Ryhmänohjaus ykkösille

Ryhmänohjaustuokioiden aiheet

Jakson alussa sovittuna päivänä koko koululla on pidempi ryhmänohjaus (45 - 75 minuuttia). Siihen on sovittu tietyt teemat. Lisäksi on säännöllisesti lyhyempiä ryhmänohjauksia välituntisin.

1. jakso: Ryhmäyttäminen. Tämä kokonaisuus suunnitellaan yhdessä tutoreiden kanssa ja sitä on esitelty kohdassa Ryhmäyttäminen.

2. jakso: Tunteista

Tunteet ovat osa jokapäiväistä elämäämme ja näin merkityksellinen tekijä hyvinvoinnissamme. Kaikilla tunteilla onkin paikka elämässämme, myös niillä "kielteisillä" tunteilla. Tunteet toimivat viestintuojina ja niiden tuomia viestejä on hyvä opetella kuuntelemaan. Miksi olen surullinen? Mitä oikeastaan pelkään kun jännitän esitelmän pitämistä? Miksi kaverin kommentti tuntui pahalta? Tunteet eroavat mielialasta mm. siinä, että tunteet koetaan tässä ja nyt ja niillä on usein nimettävissä oleva kohde. Mieliala puolestaan on pitkäkestoisempi olotila, jolla ei välttämättä ole selkeää kohdetta. Tunteet luovat tai kuvaavat suhdettamme erilaisiin asioihin ja toimivat toisinaan energianlähteenä.
Tunteita on tärkeää oppia tunnistamaan, säätelemään ja hyödyntämään.

Materiaalia löytyy mm. seuraavilta sivuilta
elämäntaitoopas_netti2.pdf (nyyti.fi)
opas-:file/download/aae24994e039c92ef00fecec2ed32996b7f595f0/Ole-oman-elamasi-tahti.pdf


3. jakso: Ajanhallinta

Ajanhallinta/Ajankäyttö

Ajanhallinta on tärkeä osa toimivaa arkea ja siihen liittyy paljon erilaisia tunteita esim. riittämättömyyden tunne. Kun tuntuu, ettei ehdi tehdä kaikkea eikä tilanteelle voi tehdä mitään. Jatkuvassa kiireessä stressaantuu ja uupuu. Tästä voi syntyä tunne, että on olemassa vain muita ihmisiä varten. Oma elämänhallinnan tunne murenee.
Ajankäytön tarkastelu onkin erittäin tärkeää, kun haluaa selvittää, mihin käytettävissä oleva aika kuluu. Sen tarkastelu on paikallaan myös silloin, kun kokee olevansa stressaantunut. Kyse ei ole pelkästään ajasta ja sen hallinnasta, vaan kokonaisuudessa on kyse itsensä johtamisesta sekä oman elämän suunnittelusta. On tärkeää tiedostaa omat aikavarkaat ja pyrkiä muuttamaan ne uusiksi toimintatavoiksi
Keskeistä on keskittyminen olennaiseen sekä tietoisuus siitä, mihin pyrkii. Kun on tietoinen itselle tärkeistä asioista, on tietoinen siitä,  mihin elämässään haluaa panostaa ja sitoutua.

Materiaalia löytyy seuraavilta sivuilta
https://www.nyyti.fi/wp-content/uploads/2016/08/Ole-oman-elamasi-tahti.pdf
https://hyvinvoivalukio.fi/wp-content/uploads/sites/2/2023/04/tyokaluja-ryhmanohjaukseen-lukiossa_tyokirja.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=0S_hpIuwzSA MITÄ ON AJANHALLINTA/Nyyti
VITKUTTELUN MESTARI (youtube.com)


4. jakso: Ajatusten tunnistaminen ja niiden kanssa työskentely

Arjen sujuessa hyvin, on helppo ajatella positiivisesti ja nähdä asioiden myönteinen puoli. Joskus kuitenkin huomaa, että negatiiviset ajatusmallit pyörivät mielessä toistuvasti. Ne laskevat mielialaa ja saavat olon tuntumaan kurjalta ja vaikuttavat myös käyttäytymiseemme.
Ajatuksilla onkin suuri merkitys hyvinvointiimme.
On hyvä kyetä erottamaan hyödylliset tavat sellaisista ajatusmalleista, jotka ovat haitallisia ja lannistavia.
Ajatusten tunnistaminen vaatii motivaatiota, pysähtymistä ja itsensä kuuntelua. On tärkeää on tunnistaa toistuvat, omaan elämään kielteisesti vaikuttavat ajatusmallit, sillä niihin pystymme itse tietoisesti vaikuttamaan. Pystymme korvaamaan ne myönteisemmillä ajatusmalleilla. 

Ajatukset ovat oikeastaan lauseita, joita kerromme itsellemme. Ne ovat sisäistä puhetta, asioita, jota puhumme itsellemme. Päivän aikana päässämme  pyöriikin valtava määrä ajatuksia. Osan  niistä huomioimme, osaa emme ollenkaan. On tärkeää muistaa, että työskentelytaidot ajatusten parissa ovat kuin mitä tahansa taitoja. Harjoittelemalla niissä voi kehittyä. Teeman tavoitteena on tulla tietoiseksi omista toistuvista negatiivisista ajatusmalleista ja työstää niitä myönteisemmiksi. 

Materiaalia löytyy seuraavilta nettisivuilta.
https://www.nyyti.fi/wp-content/uploads/2016/08/Ole-oman-elamasi-tahti.pdf
https://www.nyyti.fi/wp-content/uploads/2019/01/ela%CC%88ma%CC%88ntaitoopas_netti2.pdf





5. jakso: Unelmat
30 - 40 min.

Teeman tavoitteena on, että opiskelija tulee tietoiseksi omista unelmistaan sekä siitä, että unelmointi ja haaveilu ovat tärkeitä taitoja mielenterveyden kannalta. Kyky unelmoida ja suunnitella tulevaa kannattelee elämässä eteenpäin ja kertoo luottamuksesta tulevaisuutta kohtaan. Unelmien ei myöskään tarvitse aina toteutua, sillä haaveilu itsessään parantaa mielialaa ja lisää näin hyvinvointia. Tehtävissä tunnistetaan omia unelmia ja pohditaan olisiko tämän hetken elämän valinnoilla merkitystä unelmien toteutumiseen. 
Tehtäviä löytyy esimerkiksi seuraavilta sivustoilta. 

https://mieli.fi/wp-content/uploads/2021/07/hyvan_mielen_ohjaajan_opas.pdf

https://www.nyyti.fi/wp-content/uploads/2019/01/ela%CC%88ma%CC%88ntaitoopas_netti2.pdf



Viimeisen koulupäivän ryhmänohjaus

  • Voidaan ottaa Mielenterveys voimavaraksi -kortit. Ohjevihkon sivulla 2 - 3 on hyviä kysymyksiä esimerkiksi kesälomasuunnitelmista, kaverin vahvuuksista, omista onnistumisista jne.


Muita aiheita, lyhyempiin ryhmänohjauksiin:

  • Kohtaaminen, tervehtiminen
  • Tunnilla vastaaminen ja esiintymisjännitys (alla tarkka ohjeistus)
  • Fyysinen perushuolto, hyvinvoivalukio.fi, s. 5
  • Rentoutumista, mindfullness (lähteissä vinkkejä)
  • Keskustellaan yhteisöllisyyden merkityksestä, miten sitä voidaan rakentaa? (Hyvinvointiturkouluttajan käsikirja, s. 18. Hyvinvoiva oppilaitos)
  • Esivalintatarjotin tammi-helmikuussa, ellei ole opinto-ohjauksen tunteja
  • kaveritaidot
  • Hyvinvoivan oppilaitoksen kehittäminen (Hyvinvointiturkouluttajan käsikirja, s. 18. Hyvinvoiva oppilaitos)

Ryhmänohjauskeskustelu:
  • Täytetään alkutalvesta huoli-seula.
  • Keskustelu aloitetaan esittelemällä itsensä vahvuuksien kautta.
  • Käsitellään huoli-seulassa ilmi tulleita huolia, jos tarpeen.


Lähteet:

Hyvinvointitutorkouluttajan käsikirja. Anu Kangasniemi. 2021. Liikunnan ja kansanterveyden julkaisuja 396, Jyväskylä. https://www.jamk.fi/sites/default/files/2022-11/Hyvinvointitutor_Kouluttajan-kasikirja-saavutettava_1.pdf

Hyvän mielen metsäkävelyt, Mieli ry, https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/harjoitukset/hyvan-mielen-metsakavelyt/

Lasten ja nuorten mindfulness-harjoitukset, Mieli ry, 2023. https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/harjoitukset/lasten-ja-nuorten-harjoitukset/

Mielenterveys voimavaraksi -kortit 2.0., Mieli ry

Mindfulness-harjoitukset, Mieli ry, 2023. https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/harjoitukset/mindfulness-harjoitukset/

Oivamieli-harjoitukset, Mieli ry, 2023. https://www.oivamieli.fi/dashboard.php

OPAS-hankkeen Työkaluja ryhmänohjaukseen lukiossa: https://hyvinvoivalukio.fi/wp-content/uploads/sites/2/2023/04/tyokaluja-ryhmanohjaukseen-lukiossa_tyokirja.pdf. Luettu 17.6.2024.