Esiopetuksen tehtävä on huomioida tämä ja rikastuttaa lapsen oppimisympäristöä yhteistyössä huoltajien kanssa.

Linkit
Mediakasvatus
Mediataitokoulu
Yle.fi/oppiminen