Solu on kuin pieni tehdas

Solu on kuin pieni tehdas (Eukaryootti eli tumallinen solu)

TUMA on johtajan konttori eli tehtaan komentokeskus. Siellä säilytetään myös ohjeita proteiinien valmistukseen eli geenejä. Geenin lopputuote on yleensä proteiini ja proteiini voi toimia entsyyminä, joka mahdollistaa kaikki solun kemialliset reaktiot. Tuma ohjaa solun toimintaa.

SOLUKALVO toimiin tehtaan portinvartijana. Se säätelee mitä tulee sisään ja mitä kuljetetaan tai päästetään ulos. Solukalvon sisällä oleva neste on SOLULIMAA. Siihen liuenneena on solun sisältämiä aineita. Se on siis kuin varasto, mutta myös toiminnan paikka. Esimerkiksi soluhengitys alkaa solulimassa.

Kasvisolussa on VIHERHIUKKANEN, joka on solun oma aurinkopaneeli. Se nappaa auringon energiaa solun käyttöön ja sitoo sitä orgaaniseen yhdisteeseen, glukoosisokeriin. Glukoosi on yksi tapa kuljettaa energiaa, mutta solu tarvitsee toimintoihinsa ATP-akkujen sisältämää energiaa, jotka ladataan solun voimalaitoksessa MITOKONDRIOSSA. Siellä poltetaan sokeria (palaminenhan on aineen yhtymistä happeen). Eläinsoluilla ei ole viherhiukkasia, joten eläimet joutuvat syömään saadakseen energiaa.

Solun tärkeitä tuotteita, joiden valmistusta tuma siis ohjaa, ovat proteiinit. Niiden valmistusohjeet ovat tumassa. Ohjeen avulla aminohappoketju valmistetaan RIBOSOMIN pinnalla. Aminohappoketjua muokataan proteiiniksi ja kuljetetaan eri paikkoihin SOLULIMAKALVOSTOLLA ja GOLGIN LAITTEESSA. Ne ovat kuin kuljetuslinjasto ja postituskeskus solutehtaassa. Postituskeskuksessa tavarat myös pakataan ja lähetetään oikeaan paikkaan.

Muitakin osia solussa on, mutta mainittakoon vielä kasvisolussa oleva SOLUSEINÄ, joka tekee tehdashallista erityisen kestävän verrattuna eläinsoluun.